SE HIT! 😀 Sista chansen att ansöka till SSE MBA-stipendiet 2024, värt 645 000 kr. Årets ansökan stänger fredag 2024-05-31.

Visar 1-25 av 34 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-25 av 34 träffar
1
2

Mer om rollen som samtalsterapeut

Som samtalsterapeut behöver man ha förståelse för olika situationer och relationer och hur man kan hantera dem. Den kunskapen gör att man kan förändra sitt liv eller vägleda andra i deras arbete mot förändring och utveckling. En samtalsterapeut kan arbeta med enskilda personer, par eller grupper. Enskilda personer kan till exempel få hjälp av en samtalsterapeut genom att lära sig att handskas med utbrändhet, sorg eller ångest kring livsval. Par som kontaktar en samtalsterapeut kan ha ett behov av att få hjälp att hantera relationsproblem eller att skapa en fungerande kommunikation. För grupper kan det istället handla om exempelvis coachning och teambuilding.

Som samtalsterapeut får du möjlighet att möta många olika människor, som kommer med sina unika upplevelser och förutsättningar. Det är ditt jobb att hitta sätt att agera bollplank eller stöd åt alla dessa olika typer av människor. Att vara samtalsterapeut  handlar ofta mycket om att vägleda människor att hitta sina egna lösningar.

Vill du hjälpa människor att förstå sig själva bättre och samtidigt lära dig att förstå dig själv än bättre? Då kan samtalsterapeut vara ett yrke för dig!

Vem är den här typen av utbildning till för?

En utbildning inom samtalsterapi är för dig som vill förändra ditt liv och lära dig att förstå hur du kan handskas med olika situationer och relationer. När du förstår hur du själv kan genomföra förändringar kan du även hjälpa andra. En samtalsterapeututbildning kan vara en bra vidareutveckling för flera olika yrkesroller, bland annat psykoterapeuter, psykologer, beteendevetare eller vårdpersonal.

En kurs i samtalsterapi kan också vara bra för dig som vill bli bättre på att förstå din egen roll i dina privata samtal med andra personer. Med rätt utbildning får du lättare att förstå människorna omkring dig och får verktygen att möta dem på en annan nivå. Ibland kan det vara svårt att prata om vissa saker, men med rätt utbildning kan ämnen som är känsliga att prata om bli mycket lättare att hantera.

Vanligt innehåll för en samtalsterapeututbildning

Innehållet i en samtalsterapeututbildning varierar från arrangör till arrangör, men det finns alltid några gemensamma nämnare. Nedan följer en lista på vanliga kunskapsområden som bearbetas under en kurs gång.

• Samtalsmetodik
• Teorier om samtal
• Kris- och konflikthantering
• Psykoterapeutiska metoder
• Etik och tystnadsplikt
• Rådgivning och vägledning

Flera utbildningar erbjuder diplomering och det finns även några som ger dig certifikat efter avklarad utbildning. Det är viktigt att du väljer en utbildning som passar just dina ändamål. Genom att skicka en intresseanmälan till den eller de utbildningar du tycker verkar intressanta, kan du starta en dialog direkt med arrangören.

Ett vanligt upplägg

Plats: En utbildning för dig som samtalsterapeut är främst öppen. Den sker därför oftast på plats i utbildarens lokaler. En del av utbildningarna går även att läsa på distans genom e-learning vilket betyder att du kan läsa på valfri plats och i den takt du själv föredrar.

Format: När du går en utbildning för att bli samtalsterapeut är upplägget oftast att teori varvas med gruppövningar och praktiska övningar. Utbildningen kan även kräva att du som kursdeltagare har klienter som du under handledning får öva dina kunskaper och färdigheter på.

Tid: Längden på en samtalsterapeututbildning kan variera mellan 10 månader till 4 år beroende på förkunskaper och utbildningens omfattning.

Så här går du vidare

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Relaterade kategorier
Jämför utbildningar
Håll dig uppdaterad
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få utbildningsförslag, inspiration och aktuell information – direkt till din inkorg. 📨
Mer inom området
Reportage
Aila Mattila berättar om hur det...

Aila Mattila från Enköping har läst den ettåriga utbildningen Diplomerad Äldrepedagog hos Expressa Utbildningscenter. Hon arbetar idag som aktivitetsansvarig på ett särskilt boende, och stortrivs.

Läs mer
Yokhana berättar om hur det är a...

Yokhana Sargezi-Khosroabadi, som studerat till socialpedagog hos Expressa Utbildningscenter, berättar om varför han valde att byta yrke från programmering och byggbranchen till stödpedagog, och om både det utmanande och det roliga med sitt jobb. 

Läs mer
Anna Peterson har startat eget f...

Anna Peterson har studerat hos Expressa Utbildningscenter. Detta har lett till att Anna har startat ett eget företag och nu arbetar som diplomerad stressterapeut. Företaget heter "InBalance   ̶ stressterapeut och konsult". 

“Jag studerade till stressterapeut genom Expressa och tycker denna utbildning var mycket bra och gav mig all information för att kunna starta eget inom detta område.”

Läs mer
Eva bytte karriär till undersköt...
Cady Utbildningar

Efter att ha jobbat på kontor i princip hela sitt yrkesliv ville Eva Nihlén byta karriär och börja jobba med människor istället. Här berättar hon varför Cadys undersköterskeutbildning verkligen passade henne. Läs hela intervjun här!

Läs mer