Visa utbildning.se som: Mobil

COVID-19 - hur påverkas din utbildning? Vi samlar artiklar kring coronaviruset och utbildning samt tips för dig som ska söka utbildning. Läs mer här.

Visar 1-25 av 48 träffar
12

utbildning i samtalsmetodikVad är samtalsmetodik?

Kommunikation är en viktig grundbult på alla arbetsplatser och finns i många olika varianter, utöver den vi kanske i första hand tänker på när vi hör ordet kommunikation, nämligen den verbala. Tänk bara på hur kommunikationssättet varierar beroende på om det handlar om skriftlig kommunikation, kroppsspråk eller kommunikation på webben. Samtalsmetodik handlar om att bemästra just kommunikationens svåra konst. Att ha hög social kompetens innebär till stor del att vara duktig på att kommunicera. I det ingår att kunna läsa av människor och stämningar, att kunna styra samtal dit man vill, att kunna lyssna fördomsfritt och öppet och att kunna få fram det man vill ha sagt på ett så rakt sätt som möjligt. Utöver det är det viktigt att kunna anpassa sin kommunikation utefter vem eller vilka det är man talar med. Vad som är acceptabelt att tala om i vissa kretsar kanske helt och hållet är otänkbart i andra. Att kunna möta en person på hans eller hennes nivå, det vill säga fungera som en kameleont i samspelet med andra, är en grundläggande färdighet för en duktig kommunikatör.

Vem kan ha nytta av en kurs i samtalsmetodik?

Att öka sin sociala kompetens och sin kommunikationsförmåga är något alla har nytta av, både i arbetslivet och privat. En kurs i samtalsmetodik är alltså inte till för enbart en viss bransch eller yrkesgrupp, utan lämpar sig för en rad olika yrkeskategorier, även om den som möter många människor i sitt arbete naturligtvis har störst nytta av vidareutbildning inom just detta område. Att satsa på kompetensutveckling inom kommunikation, exempelvis genom en kurs i samtalsmetodik, är en bra investering för den som både vill kunna förstå andra bättre och göra sig själva bättre förstådda. Att bli skickligare på att föra samtal av olika typer kan du ha nytta av i många sammanhang. Utöver generella kurser i samtalsmetodik finns kurser för specifika yrkesgrupper, eftersom kommunikationen skiljer sig åt en hel del beroende på vilken typ av människor du möter i ditt arbete och vilken typ av kommunikation du sysslar med. Biståndshandläggare, lärare, behandlingspersonal, chefer eller de som arbetar inom vården är bara några exempel.

Vad kan man få lära sig under en kurs i samtalsmetodik?

När du lär dig samtalsmetodik lär du dig att stärka dina samtalsfärdigheter och öka din sociala kompetens, något du kan ha glädje av oavsett vilken nivå du ligger på på förhand och vilken typ av kommunikation du sysslar med i ditt arbete. Under en kurs i samtalsmetodik får du effektiva och användbara verktyg som hjälper dig att klara av olika typer av samtal och kommunikation, både genom teoretisk kunskap och praktiska övningar. Exempel på specifika saker som kan tas upp under en kurs i samtalsmetodik är feedback och återkoppling, hur man undviker konflikter, hur man tar emot kritik, konsten att lyssna, bemötande, hur man skapar tillit, kroppsspråk och annan icke-verbal kommunikation, hur man styr och leder samtal och hur man anpassar sin kommunikation utifrån den personlighetstyp man bemöter. Du får öva på samtal i olika situationer och får testa dina nya kunskaper genom olika kommunikativa utmaningar. Oavsett vilken kurs du väljer kommer du med all säkerhet känna dig inspirerad och full av nya insikter efter kursens slut.

Så här går du vidare

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Jämför utbildningar
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!
Reportage
Teknologisk Institut

”Nu kan jag se och lösa problem jag tidigare inte ens visste fanns. Mitt arbete har blivit effektivare och mycket roligare!" berättar Timmy Rudegran.

Läs mer
Arbetsledning Steg 1 – Teknologi...

– Jag fick med mig nya användbara verktyg från kursen som jag kommer kunna ha med mig livet ut – enkla, men väldigt effektiva, berättar Mikael Lahti.

Läs mer
Därför ska du utbilda dig hos Sv...
Sverigehälsan

Brinner du för friskvård och hälsa? Vill du starta eget eller bredda din yrkeskompetens med KBT? Våra utbildningar ger dig nya kunskaper och tillgång till aktuella metoder.

Läs mer