Heta kompetenser marknadsförare 2023
19 sep 2023

Topp 20: hetaste kompetenserna för marknadsförare 2023

Nu är den här! Årets viktigaste lista för dig som söker jobb inom marknadsföring. Vi på utbildning.se har granskat drygt tvåhundra platsannonser inom marknadsföring och landat i en topplista med de mest eftertraktade egenskaperna och kompetenserna som gäller för marknadsförare. 

För att du ska lyckas som marknadsförare gäller det att du har en social förmåga, är positiv och flexibel och kan arbeta självständigt. Det är nämligen de mest eftertraktade egenskaperna i vår senaste undersökning heta kompetenser för marknadsförare. Undersökningen tar reda på om det är kompetenser eller egenskaper som dominerar och i år kan vi se att det återigen är egenskaper som återkommer i toppen av listan.

 1. Driven 
 2. Social 
 3. Positiv 
 4. Flexibel 
 5. Självständig 
 6. Ansvarsfull 
 7. Kreativ 
 8. Initiativtagande 
 9. Resultatinriktad 
 10. Strukturerad 
 11. Effektiv 
 12. Nyfiken 
 13. SEO 
 14. Examen 
 15. Detaljmedveten 
 16. Pedagogisk 
 17. Inspirerande 
 18. Samarbetsvillig 
 19. Problemlösare 
 20. Strategisk

Nu och då

I en jämförelse med samma undersökning från 2022 kan vi konstatera att topplatserna domineras av egenskaper snarare än kompetenser. Att personen ska vara driven är en egenskap som klättrat från plats tre i förra årets undersökning till en första plats i årets lista. Vi kan även se att egenskaper som flexibel, ansvarsfull och positiv klättrar i årets undersökning. Se samtliga Heta kompetenser för marknadsförare.

Arbetsmarknad, lön och utbildning

Du som vill börja arbeta inom marknadsföring bör vara medveten om att det är ett brett ämne som idag på många arbetsplatser kräver att du har kunskaper inom flera olika områden. Eller som vår undersökning vittnar om, du bör vara driven, nyfiken och initiativtagande och det gäller att du kan ta dig an helt nya områden för att du ska kunna hänga med i utvecklingen.  

Arbetsförmedlingen bedömer att det är en tuff konkurrens på arbetsmarknaden för marknadsförare. Det närmsta året har personer med relevant utbildning eller erfarenhet små till medelstora möjligheter till arbete. En prognos som även gäller tre år fram i tiden. Det betyder att du som är intresserad av att arbeta inom marknadsföring borde se till att du checkar av så många egenskaper som möjligt i vår undersökning innan du ger dig ut på arbetsintervjuer.  

Lönen för en marknadsförare varierar beroende på arbetsplats, i regel är lönen några procent högre inom privat sektor jämfört med den offentliga. Medellönen för kvinnor och män är 47 400 samtidigt som mäns löner just nu ligger omkring nio procent högre än kvinnors för de som jobbar inom marknadsföring. 

Om Heta kompetenser

På utbildning.se har vi granskar och undersöker jobbannonser inom marknadsföring sedan 2017. I årets undersökning har vi granskat 345 platsannonser inom marknadsföring på arbetsförmedlingen med målet att ta fram vilka kompetenser och egenskaper som efterfrågas på arbetsmarknaden. Heta kompetenser – arbetsgivarnas önskelistor.

Utbildningar inom marknadsföring:

Marknadsföring 

Sociala medier  

Digital marknadsföring 

Grafisk formgivning

Senast uppdaterad: 19 sep 2023
Max Jacobsson
Site Manager

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-11-05

Heta kompetenser: Marknadsförare 2019

Det har blivit marknadsförarnas tur i vår löpande undersökningsserie: Heta kompetenser. Vi gick igenom nästan 700 annonser för marknadsförare för att kunna kartlägga arbetsgivarnas mest önskade kvalifikationer.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-03-15

Topp 20: hetaste kompetenserna för kommunikatör 2021

Det har blivit dags att utse de hetaste kompetenserna för kommunikatörer. Vi har granskat marknaden i syfte att kartlägga vilka kompetenser och egenskaper som arbetsgivare främst söker efter hos dig som vill arbeta som kommunikatör 2021. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-09-13

Topp 20: hetaste kompetenserna för marknadsförare 2022

Äntligen är den här. Årets lista med de mest eftertraktade kompetenserna för marknadsförare. Vi på utbildning.se har analyserat närmare 500 platsannonser.

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Håll dig uppdaterad
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få utbildningsförslag, inspiration och aktuell information – direkt till din inkorg. 📨