Topp 15: hetaste kompetenserna inom HR 2021

Topp 15: hetaste kompetenserna inom HR oktober 2021 

Vilka kompetenser är mest eftersökta hos ny personal inom HR? utbildning.se har gjort en ny undersökning kring vilka kompetenser som man främst söker för rekrytering inom HR. Totalt har 653 platsannonser granskats för att ta reda på vilka egenskaper som arbetsgivare främst söker efter hos kandidater inom HR 2021.

Vi tittar på på listan över heta kompetenser för ett jobb inom HR

De fem kompetenser som toppar listan är driven, social, nyfiken, flexibel och positiv. Att just dessa kompetenser kommer högt upp på listan är kanske inte så förvånande då du jobbar med uppgifter som rekrytering, personalfrågor, arbetsmiljö och Employer branding. Däremot finner vi det mer förvånande att kompetenser som examen eller universitetsutbildning inte tar en plats bland topp 15, så sent som för två år sedan toppade de kompetenserna listan.  Om det beror på att relevant utbildning ses som en självklart eller om arbetsgivarna värderar andra egenskaper högre är svårt att sia om. Det vi däremot vet är att de allra flesta med anställning som HR-chef, HR-specialist, personalutvecklare, HR-assistenter eller HR-konsult har någon form av högre utbildning till grund, alternativt likvärdiga arbetserfarenheter.

 

Kan jag bli en eftertraktad kandidat?

Du kan bli en het kandidat om du är en person som trivs i sociala sammanhang, har lätt att både leda och samarbeta i grupp och om du finner det naturligt att ta initiativ i ditt arbete. Om du är strukturerad och flexibel med hög stresstålighet och ett brinnande intresse för HR-frågor så kan nästan räkna med att bli en eftertraktad kandidat, åtminstone ihop med relevant utbildning eller erfarenhet.

Topplista – de 15 mest eftertraktade kompetenserna:

  1. Driven                             29.6 %
  2. Social                              15.7 %
  3. Nyfiken                           13.2 %
  4. Flexibel                           12.6 %
  5. Positiv                             12.3 %
  6. Självständig                    10.4 %
  7. Detaljmedveten             10.4 %
  8. Strukturerad                   10.1 %
  9. Stresstålig                        10.1 %
  10. Samarbetsvillig                 9.7 %
  11. Pedagogisk                        9.1 %
  12. Strategisk                           8.5 %
  13. Ansvarsfull                         7.2 %
  14. Initiativtagande                 7.2 %
  15. Projektledning                   6.6 %

Arbetsmarknaden

Idag finns ungefär lika många arbeten som behöriga personer inom området, det gör att arbetsmarknaden känns stabil och i balans. 

Utbildning och lön

Här på utbildning.se hittar du flera utbildningar inom HR som passar dig som redan är verksam inom yrket och som önskar vidareutveckling. Letar du efter utbildningar för att börja arbeta med HR så kan du besöka vår systersajt studentum.se. Utbudet är störst bland universitetsutbildningar men du kan också hitta en del YH-utbildningar som alternativ. Lönen för en HR-specialist, HR-assistent, HR-konsult eller likvärdig roll är i genomsnitt 43 200 kr i månaden.

Utbildningar inom Personal och HR

Vidareutbildning för dig som arbetar med HR

YH-utbildning

Yrkesutbildning

Universitetsutbildning

Heta kompetenser 

utbildning.se undersöker årligen vilka kompetenser som är hetast på arbetsmarknaden just nu. Vi tittar på flera olika yrkesområden för att kunna guida dig i din yrkes- och utbildningsbana. Nedan finner du fler artiklar i vår artikelserie “Heta kompetenser” som vi hoppas är relevanta för dig.

Heta kompetenser 

Heta kompetenser - Projektledare

Frågor?

Vid frågor eller om du helt enkelt inte kan få nog av oss är du välkommen att kontakta oss på info@utbildning.se.

Källa: Arbetsförmedlingen & Statistiska Centralbyrån


Annonser