07 mar 2023

Så fungerar en utbildning inom vård och omsorg på distans

Vårdbranschen är varierad och det finns flera utbildningar som du kan genomföra på distans. Oavsett om du söker kompetensutveckling eller vill påbörja din karriär inom vården finns det flera vårdutbildningar på distans som du kan välja mellan.  

Vårdyrket är brett och passar dig som brinner för att arbeta med människor. Distansutbildningar inom vård är ett passande val för dig som vill gå en utbildning som inte erbjuds i din hemstad, kombinera studier med arbete och göra vardagen mer flexibel. Det finns flera utbildare som erbjuder distansutbildningar inom bland annat psykologi, personlig assistans och äldreomsorg.  

Vårdutbildning på distans 

Det finns både vårdutbildningar som erbjuds helt på distans eller delvis på distans med fysiska träffar. Upplägget beror främst på vilket område inom vården du studerar. Om utbildningen innehåller praktiska moment ingår fysiska träffar där du tränar på dessa kunskaper. Utbildningen kan även innefatta en examination på plats för att bevisa dina kunskaper och bli godkänd i kursen.  

Om du däremot studerar en utbildning som inte kräver praktisk kompetens kan den ofta erbjudas helt på distans. Många kompetensutvecklande nischutbildningar är utan träffar, bland annat ledarskapsutbildningar inom vård, specialiserade utbildningar inom ett vårdyrke där deltagaren redan har de praktiska kunskaper som krävs eller utbildningar gällande bemötande inom vården.  

Utbildningar inom psykologi på distans 

En vanlig vårdinriktning där det ofta erbjuds utbildningar på distans är psykologi. Bland annat kan du studera motiverande samtal. Under en motiverande samtal-utbildning lär du dig hur du uppmuntrar och hjälper patienter att genomföra positiva förändringar i sitt liv.  

Om du vill hjälpa människor att avsluta ett missbruk finns det flera distansutbildningar inom beroende, återfall och missbruk som kan passa dig. Under en missbruksutbildning lär du dig de verktyg som behövs för att hjälpa patienten att bryta tankemönster och vanor och skapa en mer hälsosam vardag.  

Vill lära dig grunderna eller spetsa din kunskap inom psykologi, psykoterapi eller KBT? Då har du flera distansutbildningar att välja mellan. Det finns många utbildningar som vänder sig till dig som arbetar inom skolan eller en specifik avdelning inom vården. 

Hitta din utbildning inom psykologi  

Olika inriktningar på vårdutbildningar 

Även du som vill utvecklas inom funktionsnedsättningar, läkemedelshantering, personlig assistans, äldreomsorg och HLR kan hitta en utbildning på distans. Definiera vilka behov du har gällande din utbildning, se vilken inriktning som passar dig och påbörja din kompetensutveckling idag!  

Hitta din vårdutbildning på distans här 

Senast uppdaterad: 07 mar 2023
Gabrielle Längbo
Digital Content Specialist

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2022-04-19

5 livsviktiga fakta om HLR

Är du nyligen utbildad i HLR? Vi hoppas innerligt att svaret är ja. Korrekt utförd hjärt-lungräddning kan nämligen innebära skillnaden mellan liv och död. Vi har pratat med utbildningsföretaget HLR center och tillsammans reder vi ut några av de vanligaste missförstånden kring HLR. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-06-16

Så bemöter du personer med psykisk ohälsa

Hur bemöter man en person som lider av psykisk ohälsa? Det är kunskap som kan vara värdefull för de allra flesta, men kanske särskilt för de som arbetar inom hälso- eller sjukvården. Därför har vi på utbildning.se tagit hjälp av Praktikertjänst, ett företag inom hälso- och sjukvård, för att ta fram fem handfasta tips på hur du bör bemöta personer med psykisk ohälsa.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-11-22

Lär dig lågaffektivt bemötande

Vad är lågaffektivt bemötande och hur kan du använda dig av det? Vi hjälper dig att reda ut vad det innebär och hur det kan vara en användbar teknik för att skapa lugna och effektiva samtal och sammanhang.

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!