Så hanterar du stress på jobbet

Känner du dig konstant stressad på jobbet? Här hittar du sex vanliga exempel på stressrelaterade problem och förslag på lösningar som kan hjälpa dig att minska stressen och öka ditt välbefinnande på och utanför jobbet.

Känner du dig konstant stressad på jobbet? Här hittar du sex vanliga exempel på stressrelaterade problem och förslag på lösningar som kan hjälpa dig att minska stressen och öka ditt välbefinnande på och utanför jobbet.

Stress måste inte vara negativt. Faktiskt kan en viss nivå av stress under begränsade perioder bidra till ökad skärpa och effektivitet på jobbet. Stress kan till exempel hjälpa dig att leverera en produkt i tid för deadline eller att agera snabbare i kritiska situationer. 

Problemen uppstår när kropp och sinne aldrig får tillräcklig återhämtning. Stressen blir en ständig, dränerande följeslagare genom din arbetsdag. Orimliga krav, rädsla för att bli uppsagd, för långa arbetsdagar, nedbrytande arbetsmiljö eller brist på stöd i att kunna balansera jobb med familjeliv är exempel på faktorer som över tid kan orsaka allvarliga problem för din fysiska och mentala hälsa. 

Arbetsmiljöverket rapporterar att det varje år sjukskrivs över 30 000 personer i Sverige med utmattningsrelaterade symptom. Så behöver det inte vara! Det finns mycket du kan göra här och nu för att förebygga stressrelaterad utmattning eller sjukskrivning. 

Må bättre med en stresshanteringskurs

Vad är egentligen problemet?

Börja med att kartlägga dina värsta stressfaktorer just nu. Är det för tighta deadlines? Känns relationen till kollegorna eller chefen dränerande? Känner du missnöjdhet kring din anställning eller dina arbetsvillkor? Handlar stressen om kunderna du bemöter?

Vad det än är, skriv ner det för dig själv. All positiv förändring börjar med att ärligt se på din nuvarande situation och konstatera vad som faktiskt inte fungerar för dig.

Hur påverkas du av stressen?

Känner du dig ofta spänd och irritabel? Upplever du minnessvårigheter? Har du svårt att sova på nätterna på grund av arbetet? Känner du smärta någonstans i kroppen? Stress kan ta sig uttryck på mängder av olika sätt, beroende på person och situation. Var uppmärksam på hur stressen påverkar dig och vilka negativa effekter det har i din vardag.

Vilka möjliga lösningar finns?

Vad behöver du för att kunna utföra ditt arbete utan negativ stress? Handlar det om att lära dig att organisera ditt arbete bättre? Att komma ut på en lugn och skön lunchpromenad varje dag? Bättre kommunikation med dina kollegor? Mer utbildning för att kunna utföra dina arbetsuppgifter? Behöver du tydligare förväntningar från din chef? Nya arbetsuppgifter eller rent av ett helt nytt jobb som passar dig bättre? 

Vad kan du göra?

Titta på dina svar i punkterna ovan och ta dig en ärlig funderare. Finns det något som du själv skulle kunna göra för att minska stressen och förändra din situation till det bättre? 

Vi vet att det inte alltid är så enkelt, och får blotta frågan din puls att rusa nu, kan det vara en god idé att söka professionellt stöd utifrån. Här följer några förslag som ändå kan hjälpa dig på vägen:

stress på jobbet

Exempel på problem och lösningar för mindre stress

Problem: Du blir ständigt avbruten av kollegor, chatt eller inkommande mail.

Lösning: Upprätta hälsosamma gränser och kommunicera ut dem till din omgivning, där du exempelvis ställer dig till förfogande för frågor under specifika tider, istället för dygnet runt. Jobba offline och kolla mailen max en gång per timme, eller pausa jobbchatten en stund när du behöver kunna fokusera. Du har rätt att sätta gränser så att du kan utföra ditt arbete på ett produktivt och hälsosamt sätt. Be om stöd från din chef eller en kollega om du upplever att det är svårt att göra på egen hand. 

Problem: Du är missnöjd med dina arbetsvillkor såsom lön, arbetstider eller arbetsmiljö.

Lösning: Ta upp problemet med din chef, HR-ansvarig eller ditt fackförbund. Kan dina villkor förbättras genom mer flextid? Kan du få ett höj- och sänkbart skrivbord eller bättre ljudisolering för att må bättre på din arbetsplats? Undersök om det finns andra förmåner som kan väga upp en otillfredsställande lön. Är svaret blankt nej är det kanske läge att se dig om efter en mer tillmötesgående arbetsgivare.

Problem: Du utsätts för mobbning eller trakasserier.

Lösning: Om du kan och vågar, markera till personen i fråga att du inte uppskattar eller accepterar trakasserierna. Dokumentera vad som sägs eller görs mot dig och när det ägde rum. Ta upp händelsen med din chef, HR-ansvarig eller skyddsombud på arbetsplatsen så snart som möjligt och kräv att händelsen tas på allvar och anmäls. Får du inte gehör, eller om det skulle vara chefen som utsatt dig för kränkande behandling, vänd dig direkt till din chefs överordnade, företagets HR eller arbetsmiljöombud, alternativt gör en anmälan till Diskrimineringsombudsmannen (DO).

Läs mer om hur du hanterar mobbning och diskriminering på arbetsplatsen här.

Problem: Du känner dig missnöjd och ostimulerad av arbetsuppgifterna.

Lösning: Tala med din närmsta chef. Finns det möjlighet att byta eller förändra dina arbetsuppgifter på något sätt? Finns det vissa moment som kan delegeras till någon annan som kanske uppskattar dem mer? Kan du hitta något i arbetsuppgifterna som du trots allt tycker är intressant och som du kan få göra mer av? Kan du söka en annan tjänst inom samma företag, om du trivs i övrigt?

Problem: Du får inte tillräcklig återhämtning mellan varven.

Lösning: Planera din tid och sätt realistiska mål för vad du ska hinna med under en arbetsdag. Gör många kortare pauser under dagen och se till att göra ett längre avbrott vid lunch där du får motion, dagsljus och mental vila, exempelvis genom att lyssna på avslappnande meditation eller musik. Värna om din nattsömn som om det gällde livet (vilket det faktiskt gör)! Prioritera umgänge med människor som gör dig glad och skäm bort din kropp med sund kost som bygger upp immunförsvaret och fyller dig med god och jämn energi. 

Problem: Ingenting hjälper.

Lösning: ibland är det svårt att reda ut problemen på egen hand. Fråga din arbetsgivare om det finns resurser såsom att få träffa en coach eller psykolog. Kanske du kan få gå en stresshanteringskurs eller vidareutbildning som hjälper dig att utföra ditt arbete mer effektivt? Finns det ett arbetsmiljöombud på jobbet eller en representant från ditt fack som kan ge dig stöd i att förbättra dina arbetsvillkor? Var inte rädd att fråga och be om hjälp! Ensam är faktiskt sällan stark.

Hantera din stress med hjälp av en stresskurs


Annonser