Kursbeskrivning

En utbildning för dig som arbetar med validering av vuxnas kunskap och kompetens. Utbildningen ger dig en fördjupad förståelse av valideringsprocessen och verktyg för att utveckla valideringsverksamhet.
Kostnadsfri. Skolverket finansierar utbildningen.
Kommande kursstarter
Målgrupp
Utbildningen är relevant för dig som arbetar med validering inom exempelvis yrkesutbildning, vuxenutbildning, folkhögskola, studieförbund, yrkeshögskola, högre utbildning och arbetsförmedling, exempelvis för dig som arbetar som:
- studie- och yrkesvägledare
- lärare
- pedagog
- rektor
- utbildningsledare
- handläggare
eller motsvarande.
Kursinnehåll
Validering handlar om att synliggöra människors befintliga kunnande, som en utgångspunkt för fortsatt lärande i olika utbildningar och för att kunna ta vara på och använda det i arbetslivet. Från år 2023 utökas individens rättigheter när det gäller möjligheter till validering inom den kommunala vuxenutbildningen, vilket också innefattar kartläggning av befintligt kunnande som en del i processen. Samhället är därför i behov av ökad kunskap om validering hos alla som är verksamma inom vuxenutbildningen.
I den här utbildningen lär du dig konkreta exempel på validering och relevanta teoretiska perspektiv som tillsammans bidrar till att du får en ökad förståelse om validering i praktiken. Utbildningen utgår från följande fyra teman:
- Kunskap, kompetens och lärande
- Validering som samhällsfenomen och praktik
- Kompetens för validering - kartläggarkompetens och bedömarkompetens
- Verktyg för validering
Olika delar av valideringsprocessen behandlas ur individ-, organisations- och samhällsperspektiv.
Upplägg
I utbildningen varvas föreläsningar med seminarier och grupparbeten. Utbildningen examineras genom ett individuellt skrivarbete som bygger på muntliga och skriftliga arbetsuppgifter. Utöver de fem schemalagda kurstillfällena, behöver du som deltagare utöva självstudier.
Tid & plats
Plats: Campus Valla, Linköping
Kursdatum:
- Torsdag 7 september
- Tisdag 10 oktober
- Onsdag 25 oktober
- Torsdag 16 november
- Måndag 11 december
Utöver undervisningstillfällena utövar deltagarna självstudier.
Examen, diplom m.m.
Kursen ger 7,5 högskolepoäng.
Intresseanmälan
LiU – ett lärosäte för världsledande forskning
Linköpings universitet (LiU) bedriver världsledande, gränsöverskridande forskning och utbildning av hög kvalitet. Genom uppdragsutbildning, som vilar på vetenskaplig grund, bidrar LiU till människors möjligheter till livslångt lärande och kompetensutveckling. Du som väljer att gå våra uppdragsutbildningar får tillgång till den...
Läs mer om Linköpings universitet och visa alla utbildningar.