Samtalsmetodiksutbildningar

Här var det lyhört!

Fungerar inte dialogen kollegerna emellan ökar missnöjet snabbt. En samtalsmetodiksutbildning hjälper dig att skapa välfungerande kommunikation, en av de mest grundläggande faktorerna för en trivsam arbetsplats.
Visar 1-25 av 70 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-25 av 70 träffar
1
2
3

utbildning i samtalsmetodikVad är samtalsmetodik?

Kommunikation är en viktig grundbult på alla arbetsplatser och finns i många olika varianter, utöver den vi kanske i första hand tänker på när vi hör ordet kommunikation, nämligen den verbala. Tänk bara på hur kommunikationssättet varierar beroende på om det handlar om skriftlig kommunikation, kroppsspråk eller kommunikation på webben. Samtalsmetodik handlar om att bemästra just kommunikationens svåra konst. Att ha hög social kompetens innebär till stor del att vara duktig på att kommunicera. I det ingår att kunna läsa av människor och stämningar, att kunna styra samtal dit man vill, att kunna lyssna fördomsfritt och öppet och att kunna få fram det man vill ha sagt på ett så rakt sätt som möjligt. Utöver det är det viktigt att kunna anpassa sin kommunikation utefter vem eller vilka det är man talar med. Vad som är acceptabelt att tala om i vissa kretsar kanske helt och hållet är otänkbart i andra. Att kunna möta en person på hans eller hennes nivå, det vill säga fungera som en kameleont i samspelet med andra, är en grundläggande färdighet för en duktig kommunikatör.

Vem kan ha nytta av en kurs i samtalsmetodik?

Att öka sin sociala kompetens och sin kommunikationsförmåga är något alla har nytta av, både i arbetslivet och privat. En kurs i samtalsmetodik är alltså inte till för enbart en viss bransch eller yrkesgrupp, utan lämpar sig för en rad olika yrkeskategorier, även om den som möter många människor i sitt arbete naturligtvis har störst nytta av vidareutbildning inom just detta område. Att satsa på kompetensutveckling inom kommunikation, exempelvis genom en kurs i samtalsmetodik, är en bra investering för den som både vill kunna förstå andra bättre och göra sig själva bättre förstådda. Att bli skickligare på att föra samtal av olika typer kan du ha nytta av i många sammanhang. Utöver generella kurser i samtalsmetodik finns kurser för specifika yrkesgrupper, eftersom kommunikationen skiljer sig åt en hel del beroende på vilken typ av människor du möter i ditt arbete och vilken typ av kommunikation du sysslar med. Biståndshandläggare, lärare, behandlingspersonal, chefer eller de som arbetar inom vården är bara några exempel.

Vad kan man få lära sig under en kurs i samtalsmetodik?

När du lär dig samtalsmetodik lär du dig att stärka dina samtalsfärdigheter och öka din sociala kompetens, något du kan ha glädje av oavsett vilken nivå du ligger på på förhand och vilken typ av kommunikation du sysslar med i ditt arbete. Under en kurs i samtalsmetodik får du effektiva och användbara verktyg som hjälper dig att klara av olika typer av samtal och kommunikation, både genom teoretisk kunskap och praktiska övningar. Exempel på specifika saker som kan tas upp under en kurs i samtalsmetodik är feedback och återkoppling, hur man undviker konflikter, hur man tar emot kritik, konsten att lyssna, bemötande, hur man skapar tillit, kroppsspråk och annan icke-verbal kommunikation, hur man styr och leder samtal och hur man anpassar sin kommunikation utifrån den personlighetstyp man bemöter. Du får öva på samtal i olika situationer och får testa dina nya kunskaper genom olika kommunikativa utmaningar. Oavsett vilken kurs du väljer kommer du med all säkerhet känna dig inspirerad och full av nya insikter efter kursens slut.

Så här går du vidare

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Jämför utbildningar
Håll dig uppdaterad
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få utbildningsförslag, inspiration och aktuell information – direkt till din inkorg. 📨
Reportage
Anna Peterson har startat eget f...

Anna Peterson har studerat hos Expressa Utbildningscenter. Detta har lett till att Anna har startat ett eget företag och nu arbetar som diplomerad stressterapeut. Företaget heter "InBalance   ̶ stressterapeut och konsult". 

“Jag studerade till stressterapeut genom Expressa och tycker denna utbildning var mycket bra och gav mig all information för att kunna starta eget inom detta område.”

Läs mer
Bentgsfors kommun om Framgångsak...

En av de kommuner som blev nyfikna på Framgångsakademin var Bengtsfors kommun. Dennis Wessman jobbar på kommunens avdelning inom arbete och integration för unga, för dem har Framgångsakademin kommit till stor nytta. Kurserna har hjälpt deltagarna förbättra sitt psykiska mående och bidragit till att de blivit mer inkluderade i samhället. I den här intervjun berättar Dennis mer om hur de gått tillväga.

Läs mer
Vad säger kursdeltagarna?
Advantum Kompetens

Advantum Kompetens har under årens lopp arbetat i snart sagt alla branscher och företag samt inom kommuner, landsting och statliga verk. Kursdeltagarna ger i snitt utbildningen 4,6 i helhetsomdöme på en 5-gradig skala! Vad säger då kursdeltagarna?

Läs mer
Aila Mattila berättar om hur det...

Aila Mattila från Enköping har läst den ettåriga utbildningen Diplomerad Äldrepedagog hos Expressa Utbildningscenter. Hon arbetar idag som aktivitetsansvarig på ett särskilt boende, och stortrivs.

Läs mer