Gör vår undersökning om kompetensutveckling för chansen att vinna en helt gratis utbildning från Keystone Production!

Topp 20: Hetaste kompetenserna för säljare 2023

Är du på jakt efter ett nytt jobb inom försäljning, men osäker på vad som krävs för att du ska briljera på nästa arbetsintervju? Då bör du spana in den här listan! 

Vi på utbildning.se har granskat närmare 4 700 jobb och därefter listat de 20 viktigaste kompetenserna för dig som säljare inför 2023. I årets kartläggning hittar vi positiv som den hetaste kompetensen för dig som säljare under 2023. Enligt vår undersökning är det nämligen mer än en tredjedel av alla annonser som efterfrågar just den kompetensen. Den näst hetaste kompetensen är driven och tätt därefter kommer relevant examen eller utbildning. Jämfört med förra årets topplista har de topp tre kompetenserna bytt plats men återfinns ändå i toppen av listan även i år.

Hitta utbildningar inom försäljning

Topplista – Topp 20 hetaste kompetenserna för säljare 2023

1. Positiv 33,3%
2. Driven 27,3%
3. Examen 26,1%
4. Social 24,6%
5. Resultatinriktad 18,9%
6. Flexibel 13,9%
7. Ansvarsfull 10,7%
8. Självständig 10,3%
9. Samarbetsvillig 8,9%
10. Problemlösare 8,9%
11. Inspirerande 7,6%
12. Självsäker 6,6%
13. Relationsskapande 6,6%
14. Effektiv 6,5%
15. Budgetansvar 6,2%
16. Detaljmedveten 5,9%
17. Strukturerad 5,5%
18. Nyfiken 5,4%
19. Initiativtagande 4,8%
20. Pedagogisk 4,1%


Förra året låg målmedveten med som en av de topp fem hetaste kompetenserna, en kompetens som nu helt försvunnit från topplistan. In på samma plats tar sig i stället kompetensen resultatinriktad. Att vara driven, som förra året klassades som den fjärde hetaste kompetensen, tar sig i stället upp på en andraplats 2023.  

Att vara social, driven och utåtriktad fortsätter alltså att vara efterfrågat på arbetsmarknaden för den här yrkesgruppen. Detta till skillnad från undersökningen som gjordes 2021 då en säljare som var mer analytisk och noggrann ansågs vara mer eftertraktad.

Andra kompetenser som tar sig in på årets lista är bland annat problemlösning och relationsskapande. Precis som tidigare år är det fortsättningsvis viktigt att du både är strukturerad samt visar att du kan ta ansvar.

Så blir du en eftertraktad kandidat

För att bli en eftertraktad kandidat är det bra om du, förutom att du har en relevant utbildning, även visar att du är social och att du har en positiv inställning. Det är också viktigt att du visar att du har ett tydligt driv framåt och att du motiveras av att leverera resultat. Som säljare är det inte ovanligt att du arbetar ensam men du behöver även kunna arbeta i team med andra och framför allt att du visar att du kan vara flexibel.

Heta kompetenser

Årets kartläggning gjordes i maj 2023 och vi märker inte längre av pandemin i resultatet på samma sätt som vi gjorde i undersökningarna för bara ett eller två år sedan. De yrken som vi har kartlagt i denna undersökning är försäljningschefer, butikssäljare, företagssäljare, eventsäljare, resesäljare och säljande butikschefer. Vi har också tagit med resesäljare och telefonförsäljare.

Arbetsmarknad, lön och utbildning

Så, hur ser då arbetsmöjligheterna ut för en säljare framöver? Enligt Arbetsförmedlingen kommer företagssäljare ha goda jobbmöjligheter inom de närmsta åren. För butikssäljare ser arbetsmöjligheterna inom de närmsta tre åren lite sämre ut och det gäller även för telefonförsäljare. Det påverkade ekonomiska världsläget kan vara en av anledningarna till att vissa typer av säljare, framför allt B2C-säljare, kommer uppleva större konkurrens om arbete framöver.

Precis som med arbetsmöjligheterna skiljer sig också lönen inom de olika områdena. För en företagssäljare ligger den genomsnittliga lönen på runt 44 000 kronor, samma gäller för till exempel en account manager. En butikssäljare har dock runt 28 000 kr i genomsnittlig inkomst. För dig som arbetar som försäljningschef kan lönen ligga på runt 60 000 kr och uppåt, beroende på anställningsgrad och bransch.

Det finns flera olika utbildningsmöjligheter för dig som vill kompetensutveckla inom försäljning. Du kan till exempel gå en utbildning specifikt anpassad för försäljningschefer eller varför inte en grundkurs om du inte tidigare arbetat så mycket med försäljning.

Frågor

Vi på utbildning.se älskar kompetensutveckling och vill vara det självklara valet när du ska hitta rätt utbildning. Hos oss kan du hitta och jämföra säljutbildningar här. Om du har några frågor är du välkommen att höra av dig till oss på info@utbildning.se.

Källor: Arbetsförmedlingen och SCB

Wilma Abrahamsson Hjärne

Wilma Abrahamsson Hjärne

Digital Content Specialist (Visa mer)
Wilma arbetar som Digital Content Specialist på utbildning.se. Hennes mål är att skapa bra innehåll för hjälpa fler människor att hitta rätt kompetensutveckling. Med sitt skånska ursprung har hon bland annat studerat socialt arbete vid Lunds Universitet för att några år senare examineras som Webbkommunikatör vid Medieinstitutet i Stockholm. Utöver att skriva artiklar gillar Wilma att arbeta med kreativa uppgifter och sociala medier. Hon drömmer om att kompetensutveckla sig inom grafisk design. Du hittar henne ofta som skribent på artiklar som handlar om personlig utveckling och självledarskap. (Mindre)

Om

Wilma arbetar som Digital Content Specialist på utbildning.se. Hennes mål är att skapa bra innehåll för hjälpa fler människor att hitta rätt kompetensutveckling. Med sitt skånska ursprung har hon bland annat studerat socialt arbete vid Lunds Universitet för att några år senare examineras som Webbkommunikatör vid Medieinstitutet i Stockholm. Utöver att skriva artiklar gillar Wilma att arbeta med kreativa uppgifter och sociala medier. Hon drömmer om att kompetensutveckla sig inom grafisk design. Du hittar henne ofta som skribent på artiklar som handlar om personlig utveckling och självledarskap.

Annonser

Du kanske också är intresserad av: