27 sep 2021

Vidareutbildning för kiropraktorer

Vidareutbildning för kiropraktorer

Som kiropraktor är du specialiserad på behandling av besvär i kroppens rörelseapparat. Ryggsmärta, nack- och axelbesvär, huvudvärk av olika typer, yrsel, idrottsskador samt arm-, ben- och bäckensmärtor hör till vanliga besvär som en kiropraktor behandlar.

Kiropraktorn använder sig av olika metoder för att bland annat återställa rörligheten i kroppens alla leder så att patientens funktion återgår till det normala. Många kiropraktorer arbetar förebyggande för att förhindra återfall genom tips och råd angående arbete, fritid och träning samt lämpliga övningar. Många kirporaktorer driver egna, privata kliniker medan andra jobbar som en del av ett team på större kliniker. Kiropraktorer har också en internationell arbetsmarknad.

Förslag på vidareutbildning för dig som kiropraktor

Möjligheterna till vidareutbildning för kirporaktorer är många. Utöver att specialisera dig inom olika områden, såsom neurologi, ortopedi, idrottsmedicin, pediatrik, radiografi och radiologi så erbjuds kontinuerligt både i Sverige och utomlands vidareutbildning inom olika kiropraktiska specialtekniker och  nya diagnostiska metoder.

Eftersom att du som kiropraktor jobbar nära människor och bedömer ibland känsliga ämnen som hälsa, livssituation och individuella förutsättningar kan det utöver detta vara en god idé att gå en kurs där man är sig att samtala, coacha och motivera patienten. Väl utvecklad social kompetens är också viktigt för att kunna föra en dialog med patienten och reda ut de bakomliggande orsakerna till besvären.

När du ska informera och instruera patienten om hur en behandlingen kommer att gå till är det också viktigt att du är duktig på att uttrycka dig och vara pedagogisk, såväl i tal som skrift. Om du känner att du behöver utveckla denna kompetens finns det många utbildningar inom retorik, presentationsteknik och kommunikation som kan passa dig. Då du som kiropraktor ofta dessutom ingår i ett team kan även en kurs i teambuilding vara en idé.

Vidare kan du som kiropraktor välja att rikta in dig på ett specialområde, exempelvis idrottsmedicin eller rehabilitering. Driver du en egen klinik och behöver ha koll på den ekonomiska biten? Gå en kurs inom ekonomi! Särskilt viktigt är det att ha rätt kunskap gällande redovisning och bokföring för egenföretagare.

Slutligen – för dig som kiropraktor finns också, som du säkert redan vet, en internationell arbetsmarknad. Kiropraktiken hör idag nämligen till den tredje största primärvårdsgruppen i västvärlden, efter läkare och tandläkare. Drömmer du om att göra internationell karriär? Då kan en kurs i affärsengelska eller internationell kommunikation vara något för dig.

Att tänka på om du vill vidareutbilda dig

När du som kiropraktor bestämt dig för att du vill vidareutbilda dig är ett första steg att ta ett samtal med din chef om vilka möjligheter som finns på din arbetsplats. Om din arbetsplats har en policy för kompetensutveckling kan det innebära att du får ta ledigt ett par dagar för att vidareutbildas eller att din arbetsgivare står för utbildningens kostnad.

När du ska välja vidareutbildning bör du fundera över vilka områden i ditt arbete som du skulle kunna bli bättre på samt vilken utbildning som skulle gynna din karriär och underlätta ditt dagliga arbete. Hör med din chef och dina kollegor om de har tips på vidareutbildningar som kan passa dig. Kanske har någon av dina kollegor läst en utbildning som varit särskilt lärorik som de kan tipsa dig om.

Relaterade yrken


« Tillbaka till alla yrken inom hälsa och sjukvård
« Tillbaka till Karriärguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.

Senast uppdaterad: 27 sep 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-05

Vidareutbildning för pedagogiska yrken

Oavsett om du vill gå en kurs för att utvecklas i din nuvarande yrkesroll eller om du vill bygga på din kompetens för att kunna ta nästa steg i karriären så finns det många fördelar med att gå en vidareutbildning.  Att hitta rätt i utbildningsdjungeln som finns idag är däremot inte alltid det lättaste. Av den anledningen har vi på utbildning.se sammanställt en guide.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-05

Vidareutbildning för åklagare

Känner du som åklagare att det börjar bli dags att vidareutvecklas i din yrkesroll? Enligt Åklagarmyndighetens hemsida har alla åklagare rätt till kontinuerlig kompetensutveckling inom sitt verksamhetsområde så att han eller hon upplever säkerhet i åklagarrollen och trygghet i det dagliga arbetet.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-24

Vidareutbildning för djurskötare

Som djurskötare behöver du vara empatisk och eftersom arbetet ofta genomförs ensam och under hög tidspress behöver du även vara duktig på att fatta snabba beslut.

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!