Visa utbildning.se som: Mobil

Missa inte Upskill & Reskill den 25 januari 2023 – ett digitalt och kostnadsfritt event! Anmäl dig idag 

Två män konverserar i motljus

Därför ska du gå en utbildning i motiverande samtal

Behöver du ett nytt förhållningssätt när du pratar med dina klienter? Eller arbetar du idag inom vården och behöver en bredare kompetens? Oavsett vad kan en utbildning i motiverande samtal hjälpa dig i din karriär. 

Motiverande samtal förkortas MI och är en metod som från början togs fram för att hjälpa personer med deras alkoholberoende. Bakom metoden står William R Miller och Stephen Rollnick som utformade den under 1980- och 90-talet genom att ställa sig själva frågan: Vad är det som får människor att förändra sina liv? Idag används metoden ofta för livsstilsfrågor, till exempel problem med tobak, spel eller kost. Det är en vanlig metod inom kriminalvården och olika områden inom hälso- och sjukvård. 

I korta drag går motiverande samtal ut på att hjälpa klienten (den du har samtalet med) att själv komma underfund med vad hen har problem med och hur det kan lösas. Till exempel, om en person inte upplever att hen har problem med något är det svårt att nå fram och få personen att vilja bryta ett mönster. 

Hitta ambivalensen - nå en förändring 

Under ett lyckat motiverande samtal hjälper du klienten att landa i en ambivalens kring ett livsstilsproblem. Ambivalensen ses som nyckeln i sammanhanget. Om klienten själv känner en tveksamhet är chanserna att en livsstilsförändring är möjlig mycket högre än annars. 

Målet är att klienten själv ska inse att det finns ett problem, att hen vill förändra och att hitta styrkan till förändring via dig. Du är där för att väcka klientens tro på förändring. 

Hur kan en utbildning i motiverande samtal hjälpa mig i mitt jobb?

Du som har gått en utbildning i motiverande samtal kommer ha ett nytt sätt att möta dina klienter utifrån ett empatiskt perspektiv. Du kommer att lära dig att inte argumentera emot eller ifrågasätta om en klient inte själv ser sånt som du tolkar som destruktivitet i sin livsstil. 

Under ett motiverande samtal kommer du istället kunna resonera tillsammans med klienten om varför hen inte ser problemet i sin situation. Att bemästra konsten att hålla motiverande samtal kommer att hjälpa dig i din karriär, oavsett om du jobbar som coach, psykolog eller inom kriminalvården. 

Hur går en utbildning i motiverande samtal till?

En grundutbildning i motiverande samtal är vanligtvis 3-4 dagar lång och ges på flera platser i landet. Det är också vanligt att du kan delta på distans. Det finns också fördjupningskurser om du redan kan grunderna. 

Hitta en utbildning i Motiverande samtal

Källor: socialstyrelsen.se, folkhalsomyndighten.se, 

Senast uppdaterad: 16 nov 2022
Linnéa Fredin
Communications Manager

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2020-06-16

Så bemöter du personer med psykisk ohälsa

Hur bemöter man en person som lider av psykisk ohälsa? Det är kunskap som kan vara värdefull för de allra flesta, men kanske särskilt för de som arbetar inom hälso- eller sjukvården. Därför har vi på utbildning.se tagit hjälp av Praktikertjänst, ett företag inom hälso- och sjukvård, för att ta fram fem handfasta tips på hur du bör bemöta personer med psykisk ohälsa.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-11-22

Lär dig lågaffektivt bemötande

Vad är lågaffektivt bemötande och hur kan du använda dig av det? Vi hjälper dig att reda ut vad det innebär och hur det kan vara en användbar teknik för att skapa lugna och effektiva samtal och sammanhang.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-04-19

5 livsviktiga fakta om HLR

Är du nyligen utbildad i HLR? Vi hoppas innerligt att svaret är ja. Korrekt utförd hjärt-lungräddning kan nämligen innebära skillnaden mellan liv och död. Vi har pratat med utbildningsföretaget HLR center och tillsammans reder vi ut några av de vanligaste missförstånden kring HLR. 

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!