Så kan du som undersköterska kompetensutveckla dig

Trivs du som undersköterska men känner en törst efter utveckling? Det finns flera vägar att gå för att kompetensutveckla dig inom vård- och omsorg utan att lämna yrkesrollen. Läs mer i vår artikel här. 

Trivs du som undersköterska men känner en törst efter utveckling? Det finns flera vägar att gå för att kompetensutveckla dig inom vård- och omsorg utan att lämna yrkesrollen. I den här artikeln har vi samlat några exempel på vad du kan göra för att boosta din kompetens.

Det är inte ovanligt att undersköterskor väljer att vidareutbilda sig till sjuksköterska för att ta nästa steg i karriären. Men vad många missar är att det finns flera andra vägar att gå – framförallt för dig som vill fortsätta arbeta som undersköterska samtidigt som du utvecklas. 

Boosta dig med motivation och ny kunskap

Precis som med alla jobb kan motivationen tryta under vissa perioder av vårt arbetsliv. I ett sådant läge är det viktigt att fokusera på de delar av ditt jobb som du tycker är kul och som får dig att känna att det du gör är viktigt. Det är också ett bra tillfälle att säkerställa att du gör sådant som du mår bra av även på din lediga tid.

Ett tips om du känner att det kan vara svårt att återfå motivationen på egen hand är att omge dig med och låta dig motiveras av andra i samma yrkesroll. Det finns till exempel events där du som undersköterska kan hämta inspiration och ta del av nycklar och verktyg för att bli mer kunnig i din yrkesroll.

Hitta inspirerande event

Gå en specialistutbildning

Som undersköterska kan du läsa en utbildning till specialistundersköterska. En sådan utbildning är oftast inriktad mot att arbeta med en viss ålder, en viss typ av sjukdomar eller behandlingar. Fördelen är att du ofta kan välja mellan flera olika inriktningar för att hitta något som passar dig.

En specialistundersköterskeutbildning brukar vara mellan ett till två år långa och kan läsas på yrkeshögskola. Många av utbildningarna går dessutom att läsa på distans vilket innebär att du i många fall kan fortsätta arbeta på din nuvarande arbetsplats vid sidan av.

Hitta en specialistundersköterskeutbildning

För dig som arbetar inom äldrevården

För dig som arbetar som undersköterska inom äldrevård finns det flera olika utbildningar du kan gå för att kompetensutveckla dig. Du kan bland annat utveckla ditt ledarskap och din pedagogiska handledning. Efter en sådan kurs får du färdigheter att stötta både dina kollegor och vård- och omsorgstagare på ett pedagogiskt och professionellt sätt. 

Du kan också gå en utbildning för att fördjupa dina kunskaper inom välfärdstekniken. Det ger dig specialiserade kunskaper om olika innovativa och digitala lösningar inom vården. Du får också en djupare förståelse och verktyg för att kunna förändra arbetssätt. 

Kompetensutveckla dig inom äldreomsorgen

Utveckla ett hälsofrämjande förhållningssätt

För dig som arbetar som personlig assistent, boendestödjare på ett gruppboende eller inom äldreomsorgen finns det utbildningar inom exempelvis etik och bemötande. Under en sådan utbildning får du förståelse och ökad kunskap inom olika vanligt förekommande etiska dilemman. Du får också fördjupa dig i hur du kan bemöta individer utifrån ett salutogent förhållningssätt med utgångspunkt i den aktuella lagstiftningen.

Vill du bli undersköterska?

Kanske har du hamnat här för att du vill utbilda dig till undersköterska. Du kan antingen studera till undersköterska genom vård- och omsorgsprogrammet på gymnasiet eller genom motsvarande utbildning inom Komvux. På vår systersajt studentum.se kan du hitta en grundutbildning för att bli undersköterska. 


Jag är undersköterska och vill kompetensutveckla mig

Wilma Abrahamsson Hjärne

Wilma Abrahamsson Hjärne

Digital Content Specialist (Visa mer)
Wilma arbetar som Digital Content Specialist på utbildning.se. Hennes mål är att skapa bra innehåll för hjälpa fler människor att hitta rätt kompetensutveckling. Med sitt skånska ursprung har hon bland annat studerat socialt arbete vid Lunds Universitet för att några år senare examineras som Webbkommunikatör vid Medieinstitutet i Stockholm. Utöver att skriva artiklar gillar Wilma att arbeta med kreativa uppgifter och sociala medier. Hon drömmer om att kompetensutveckla sig inom grafisk design. Du hittar henne ofta som skribent på artiklar som handlar om personlig utveckling och självledarskap. (Mindre)

Om

Wilma arbetar som Digital Content Specialist på utbildning.se. Hennes mål är att skapa bra innehåll för hjälpa fler människor att hitta rätt kompetensutveckling. Med sitt skånska ursprung har hon bland annat studerat socialt arbete vid Lunds Universitet för att några år senare examineras som Webbkommunikatör vid Medieinstitutet i Stockholm. Utöver att skriva artiklar gillar Wilma att arbeta med kreativa uppgifter och sociala medier. Hon drömmer om att kompetensutveckla sig inom grafisk design. Du hittar henne ofta som skribent på artiklar som handlar om personlig utveckling och självledarskap.

Annonser