17 maj 2023

Topp 20: Hetaste kompetenserna för säljare 2023

Är du på jakt efter ett nytt jobb inom försäljning men osäker på vad som krävs för att du ska briljera på nästa arbetsintervju? I år har vi på utbildning.se granskat nästan 4 700 jobb och listat de 20 viktigaste kompetenserna för dig som säljare inför 2023.

Hitta utbildningar inom försäljning

I årets kartläggning hittar vi positiv som den hetaste kompetensen för dig som säljare under 2023. Enligt vår undersökning är det nämligen mer än en tredjedel av alla annonser som efterfrågar just den kompetensen. Den näst hetaste kompetensen är driven och tätt därefter kommer relevant examen eller utbildning. Jämfört med förra årets topplista har de topp tre kompetenserna bytt plats men återfinns ändå i toppen av listan även i år.

Topplista – Topp 20 hetaste kompetenserna för säljare 2023

1. Positiv 33,3%
2. Driven 27,3%
3. Examen 26,1%
4. Social 24,6%
5. Resultatinriktad 18,9%
6. Flexibel 13,9%
7. Ansvarsfull 10,7%
8. Självständig 10,3%
9. Samarbetsvillig 8,9%
10. Problemlösare 8,9%
11. Inspirerande 7,6%
12. Självsäker 6,6%
13. Relationsskapande 6,6%
14. Effektiv 6,5%
15. Budgetansvar 6,2%
16. Detaljmedveten 5,9%
17. Strukturerad 5,5%
18. Nyfiken 5,4%
19. Initiativtagande 4,8%
20. Pedagogisk 4,1%


Förra året låg målmedveten med som en av de topp fem hetaste kompetenserna, en kompetens som nu helt försvunnit från topplistan. In på samma plats tar sig i stället kompetensen resultatinriktad. Att vara driven, som förra året klassades som den fjärde hetaste kompetensen, tar sig i stället upp på en andraplats 2023.  

Att vara social, driven och utåtriktad fortsätter alltså att vara efterfrågat på arbetsmarknaden för den här yrkesgruppen. Detta till skillnad från undersökningen som gjordes 2021 då en säljare som var mer analytisk och noggrann ansågs vara mer eftertraktad.

Andra kompetenser som tar sig in på årets lista är bland annat problemlösning och relationsskapande. Precis som tidigare år är det fortsättningsvis viktigt att du både är strukturerad samt visar att du kan ta ansvar.

Kan jag bli en eftertraktad kandidat?

För att bli en eftertraktad kandidat är det bra om du, förutom att du har en relevant utbildning, även visar att du är social och att du har en positiv inställning. Det är också viktigt att du visar att du har ett tydligt driv framåt och att du motiveras av att leverera resultat. Som säljare är det inte ovanligt att du arbetar ensam men du behöver även kunna arbeta i team med andra och framför allt att du visar att du kan vara flexibel.

Heta kompetenser

Årets kartläggning gjordes i maj 2023 och vi märker inte längre av pandemin i resultatet på samma sätt som vi gjorde i undersökningarna för bara ett eller två år sedan. De yrken som vi har kartlagt i denna undersökning är försäljningschefer, butikssäljare, företagssäljare, eventsäljare, resesäljare och säljande butikschefer. Vi har också tagit med resesäljare och telefonförsäljare.

Arbetsmarknad, lön och utbildning

Så, hur ser då arbetsmöjligheterna ut för en säljare framöver? Enligt Arbetsförmedlingen kommer företagssäljare ha goda jobbmöjligheter inom de närmsta åren. För butikssäljare ser arbetsmöjligheterna inom de närmsta tre åren lite sämre ut och det gäller även för telefonförsäljare. Det påverkade ekonomiska världsläget kan vara en av anledningarna till att vissa typer av säljare, framför allt B2C-säljare, kommer uppleva större konkurrens om arbete framöver.

Precis som med arbetsmöjligheterna skiljer sig också lönen inom de olika områdena. För en företagssäljare ligger den genomsnittliga lönen på runt 44 000 kronor, samma gäller för till exempel en account manager. En butikssäljare har dock runt 28 000 kr i genomsnittlig inkomst. För dig som arbetar som försäljningschef kan lönen ligga på runt 60 000 kr och uppåt, beroende på anställningsgrad och bransch.

Det finns flera olika utbildningsmöjligheter för dig som vill kompetensutveckla inom försäljning. Du kan till exempel gå en utbildning specifikt anpassad för försäljningschefer eller varför inte en grundkurs om du inte tidigare arbetat så mycket med försäljning.

Frågor

Vi på utbildning.se älskar kompetensutveckling och vill vara det självklara valet när du ska hitta rätt utbildning. Hos oss kan du hitta och jämföra säljutbildningar här. Om du har några frågor är du välkommen att höra av dig till oss på info@utbildning.se.

Källor: Arbetsförmedlingen och SCB

Senast uppdaterad: 17 maj 2023
Wilma Abrahamsson Hjärne
Digital Content Specialist

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2018-11-15

Topp 20: hetaste kompetenser för säljare 2018

Vad har den kompletta säljaren för egenskaper?utbildning.se har granskat 561 jobbannonser för Key Account Managers och Account Managers, i syfte att kartlägga vilka kompetenser som är mest efterfrågade på arbetsmarknaden just nu. Precis som under 2017 så ligger att vara driven i toppen.Även att vara social, självständig och positiv är ungefär lika efterfrågat bland säljare nu 2018.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-03-15

Topp 20: hetaste kompetenserna för kommunikatör 2021

Det har blivit dags att utse de hetaste kompetenserna för kommunikatörer. Vi har granskat marknaden i syfte att kartlägga vilka kompetenser och egenskaper som arbetsgivare främst söker efter hos dig som vill arbeta som kommunikatör 2021. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-09-13

Topp 20: hetaste kompetenserna för marknadsförare 2022

Äntligen är den här. Årets lista med de mest eftertraktade kompetenserna för marknadsförare. Vi på utbildning.se har analyserat närmare 500 platsannonser.

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Håll dig uppdaterad
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få utbildningsförslag, inspiration och aktuell information – direkt till din inkorg. 📨