24 sep 2021

Vidareutbildning för fysioterapeut

Vidareutbildning för fysioterapeut

Som fysioterapeut arbetar du med att hjälpa människor uppnå eller bibehålla en förbättrad hälsa genom röreslse och fysisk aktivtet. Den 1 januari 2014 ändrades yrkestiteln från sjukgymnast till fysioterapeut. De flesta av landets fysioterapeuter är offentligt anställda. Det innebär att de arbetar vid landstingens och kommunernas slutna och öppna vård, habilitering, rehabiliterings- och omsorgsverksamhet. En del fysioterapeuter arbetar i privata företag, exempelvis inom företagshälsovård, friskvård eller på en privat mottagning.

Förutom att arbeta med patienter kan fysioterapeuten exempelvis arbeta med produktutveckling, försäljning av medicintekniska produkter, utbildning och forskning samt hälsoupplysning och rådgivning. Som fysioterapeut kan man välja att specialisera sig inom ett visst område, bland annat inom hjärt- och kärlsjukdomar, mentalhälsa och intensivvård.

Förslag på vidareutbildning

Enligt Arbetsförmedlingens yrkeskompass har fysioterapeuter/sjukgymnaster medelgoda möjligheter till arbete det närmaste året. På fem och tio års sikt bedöms möjligheterna till arbete bli fortsatt medelgoda. Erfarna fysioterapeuter är mycket efterfrågade på arbetsmarknaden. Det utbildas många fysioterapeuter och för nyexaminerade bedöms det bli något svårare att få arbete än för yrkeserfarna.

Med tanke på att arbetet som fysipterapeut innebär nära kontakt med människor, där hen bedömer patientens hälsa, livssituation och individuella förutsättningar, kan det vara en bra idé att gå en kurs där du lär dig att coacha och motivera människor, så att patienten motiveras att bli delaktig i behandlingsprocessen och ta eget ansvar för sin hälsa. Denna sociala kompetens är också viktig för att i dialog med patienten kunna analysera och komma fram till de bakomliggande orsakerna till besvären och för att kunna vidta förebyggande åtgärder så att besvären inte återkommer.

En välutvecklade förmåga att uttrycka sig så att patienten förstår är också viktig, då du ska informera och instruera patienten om hur behandlingen kommer att gå till. Om du känner att du behöver utveckla denna kompetens så har vi på utbildning.se ett brett utbud av tbildningar inom retorik, presentationsteknik och kommunikation. Vidare kan det vara en bra idé att gå en utbildning där man lär sig samarbeta med andra, teambuilding och liknande, då fysioterapeuten, utöver patiententkontakten, också har tät kontakt med och samarbetar med andra vårdgivare, såsom arbetsterapeuter, sjuksköterskor och läkare i sitt arbete.

Att tänka på om du vill vidareutbilda dig

Om du som fysioterapeut är intresserad av att satsa på vidareutbildning kan ett första steg vara att ta upp frågan med din chef. Ta inledningsvis reda på om din arbetsplats har en policy för kompetensutveckling. Om det finns en policy för kompetensutveckling på din arbetsplats kan denna innebära att din arbetsgivare står för utbildningens kostnad eller att du får möjlighet att vara ledig från jobbet ett par dagar för att utbilda dig.

Är du osäker på vilken utbildning du ska välja? Försök kartlägga dina kunskasluckor och fundera över om det finns något område i ditt arbete som du skulle kunna bli ännu bättre på. Hör även med dina kollegor, kanske har de tips på utbildningar de tror skulle kunna passa dig.

Relaterade yrken


« Tillbaka till alla yrken inom hälsa och sjukvård
« Tillbaka till Karriärguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.

Senast uppdaterad: 24 sep 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-09-14

Vidareutbildning för sjuksköterska

Det finns många olika vägar att gå för sjuksköterskor som vill vidareutbildas. Som sjuksköterska har du ett stort ansvar och du måste ha hög kompetens och professionalism. Arbetet kan vara både psykiskt och fysiskt krävande och stundtals kan det vara stressigt.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-28

Vidareutbildning för familjerådgivare

Som familjerådgivare behöver du vara en god lyssnare och kunna hjälpa dina klienter att bearbeta de svårigheter som de upplever. Eftersom du som familjerådgivare får ta del av många svåra livssituationer kan det vara bra för dig att ha kunskap inom konflikt- och krishantering.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-06-09

Jobba hemifrån – så behåller du effektiviteten

Sitter du i regel på ett kontor men är sugen på att testa det här med att jobba hemma? Att jobba hemifrån kan vara oerhört lockande, men det kan också vara en riktig effektivitetstjuv! Med rätt knep kan du dock effektivisera din arbetsdag och till och med få ut mer av en arbetsdag hemma än du hade fått på kontoret.

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!