LinkedIn tips – öka dina möjligheter att få jobb

Letar du efter ett nytt jobb eller vill du bara vara aktiv på sociala medier? Då är LinkedIn ett värdefullt verktyg. Vi ger dig tips på hur du optimerar din LinkedIn-profil för att lättare bli upptäckt av potentiella arbetsgivare och rekryterare.

Vare sig du letar efter ett nytt jobb eller vill vara aktiv på sociala medier är LinkedIn ett värdefullt verktyg. Här presenterar vi en rad tips för hur du optimerar din LinkedIn-profil för att lättare bli upptäckt av potentiella arbetsgivare och rekryterare.

 

Fler och fler företag använder sig av LinkedIn för att rekrytering och en väl genomarbetad profil kan öka dina möjligheter att hitta ditt drömjobb. Vi har sammanställt ett antal tips som hjälper din karriär att ta bästa form.

 

Nätverkande

Det bästa med LinkedIn är de enkla förutsättningarna för dig att skapa ett stort och användbart socialt arbetsnätverk. Det behöver inte vara så krävande som du tror! Genom att spendera 15 minuter per dag med att interagera med andra människor finns det stora möjligheter för dig att dels hitta nya möjligheter, men också att dela och få mycket bra, ändamålsenlig kunskap. Det LinkedIn kräver av dig är kontinuitet och genuinitet. I gengäld får du ett nätverk som kommer tjäna dig karriären ut.

 

Passiv jobbsökning

Många rekryterare använder LinkedIn för att söka efter kandidater utan att ha förberett en annons. En anledning till detta är att de kan söka efter en viss kompetens eller övriga specifika kvalifikationer utan att behöva gå igenom hundratals ansökningar från kandidater som kanske inte passar företagets profil.

För att bli hittad av potentiella arbetsgivare eller rekryterare är det absolut nödvändigt att optimera sin profil på LinkedIn. Se till att din profil ser bra ut. Att du kort får med det du är bäst på och vart någonstans du vill gå i din karriär. Var absolut inte rädd för att sticka ut! Gör och tänk annorlunda, har du en rolig video-CV? Perfekt! Se till att den syns på din profil och att alla dina diplom, certifikat, meriter och specialkompetenser finns med.

Ett annat sätt att synas för potentiella arbetsgivare är att vara offensiv och inte sitta och vänta på jobberbjudanden. Håll din profil uppdaterad, delta i diskussioner och nätverka.

Lär dig LinkedIn och andra sociala verktyg 

 

Tips för din profil

Nedan följer några enkla tips för din profil. Försök att undvika klyschorna, det vill säga inget du tror att någon har läst hundra gånger "redo för nya utmaningar" eller "många bollar i luften". 

Anpassa din webbadress

Adressen till din LinkedIn-sida går att anpassa. Om du väljer att inkludera ditt namn i din webbaress kommer din profil att vara lättare att hitta för potentiella arbetsgivare och rekryterare som Googlar på ditt namn. Du kan också välja att ta med länken till din LinkedIn-sida i din mailsignatur.

Få minst fem intyganden

Fråga dina tidigare arbetsgivare eller dina nuvarande kollegor om de kan är villiga att intyga dina kompetenser och kunskaper. Med LinkedIn har du möjligheten att lägga till specifika kompetenser som stresstålig och serviceinriktad eller att du besitter kunskapen inom vissa program som Photoshop och SAP. Andra kontakter kan därefter intyga att du besitter dessa kompetenser genom att klicka och bekräfta att du har de kompetenser du stoltserar med.

Ta endast med det som är relevant

Precis som när du skriver ditt CV bör du inte ta med sådant som inte är relevant idag. Tog du datakörkort för 15 år sedan? Ha inte med det. Det är ingen som bryr sig om det ändå. Du bör givetvis inte ljuga i din profil, men välj vad du ska tona ner och vad du vill lägga fokus på.

 

LinkedIn för företag

LinkedIn kan vara ett bra verktyg för företag som söker nya medarbetare eller vill hålla koll på vad konkurrenterna gör. Om du vill börja använda LinkedIn för ditt företag är det viktigt att tänka igenom både hur nätverket ska användas och vad ni har för mål med användandet. Publicera endast innehåll som har ett syfte och som känns meningsfullt för dina följare, exempelvis nyheter eller artiklar.

Genom att följa konkurrenter är det möjligt att se vad de publicerar och på så vis hålla dig uppdaterad om deras arbete.

 

Utbildningar inom Sociala medier


Annonser