27 sep 2021

Vidareutbildning för naprapat

Vidareutbildning för naprapat

Som naprapat har du i ditt dagliga arbete frekevent kontakt med människor, vars besvär i nacke och rygg du behandlar med hjälp även manuella behandlingsmetoder såsom manipulation, mobilisering, triggerpunktsbehandling, stretching och klassisk massage. En annan viktig del av arbetet som naprat är att förebygga vanliga besvär genom rehabilitering, träningslära och ergonomi.

Som naprapat kan du arbeta på egen klinik, en större klinik eller vara verksam inom företagshälsovården – ofta som en del av ett team tillsammans med exempelvis läkare och sjukgymnaster. Naprapater är även vanligt förekommande inom idrottsrörelsen, vanligtvis anlitas naprapater av idrottsklubbar, förbund, föreningar och även av enskilda elitidrottare.

Förslag på vidareutbildning för dig som naprapat

Arbetar du som naprapat lider du förmodligen sällan brist på patienter. Smärta i rygg och nacke är något som idag drabbar de flesta i samhället, vare sig man är idrottsman eller kontorsarbetande. För att som naprapat fortsätta att utvecklas i din yrkesroll kan det vara en god idé att under hela din karriär fortsätta att vidareutbilda dig och bygga på dina redan existerande kompetenser.

Med tanke på att du som naprapat i ditt dagliga arbete har ständig och nära kontakt med människor en kurs där du lär dig att coacha och motivera människor vara lämplig. Detta så att patienten motiveras och blir delaktig i behandlingsprocessen och ta eget ansvar för sin hälsa.

Som naprapat är det viktigt med social kompetens för att i dialog med patienten kunna analysera och komma fram till de bakomliggande orsakerna till besvären och för att kunna vidta förebyggande åtgärder så att besvären inte återkommer. Det kan även vara positivt med kunskaper inom kostrådgivning.

För naprapater som vill lära sig att hantera sin egna och sina klienters stress kan kurser inom mindfulness, personlig effektivitet eller stresshantering vara lämpliga.

Att tänka på om du vill vidareutbilda dig

Om du som naprapat vill satsa på kompetensutveckling är ett första steg att ta upp frågan med din närmaste chef. Kolla inledningsvis upp om din arbetsplats har en policy för vidareutbildning. Om det finns en policy för kompetensutveckling kan denna innebära att arbetsgivaren står för utbildningens kostnad eller att du får ta ledigt ett par dagar för att vidareutbilda dig. Fundera även över vilken slags leveransmetod som fungerar bäst för dig.

När du ska bestämma dig för vilken slags utbildning som passar dig bäst bör du först fundera över vilka områden du skulle kunna bli ännu bättre på. Är du osäker på vilken utbildning som skulle passa dig? Hör dig för med dina kollegor inom branschen om de har tips om utbildningar de tidigare deltagit i som varit bra och som skulle kunna passa även dig.

En annan rekommendation är att besöka Svenska Naprapatförbundets (SNF) hemsida och läsa mer om deras fortbildningssystem. Svenska Naprapatförbundets fortbildningssystem bygger på att att naprapaten genom att samla fortbildningspoäng varje år ska ha möjlighet att med ett diplom verifiera uppdaterad fortbildningsstatus. Kurser som ska anses godkända i systemet måste uppfylla bestämda kriterier och godkännande av kurs sker genom ansökan till SNF.


« Tillbaka till alla yrken inom hälsa och sjukvård
« Tillbaka till Karriärguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.

Senast uppdaterad: 27 sep 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-09-24

Vidareutbildning för fastighetsförvaltare

I rollen som fastighetsförvaltare har du ett affärsmässigt ansvar för en eller flera olika fastigheter. Som fastighetsförvaltare ingår arbetsuppgifter såsom att utveckla, bevara samt förädla fastigheterna. Som fastighetsförvaltare har du dessutom ansvar över kunderna är nöjda och att fastighetens ekonomi utvecklas enligt uppsatta mål och planer.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-27

Vidareutbildning för lastbilsförare

Som lastbilsförare transporterar du alla typer av gods. Det är viktigt att du som lastbilsförare kan planera och organisera körningar och arbetsuppgifter, hålla tider, hitta leveransadresser och hålla fast vid regler på vägen. Det rör sig ofta om kortare körsträckor men det finns en hel del åkerier som utför körningar internationellt. Att arbeta som lastbilsförare innebär inte endas ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-11-14

Academy tar ett nytt grepp i utbildningsbranschen

Academy använder en smart utbildningsmetod som erbjuder dig med rätt egenskaper att byta karriär eller att ta ett kliv uppåt. Med sina utbildningsprogram slår Academy ett hårt slag för kompetensutveckling. Men hur är det möjligt gå från noll till färdigutbildad och anställd på bara 12 veckor? 

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!