Så får du effektivare arbetsdagar med Pomodorotekniken

Brottas du med hur du ska ska planera din tid och hinna med allt du vill få gjort under en dag? Lär dig hur du kan optimera effektiviteten med den populära Pomodoro-tekniken! 

Bli mer effektiv med Pomodoro-metoden

Tekniken uppfanns av Francesco Cirillo i början av 90-talet och började som ett sätt för honom att förbättra sin egen produktivitet, sen dess har metoden spridits runt världen och adapterats av många med hög arbetsbelastning. Så, hur ser då Pomodoro-metoden ut?

1. Välj en arbetsuppgift du vill fokusera på

Sätt en timer på 25 minuter, under dessa minuter ska du ha full fokus på uppgiften. Försök att minimera distraktioner – stäng av notiser på mailen och lägg undan telefonen. Om du ändå blir distraherad, skriv ner det som distraherar dig på ett papper, men återvänd sen genast till din uppgift.

2. När timern ringer är det dags för 5 minuters paus

Anteckna att den första perioden är avklarad med ett kryss på ett papper. Nu kan du välja att kolla mailen, ringa ett samtal eller ta en kopp kaffe och sträcka på dig. När de fem minuterna är över återvänder du till din valda uppgift.

3. Upprepa fyra gånger innan längre paus

Efter att ha upprepat detta fyra gånger har du fyra kryss på ditt papper och det är dags för en längre paus. Nu har du arbetat effektivt i 100 minuter och ska vila från uppgiften i 15 – 30 minuter. Fortsätt med detta resten av dagen för att bli så effektiv som möjligt!

Hur hjälper Pomodorotekniken din effektivitet?

Det är lättare att behålla full fokus i intervaller och när du tar många korta pauser håller du kreativiteten färsk. Genom att eliminiera distraktioner och koncentrera dig på en sak i taget sparar du tid och får mer gjort under arbetsdagen. Men Pomodorotekniken är inte bara en metod för att bli mer effektiv i arbetet, den går precis lika bra att använda för att maximera din inlärning när du går en onlineutbildning. När du uppnått metodens fulla potential kommer du att bli chockad över hur mycket du hinner med på en dag!

Kurser i personlig effektivitet


Annonser

Du kanske också är intresserad av: