Topp 20: Hetaste kompetenserna för säljare 2017

utbildning.se har granskat nästan 500 aktuella platsannonser för Key Account Managers och Account Managers i syfte att kartlägga vilka kompetenser som just nu är hetast på arbetsmarknaden.Årets undersökning visar att arbetsgivarna letar efter säljare med ett starkt eget driv. Över hälften av jobbannonserna efterfrågar just denna egenskap hos de sökande.

Annonsartikeln presenteras i samarbete med Säljkompetens och Futuresales

heta komptenser försäljning

utbildning.se har granskat nästan 500 aktuella platsannonser för Key Account Managers och Account Managers i syfte att kartlägga vilka kompetenser som just nu är hetast på arbetsmarknaden.

Årets undersökning visar att arbetsgivarna letar efter säljare med ett starkt eget driv. Över hälften av jobbannonserna efterfrågar just denna egenskap hos de sökande. Goda kunskaper i engelska är fortsatt eftertraktat sedan vår förra undersökning.

Att social kompetens toppar listan är föga förvånande, då förmåga att knyta kontakter och bygga relationer utgör en stor del av en säljares vardag. En del företag efterfrågar även säljare som talar ett tredje språk. Även om denna punkt inte är med på listan, så kan språkkunskaper vara din USP som säljare! 

Topplistan

1.   Driv                       59 % 
2. Engelska 35 %
3. Körkort 31 %
4. Social 28 %
5. Självständig 27 %
6. Positiv 23 %
7. Akademisk utbildning 21 %
8.  Resultatdriven 20 %
9. Kommunikativ 19 %
10. Initiativtagande 18 %
11. Professionell                             17 %
12. Trivs med högt tempo 15 %
13. Strukturerad 14 %
13. Ambitiös 14 %
15. Kreativ 13 %
16. Erfaren 12,5 %
17. Relationsbyggande 11 %
18. Nytänkande 10 %
18. Teamspelare 10 %
20. Lösningsorienterad 9 %

Heta kompetenser

Granskningen genomfördes i september 2017 och omfattade totalt 490 platsannonser. Undersökningen är en del i utbildning.se:s arbete med att kartlägga de hetaste kompetenserna på arbetsmarknaden för en rad olika yrkesgrupper. Tidigare i år har vi utforskat de mest eftertraktade kompetenserna hos ekonomer, chefer, projektledare och IT-utvecklare.

Frågor?

Har du frågor eller vill du ta del av mer statistik kring utbildning och kompetensutveckling – kontakta oss på info@utbildning.se.

Aktuella kurstips inom försäljning:

Lär dig nätverka: Hitta varma möten via nätverk & referenser

Lär dig tekniker för effektivt nätverksbyggande och att hitta varma leads via nätverk och referenser. Efter utbildningen är du rustad att dagligen arbeta, vårda och använda dig av ditt nätverk för att nå dina säljmål.

KAM – Utbildning med strategisk försäljning

Att sälja tjänster av mer komplex karaktär ställer högre krav på säljaren. Under denna utbildning lär du dig arbeta med konsultativ försäljning och att bygga djupare relationer med kunden.


Annonser