Visa utbildning.se som: Mobil
Visar 1-19 av 19 träffar
 

Argumentationsteknik – konsten att få sin vilja igenom

Framgångsrika personer är oftast bra på att argumentera och med en riktigt bra teknik får de alla i omgivningen att lyssna och ta till sig deras idéer. En god argumentationsteknik är möjlig att träna in och under en utbildning i argumentationsteknik kan du steg för steg lära dig hur du kan göra.

För att vara en effektiv förhandlare är det bra att veta vilka verktyg man ska använda för att vara trovärdig och tydlig i sin argumentation. Det är viktigt att välja starka argument och bygga dem på välgrundade fakta för att ha en stabil grund att stå på. Det går inte övertyga andra om man inte vet vad man talar om. Under en argumentationsutbildning får du lära dig hur man lägger upp argument och strategier för en lyckad förhandling där du når de uppsatta målen. Det är också viktigt att veta vad man inte ska göra och detta är också en del av läran i argumentationsteknik. För mycket innehållslöst prat eller ett otrevligt sätt kan sätta stopp för bra förhandlingar. Konsten är att kunna vara trevlig och få motståndarna att känna att din idé är deras idé. Blir resultatet omvänt att de istället känner sig överkörda kan det vara svårt med framtida utbyten.

Framstå som en trovärdig auktoritet

En intressant beståndsdel i god argumentationsteknik är att vara medveten om sitt eget kroppsspråk. Det är viktigt att framstå som en auktoritet som är trygg och trovärdig. Dessutom är det bra att känna sin motståndare och lära sig att bemöta olika personlighetstyper i varierande situationer – även när motparten använder fula knep.

Retoriken är ett traditionellt sätt att lägga upp en presentation och under en utbildning i argumentationsteknik jobbar man ofta med språket och hur man på andra sätt får tyngd och bärkraft bakom sina argument, och när de passar.

Alla har nytta av argumentationsteknik

En utbildning i argumentationsteknik kan du ha nytta av i till exempel privata konflikter, löne- och villkorsförhandlingar, organisations- och medaretarförändringar och konflikter och diskussioner på arbetsplatsen.

Utbildning i argumentationsteknik vänder sig till de flesta som vill kunna föra fram sina åsikter och idéer på ett framfångsrikt vis. Som chef och förhandlare är nyttan självklar, liksom för den som är säljare eller projektledare. Hela tiden uppstår situationer där människor ska komma överens och som medmänniska kan det ibland vara viktigt att båda parter känner sig som vinnare efter en argumentation.

Olika typer av utbildningar

Kurser i argumentationsteknik ges ofta som en- eller tvådagars kurser, men det går också att beställa skräddarsydda utbildningar för företag eller intensivutbildningar. För den som vill utbilda sig vid sidan av sitt vanliga arbete finns kvällskurser. Det finns även specialinriktade kurser som till exempel argumentationsteknik för kvinnor eller argumentationsteknik för ekonomer.

På de flesta kurser krävs inga förkunskaper men ibland samlar kursanordnaren in deltagarnas förväntningar och behov i förtid. Många gånger ingår en analys av deltagarnas förhandlingsstil eller videoinspelningar – allt för att ta fram deltagarnas starka sidor men också för att ta fram de som de skulle kunna vinna på att förbättra.

Så här går du vidare

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Jämför utbildningar
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!
Reportage
Därför ska du gå utbildningen ”A...
Kursakademin

Vem har egentligen bäst koll på hur en utbildning är? Jo, kursledaren såklart. Därför har vi pratat med Jan Kronkvist, kursledare för “Att leda andra utan att vara chef” hos Kursakademin. Vi pratar om varför du bör gå den här utbildningen, varför du ska gå den just hos Kursakademin och Jan, samt vad du kan förvänta dig av den.

Läs mer
Vad säger kursdeltagarna?
Advantum Kompetens

Advantum Kompetens har under årens lopp arbetat i snart sagt alla branscher och företag samt inom kommuner, landsting och statliga verk. Kursdeltagarna ger i snitt utbildningen 4,6 i helhetsomdöme på en 5-gradig skala! Vad säger då kursdeltagarna?

Läs mer
Modern och förstklassig retorik ...

utbildning.se har pratat med den retorikkunniga Berndt Sundsten, kursledare på Retorikhuset. Vi har skrapat ytan på en över 20 år lång karriär inom retorik, kommunikation och försäljning. I intervjun berättar Berndt om varför han tycker att retorik är viktigt, hur det hjälper dig att kommunicera bättre och varför en retorikkurs hjälper dig i din karriär.

Läs mer