Visa utbildning.se som: Mobil
Vidareutbildning för vårdbiträde

Vidareutbildning för vårdbiträde

Vårdbiträden arbetar ofta i offentlig tjänstsektor. Den allra flesta vårdbiträdena återfinns inom äldreomsorgen, men som vårdbiträde kan du också arbeta inom hälso- och sjukvården, psykiatrin eller med personer som har funktionshinder. 

Det är viktigt att du som vårdbiträde har en god kommunikativ förmåga då arbetet innebär mycket kontakt med kollegor, patienter och deras anhöriga. Du bör dessutom också vara uppmärksam, noggrann och ha en god empatisk förmåga. 

Förslag på vidareutbildning för dig som vårdbiträde

Arbetet som vårdbiträde kan vara stressigt och krävande både psykiskt och fysiskt. Om du som vårdbiträde vill bli bättre på att hantera stress och undvika stressrelaterade sjukdomar eller utbrändhet kan du välja att läsa en utbildning inom personlig effektivitet eller stresshantering. Genom utbildning inom personlig effektivitet eller stresshantering får du verktyg och kunskaper som du kan använda för att hjälpa dina kollegor när de känner sig stressade.

Som vårdbiträde bör du ha kunskap om första hjälpen och hjärt- lungräddning. Tänk på att även om du läst en utbildning inom ämnet tidigare kan det vara bra att fräscha upp kunskaperna så de inte faller i glömska.

För vårdbiträden som vill ta ett större ansvar på sin arbetsplats finns flera olika slags ledarskapsutbildningar som kan gynna karriären. Du kan välja att läsa en generell ledarskapsutbildning eller fokusera på ett särskilt område inom ledarskap, exempelvis konflikthantering eller coachande ledarskap. 

Att tänka på om du vill vidareutbilda dig

Är du som vårdbiträde intresserad av vidareutbildning är ett första steg att ta upp frågan med din chef. Ta reda på om din arbetsplats har en policy för kompetensutveckling. Om din arbetsplats har en policy för kompetensutveckling kan det innebära att du får hela utbildningen finansierad av din arbetsgivare eller att du får möjlighet att ta ledigt från jobbet ett par dagar för att vidareutbildas.

Om du är osäker på vilken utbildning som passar dig kan du höra med dina kollegor eller din chef om de har tips på utbildningar för dig. Kanske har dina kollegor läst en utbildning som varit särskilt lärorik som skulle kunna passa dig. Är ni flera på din arbetsplats som har samma eller liknande utbildningsbehov är det ofta möjligt att arrangera utbildningen på plats hos er.

Framtidsutsikter

Enligt Arbetsförmedlingens yrkeskompass råder det mycket hård konkurrens om arbeten som vårdbiträde i hela landet. Många vårdbiträden är arbetslösa och det är vanligt att ha en deltids- eller timanställning. För undersköterskor ser arbetsmarknaden ljusare ut, det kan därför vara bra för dig som vårdbiträde att fundera över att vidareutbildas och göra det möjligt att söka tjänst som undersköterska.

För vårdbiträden med hög kompetens och lång erfarenhet av yrket är det generellt enklare att få jobb. Genom att utbilda dig kan du som vårdbiträde göra dig mer konkurrenskraftig på den hårda arbetsmarknaden och öka dina möjligheter att få jobb eller ta dig an nya mer avancerade arbetsuppgifter.

Relaterade yrken


« Tillbaka till alla yrken inom hälsa och sjukvård
« Tillbaka till Karriärguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.

Senast uppdaterad: 05 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-09-27

Vidareutbildning för psykolog

Psykologer utbildas inom högskolan på psykologprogrammet som omfattar totalt 5 års utbildning. Utbildningen innehåller både teori och praktik. Efter psykologexamen krävs ett års handledd praktisk tjänstgöring i psykologarbete för att få legitimation som psykolog. Psykologers arbete handlar om att utreda, diagnostisera och behandla psykiska problem och sjukdomar samt att förebygga psykisk ohälsa.&n ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-22

Vidareutbildning för begravningsentreprenör

Begravningsentreprenör är ett varierande yrke med många olika slags arbetsuppgifter, vilket ställer krav på många olika typer av kompetenser. Om du som begravningsentreprenör vill vidareutbilda dig finns det därför många olika områden som du kan välja att utveckla din kompetens inom.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-22

Vidareutbildning för butikschef

Det är viktigt att du som butikschef eller försäljare dagligvaror har god social förmåga, då du möter olika sorters kunder varje dag, du kommer även få frågor som du förväntas kunna svara på. Det är ibland otydligt vad det finns för regler kring kompetensutveckling då detta skiljer sig mycket från arbetsplats till arbetsplats.

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!