Vidareutbildning för sjuksköterska
14 sep 2021

Vidareutbildning för sjuksköterska

Legitimerade sjuksköterskor kan arbeta på flera olika arbetsplatser, exempelvis sjukhus, vårdcentraler, privata mottagningar eller inom den kommunala omsorgen av funktionshindrade och äldre. Sjuksköterskor kan även arbeta med undervisning på högskola, universitet eller gymnasium inom vårdämnen eller arbeta med forskning.

Det är viktigt att du som sjuksköterska har en god kommunikativ förmåga då arbetet innebär mycket kontakt med kollegor, patienter och deras anhöriga. Du bör också vara noggrann, uppmärksam och ha en väl utvecklad empatisk förmåga.

Vill du vidareutbilda dig till specialistsjuksköterska hittar du utbildningarna på vår systersajt studentum.se!

Hitta specialistsjuksköterskeutbildningar


Förslag på annan vidareutbildning för dig som sjuksköterska


Det finns många olika vägar att gå för sjuksköterskor som vill vidareutbildas. Som sjuksköterska har du ett stort ansvar och du måste ha hög kompetens och professionalism. Arbetet kan vara både psykiskt och fysiskt krävande och stundtals kan det vara stressigt. Om du som sjuksköterska vill bli bättre på att hantera stress finns det flera olika kurser inom exempelvis personlig effektivitet eller stresshantering som kan ge dig de rätta kunskaperna och verktygen.

Du som sjuksköterska bör ha kunskap om första hjälpen och hjärt- lungräddning. Även om du läst en utbildning inom ämnet tidigare kan det vara bra att fräscha upp kunskaperna så de inte faller i glömska.

För sjuksköterskor som vill ta ett större ansvar på sin arbetsplats finns en mängd olika ledarskapsutbildningar som kan gynna karriären och göra det möjligt för dig att ta dig an en chefsroll. Du kan välja att antingen läsa en mer generell ledarskapsutbildning eller fokusera på ett särskilt område inom ledarskap, exempelvis konflikthantering eller coachande ledarskap.

Om du som sjuksköterska nyligen blivit chef finns det utbildningar för nya chefer som kan hjälpa dig att växa in i rollen. Du kan även välja att inrikta dig på sjukvård av en specifik målgrupp, exempelvis barn och ungdomars hälsa, psykisk ohälsa eller akutsjukvård.

Att tänka på om du vill vidareutbildas

Om du är intresserad av att vidareutbildas och utvecklas i rollen som sjuksköterska är ett första steg att ta upp frågan med din chef. Ta inledningsvis reda på om din arbetsplats har en policy för kompetensutveckling. Om din arbetsplats har en policy för kompetensutveckling kan policyn innebära att du får möjlighet att läsa utbildningen på arbetstid eller att din arbetsgivare står för utbildningens kostnad.

Om du är osäker på vilken utbildning som passar dig bäst kan du höra med din chef eller dina om de läst en utbildning som de tror skulle passa även dig. Är ni flera på din arbetsplats som har samma eller liknande utbildningsbehov är det ofta möjligt att arrangera utbildningen på plats hos er.

Framtidsutsikter

Enligt Arbetsförmedlingens yrkeskompass ser arbetsmarknaden ljus ut för sjuksköterskor både på kort och på lång sikt. Detta eftersom tillgången inte förväntas motsvara efterfrågan samtidigt som Sveriges befolkning ökar och medelåldern blir högre.

Relaterade yrken


« Tillbaka till alla yrken inom hälsa och sjukvård
« Tillbaka till Karriärguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.

Senast uppdaterad: 14 sep 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-09-22

Vidareutbildning för art director

Det råder hård konkurrens om uppdragen som art director men genom att vidareutbildas kan du öka dina möjligheter till jobb.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-24

Vidareutbildning för gymnasielärare

Trots att läraren ofta undervisar självständigt ställer arbetet höga krav på din samarbetsförmåga. Du arbetar ofta tätt med övriga lärare, skolläkare, kuratorer eller studie- och yrkesvägledare. Ofta arbetar gymnasielärare i arbetslag där det är möjligt för dig att lyfta frågor och synpunkter som uppkommit i din undervisning.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-04-27

Så ger du konstruktiv feedback till din chef

Regelbundna utvecklingssamtal är något de flesta ledare håller med sina anställda. Men har du någonsin varit med om ombytta roller? Att ge konstruktiv feedback till sin chef kan upplevas skrämmande, nästan tabu, men ibland är det helt enkelt nödvändigt. Så hur bör du gå tillväga? Vi har sammanställt fem tips på hur du bäst levererar konstruktiv kritik till din chef.

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Håll dig uppdaterad
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få utbildningsförslag, inspiration och aktuell information – direkt till din inkorg. 📨