Visa utbildning.se som: Mobil

Missa inte Upskill & Reskill den 25 januari 2023 – ett digitalt och kostnadsfritt event! Anmäl dig idag 

Vidareutbildning för distriktssköterskor

Vidareutbildning för distriktssköterskor

Distriktssköterskor arbetar ofta på vårdcentraler eller inom kommunens hälso- och sjukvård. Vilka arbetsuppgifter distriktssköterskan har varierar beroende på din arbetsplats, men vanligt är att arbeta med exempelvis vaccinationer, såromläggning eller av vård av patienter på en specialistmottagning inriktad på exempelvis diabetes eller astma.

Förslag på vidareutbildning för dig som distriktssköterska

För distriktssköterskor som vill vidareutbildas finns flera vägar att gå. Eftersom du som distriktssköterska har ett stort ansvar måste du vara noggrann och kompetent. Arbetet kan stundtals vara stressigt och både fysiskt och psykiskt krävande. Om du som distriktssköterska känner att du skulle gynnas av att bli bättre på att hantera stress finns en mängd olika kurser inom exempelvis personlig effektivitet eller stresshantering som kan passa dig.

Det är bra om du som distriktssköterska har kunskap inom första hjälpen och hjärt- lungräddning. Tänk på att det är viktigt att underhålla dina kunskaper. Även om du läst en kurs i första hjälpen för ett par år sedan är det bra att fräscha upp dina kunskaper emellanåt så de inte faller i glömska.

Om du som distriktssköterska vill ta ett större ansvar på din arbetsplats finns det flera olika ledarskapsutbildningar som kan göra det möjligt för dig att ta dig an en chefsroll. Du kan välja att läsa en kortare utbildning inriktad på en särskild del av ledarskapet, exempelvis konflikthantering eller coachande ledarskap, eller läsa ett längre och mer omfattande ledarskapsprogram. Har du nyligen blivit chef finns det utbildningar som riktar sig specifikt mot nya chefer där du får möjlighet att växa in i rollen med nya kunskaper.  

Att tänka på om du vill vidareutbilda dig

Ett första steg när du bestämt dig för att satsa på vidareutbildning är att ta upp frågan med din chef. Börja med att ta reda på om din arbetsplats har en policy för kompetensutveckling. Om din arbetsplats har en policy för kompetensutveckling kan denna innebära att du får utbildningen finansierad av din arbetsgivare eller att du får möjlighet att vara ledig från jobbet ett par dagar för att utbilda dig.

Är du osäker på vilken utbildning som skulle passa dig bäst kan du höra med dina kollegor eller din chef, kanske har de tips på utbildningar som skulle kunna gynna din karriär. Hör med dina kollegor om de läst en utbildning de tror skulle passa även dig som de kan tipsa dig om.

Framtidsutsikter

Enligt Arbetsförmedlingens yrkeskompass finns det redan nu en stor efterfrågan på kompetenta distriktssköterskor och under de kommande åren bedöms efterfrågan öka ännu mer. Eftersom Sveriges befolkning ökar samtidigt som vi blir allt äldre kommer distriktssköterskor möta en god arbetsmarknad både på fem och tio års sikt.

Arbetet som distriktssköterska kräver att du är kompetent och har aktuellt kunskap. Tänk på att det är viktigt att vidareutbildas under hela karriären, trots att arbetsmarknaden ser god ut. Om du som distriktssjuksköterska vill söka dig till en ny arbetsplats eller ta dig an nya mer avancerade arbetsuppgifter på din nuvarande arbetsplats är kompetensutveckling ett sätt som kan öka dina möjligheter. 

Relaterade yrken


« Tillbaka till alla yrken inom hälsa och sjukvård
« Tillbaka till Karriärguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.

Senast uppdaterad: 24 sep 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-11-27

Så effektiviserar du din inkorg

Inkorgen – så viktig, men ack så tidsödande. Eller, måste den vara det? Med rätt knep har du möjlighet att omvandla din inkorg från ett tidskrävande stressmoment till en effektiv hjälpreda i din arbetsdag. Vi har samlat fem tips som kan hjälpa dig på vägen till en effektivare arbetsdag! Att mötas av en överfull inkorg kan upplevas som överväldigande och stressande.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-28

Vidareutbildning för statistiker

Statistiker arbetar inom mängd olika områden i samhället med att planera, utreda, genomföra och tolka statistiska undersökningar. Ofta är du som statistiker med och tar fram viktiga underlag för beslut. Den framtida arbetsmarknaden för statistiker ser enligt SACO-rapporten Framtidsutsikter mycket ljus ut.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-06-28

7 tips – så laddar du om efter semestern

Vi har nog alla känt den. Den hårda smällen av att komma tillbaka till verkligheten efter en semester. Men så måste det självklart inte vara! Vi har samlat 7 tips som både underlättar din comeback till jobbet och bäddar för en framgångsrik höst.

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!