Topp 20: hetaste kompetenserna för säljare 2022

Vill du landa toppjobbet som säljare men får inte riktigt någon respons? Varje år granskar vi på utbildning.se platsannonser för säljare för att du ska vet vilka kompetenser som arbetsgivarna efterfrågar. I årets undersökning har vi tittat på nästan 13 000 jobb för att hitta dom hetaste kompetenserna.

Möte mellan säljare och kund

Vill du landa toppjobbet som säljare men får inte riktigt någon respons? Varje år granskar vi på utbildning.se platsannonser för säljare för att du ska vet vilka kompetenser som arbetsgivarna efterfrågar. I årets undersökning har vi tittat på nästan 13 000 jobb för att hitta dom hetaste kompetenserna.

Hitta säljutbildning

Den hetaste kompetensen för säljare 2022 är att vara social. Vår undersökning visade att nästan en tredjedel av alla jobbannonser efterfrågar just den kompetensen. Näst på tur i topplistan hittar vi utbildning, tätt följd av positiv. Om vi jämför topp tre med förra årets jämförelse är den delvis helt förändrad.

Topplista – Topp-20 hetaste kompetenserna för säljare 2022

1. Social 32.3%
2. Examen/utbildning 31.3%
3. Positiv 28.6%
4. Driven 24.3%
5. Målmedveten 16.9%
6. Flexibel 16.5%
7. Ansvarsfull 12.9%
8. Självständig 9.3%
9. Nyfiken 8.0%
10. Noggrann 7.1%
11. Lagspelare 6.6%
12. Självsäker 6.3%
13. Social kompetens 6.2%
14. Strukturerad 6.1%
15. Effektiv 5.3%
16. Lösningsorienterad 5.2%
17. Kreativ 4.7%
18. Pedagogisk 4%
19. Lyhörd 3.9%
20. Handlingskraftig 3.9%

Förra årets lista toppades av efterfrågan på analytisk förmåga, som inte ens kvalificerade sig på topp 20 i år. Detaljmedvetenhet har i sin tur halkat ner till plats 11. Däremot har förra årets tredjeplacering, examen, tagit ett kliv upp till andraplatsen i årets topplista. 

Det ser ut som att den säljare som efterfrågas i år är en social varelse som är driven, positiv och utåtriktad. Medan de säljarkompetenser som efterfrågades vid undersökningen förra året, var mer analytiska och nogranna. 

Det är med andra ord helt andra kompetenser som prioriteras 2022. Men det bör också nämnas att det sedan vi började undersöka heta kompetenser för säljare, ofta är stor variation i toppstriden när det kommer till vilka kompetenser som värderas högst. 

2022 vs. 2021

Om vi ser tillbaka på förra årets undersökning kan vi konstatera en ganska markant skillnad. 2021 fanns det ca 9 000 utannonserade tjänster när undersökningen genomfördes. I år fanns det hela 13 000 tjänster, en ökning med hela 4 000 jobb.

Som nämnt ovan är det även stor skillnad på topp tre kompetenserna som efterfrågas. Analytisk och detaljmedveten, som var viktigast under 2021, har nu ersatts av lite mer mjuka värden. Social och positiv är de kompetenser som är viktigast 2022 enligt arbetsgivarna. 

 

Heta kompetenser

Årets kartläggningen gjordes i april 2022 och sedan 2021 års undersökning har samhället börjat återhämta sig efter pandemin. De yrken som vi kartlagt i denna undersökning är försäljningschefer, butikssäljare, företagssäljare, eventsäljare samt säljande butikschefer. Vi har även tagit med resesäljare och telefonförsäljare.

 

Arbetsmarknad, lön och utbildning

Så hur kommer arbetsmarknaden för säljare att se ut framöver? Arbetsförmedlingen menar fortsatt att företagssäljare har en god prognos på arbetsmarknaden under de kommande fem åren. Resesäljare och butikssäljare har haft några tuffa år bakom sig då våra levnads- och konsumtionsvanor har förändrats. Men efterfrågan på säljare inom dessa områden har börjat öka igen.

Arbetsmarknaden ser med andra ord väldigt olika ut, beroende på vilket område du vill arbeta inom och så gör även lönenivåerna. Företagssäljare har en genomsnittlig månadslön på 44 000 kr medan en butikssäljare har 28 800 kr. För en försäljningschef, beroende på nivå och bransch, ligger lönerna på 58 000 kr och uppåt.

Vill du vidareutveckla dig som säljare finns det flera utbildningar beroende på din roll. Det finns exempelvis utbildningar speciellt inriktade för säljchefer. För dig som är ny finns det grundläggande säljutbildningar det finns även mer nischade utbildningar som riktar sig mot ett specifikt område, exempelvis konfliktantering

Frågor

Vi på utbildning.se älskar kompetensutveckling och vill vara det självklara valet när du ska hitta rätt utbildning. Hitta och jämför säljutbildningar här. Om du har några frågor är du välkommen att höra av dig till oss på info@utbildning.se.

Källa: Arbetsförmedlingen och SCB

Kristina Lindell

Kristina Lindell

Digital Content Specialist och SEO Outreach Specialist (Visa mer)
Kristina Nord arbetar som Digital Content- och SEO Outreach Specialist på utbildning.se. Hennes mål är att du som besökare enkelt ska hitta oss och få den guidning som du behöver för att hitta rätt kompetensutveckling för just dig. Kristina är ursprungligen från Stockholm, men bor numera på Åland. Hon har en kandidatexamen i Medie- och kommunikationsvetenskap med strategisk inriktning från Umeå universitet och en nästan färdig magisterexamen inom samma område. På utbildning.se har hon jobbat sedan 2022. Utöver att skriva själv jobbar Kristina med att se till att så många som möjligt kan ta del av utbildning.se:s artiklar. Dessutom hjälper hon arrangörerna du hittar på sajten att ha uppdaterad och bra information – så att du lättare hittar rätt. Hon drömmer om att få kompetensutveckla sig inom UX. (Mindre)

Om

Kristina Nord arbetar som Digital Content- och SEO Outreach Specialist på utbildning.se. Hennes mål är att du som besökare enkelt ska hitta oss och få den guidning som du behöver för att hitta rätt kompetensutveckling för just dig. Kristina är ursprungligen från Stockholm, men bor numera på Åland. Hon har en kandidatexamen i Medie- och kommunikationsvetenskap med strategisk inriktning från Umeå universitet och en nästan färdig magisterexamen inom samma område. På utbildning.se har hon jobbat sedan 2022. Utöver att skriva själv jobbar Kristina med att se till att så många som möjligt kan ta del av utbildning.se:s artiklar. Dessutom hjälper hon arrangörerna du hittar på sajten att ha uppdaterad och bra information – så att du lättare hittar rätt. Hon drömmer om att få kompetensutveckla sig inom UX.

Annonser