Visa utbildning.se som: Mobil
Vidareutbildning för undersköterska

Vidareutbildning för undersköterska

Det är vanligt att undersköterskor arbetar på äldreboenden, sjukhus eller inom hemsjukvården. Undersköterskor återfinns ofta inom den offentliga sektorn, men det finns även många undersköterskor som arbetar i privat verksamhet. Arbetet ställer höga kvar på din empatiska förmåga och du behöver vara positiv och ansvarstagande. Du behöver dessutom kunna rapportera och dokumentera hälsotillståndet hos personerna du vårdar.

Vanliga arbetsuppgifter för undersköterskor är exempelvis såromläggning, städning, matlagning och att hjälpa till med den personliga hygienen.


Förslag på vidareutbildning för dig som undersköterska


En undersköterska har ett stort ansvar och det är viktigt att du har hög professionalism och kompetens. Som undersköterska kan du välja att specialisera dig exempelvis inom barn och ungdomars hälsa, psykisk ohälsa eller akutsjukvård. För undersköterskor som vill ta ett större ansvar på arbetsplatsen kan en ledarskapsutbildning ge de rätta verktygen och kunskaperna för att coacha de egna medarbetarna.

Som undersköterska är det bra att ha kunskap om första hjälpen och hjärt- lungräddning. Tänk på att det är viktigt att underhålla dina kunskaper, trots att du läste en utbildning inom området för ett par år sedan är det bra att läsa utbildningen igen för att det du lärt dig inte ska falla i glömska.

Du kan även välja att läsa en utbildning där du får möjlighet att utvecklas i din yrkesroll och få nya insikter om din yrkesroll. Du kan exempelvis lära dig mer om konflikthantering, stresshantering eller personlig effektivitet. Dessa utbildningar kan öka din arbetsglädje i det viktiga men ibland också slitsamma arbetet som undersköterska.

Att tänka på om du vill vidareutbilda dig

Om du är intresserad av att vidareutbildas och utvecklas i rollen som undersköterska är ett första steg att ta upp frågan med din chef. Börja med att ta upp frågan med din chef och ta reda på om din arbetsplats har en policy för kompetensutveckling. Om din arbetsplats har en policy för kompetensutveckling kan detta innebära att du får möjlighet att läsa utbildningen på arbetstid eller att din arbetsgivare står för utbildningens kostnad.

Är du osäker på vilken utbildning som passar dig bäst kan du höra med dina kollegor eller din chef om de läst en utbildning som de tror skulle passa även dig. Om ni är flera på din arbetsplats som har samma utbildningsbehov är det möjligt att arrangera utbildningen på plats hos er.

Framtidsutsikter

Enligt Arbetsförmedlingens yrkeskompass har undersköterskor goda möjligheter till jobb både på lång och kort sikt, med vissa regionala skillnader. Med erfarenhet och relevant utbildning ökar du dina möjligheter att få jobb eller att ta klivet från timanställd till heltidsanställd undersköterska.

Behovet av undersköterskor väntas öka dels eftersom färre väljer att utbilda sig till inom yrket samtidigt som befolkningen blir äldre. Undersköterskor som vill arbeta med äldre möter en ljusare arbetsmarknad än de som vill arbeta på sjukhus eller mottagningar. Genom att utbilda dig och bredda dina kunskaper ökar du möjligheterna att få jobb.

Relaterade yrken


« Tillbaka till alla yrken inom hälsa och sjukvård
« Tillbaka till Karriärguidens startsida
« Alla yrken A–Ö

Senast uppdaterad: 14 sep 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-09-24

Vidareutbildning för friskvårdskonsult

Som friskvårdskonsult har du ansvar med hela genomförandet av en friskvårdsaktivitet, både för större grupper och på individnivå. En friskvårdskonsult som arbetar med ett företags anställda brukar analysera personernas livsstil för att sedan ta fram personliga hälsoprogram som krävs för att motivera den anställda till en hälsosammare livsstil.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-11-20

Academy tar ett nytt grepp i utbildningsbranschen

Academy använder en smart utbildningsmetod som erbjuder dig med rätt egenskaper att byta karriär eller att ta ett kliv uppåt. Med sina utbildningsprogram slår Academy ett hårt slag för kompetensutveckling. Men hur är det möjligt gå från noll till färdigutbildad och anställd på bara 12 veckor? 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-22

Vidareutbildning för arkitekt

Som arkitekt ansvarar du för att utforma olika slags byggnader och miljöer för att uppfylla de ekonomiska, tekniska, ekologiska och estetiska krav som ställs. 

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!