Vidareutbildning för brandingenjörer

Vidareutbildning för en brandingenjör behöver dock nödvändigtvis inte innebära att gå en utbildning inom brand. Det finns flera andra kompetenser som på olika sätt kan stärka dig i din yrkesroll. Exempelvis är ofta en viktig del av brandingejörers arbete att besöka företag, organisationer och skolor och utbilda och informera om brandsäkerhet.

Vidareutbildning för brandingenjörer

Som brandingenjör är du expert på brandskydd med en mängd olika och varierande arbetsuppgifter som sträcker sig allt från kontorsarbete i form av administration, utbildning och förebyggande brandskydd till att leda räddningsarbetet vid olycksplatser. Som rädddningsledare vid olyckor har brandingenjören det övergripande ansvaret för arbetet på platsen samt ansvar för räddningspersonalens säkerhet. Man fungerar även som kontaktperson gentemot massmedia.

De senaste åren har tillsyn, brandsyn och riskanalys blivit allt vanligare arbetsuppgifter för en brandingenjör. Det kan exempelvis innebära inspektion och lokaler och nybyggnationer för att fastställa att brandsäkerhet är tillräckligt hög, eller att utreda hur många personer som får vistas i en lokal.

Förslag på vidareutbildning för dig som brandingenjörer

Arbetsmarknaden för utbildade brandingenjörer är i dagsläget god, enligt Arbetsförmedlingen. Detta tack vare ökad medvetendet och intresse för brandsäkerhet på många håll i samhället. Vidare kommer  brandingenjörens arbete i framtiden även att bli allt mer fokuserat på förebyggande arbete och skyddsarbete. För att fördjupa och vidga sin kompetens inom brandskydd har vi på utbildning.se en mängd olika utbildningar inom brandskydd, exempelvis utbildningar om brandfarlig vara, brandskydd på arbetsplatser och brandlarm.

Vidareutbildning för en brandingenjör behöver dock nödvändigtvis inte innebära att gå en utbildning inom brand. Det finns flera andra kompetenser som på olika sätt kan stärka dig i din yrkesroll. Exempelvis är ofta en viktig del av brandingejörers arbete att besöka företag, organisationer och skolor och utbilda och informera om brandsäkerhet. För att som brandingenjör känna dig tryggare i rollen som utbildare kan det därför vara en god idé att gå en vidareutbildning i presentationsteknik, retorik eller att tala inför grupp. Som brandingenjör har du dessutom ofta en ledande och samordnade roll. Ett vidareutbildning inom ledarskap är därför ett förslag, för att på bästa sätt kunna coacha sina medarbetare och hålla samman en grupp, vilket är särskilt viktigt vid arbete på en olycksplats eller i liknande akuta situationer.

Att tänka på om du vill vidareutbilda dig

Arbetar du idag som brandingenjör och funderar på att gå en vidareutbildning, men är osäker på var du ska börja? Ett första steg kan vara att prata med din närmaste chef, eller HR/utbildningsansvarig, på din arbetsplats. Förhoppningsvis kan ni då tillsammans upprätta en plan för din kompetensutveckling. Ofta finns det dessutom uppsatta riktlinjer för kompetensutveckling, så hör dig för om vad som gäller på din arbetsplats samt om det finns möjlighet för din arbetsgivare att betala din vidareutbildning.

Om ni inte lyckas hitta utrymme under arbetstid för att gå en vidareutbildning så kan en e-learning-kurs ibland vara ett bra alternativ. Du kan då tillgodogöra dig kunskapen när och i vilken omfattning det passar dig.

[Facebook:recommend]


Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.


Annonser