Visar 1-18 av 18 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-18 av 18 träffar

Vad är fiberoptik?

Fiberoptik har flera användningsområden. Det vanligaste är förstås internetuppkoppling, men fiberteknik kan också användas i olika mätinstrument, inom medicinteknik och det är också vanligt förekommande teknik i överföring av information i flygplan. Den fiberoptiska kabeln för inte elektricitet utan ljus i form av laser. Det är på så sätt mycket mer energisnålt och helt oberört av t.ex. åska eller annan elektrisk störning.

Fiberkabeln är uppbyggd i tre lager: kärna, mantel och ytlager. Kärnan sitter längst in och det är genom kärnan som ljuset färdas, manteln som ligger runt kärnan reflekterar ljuset tillbaka till kärnan. Ytlagret består av plast som ska skydda de två känsligare lagren precis som i vanliga kablar.

Vad gör en fibertekniker?

Som fibertekniker (också känt som optotekniker) arbetar du med fiberoptik. Vanliga yrkesbeskrivningar har att göra med olika installationsarbeten av fiberoptik. Det kan vara uppgifter som att lägga kabel eller att se till att de tekniska aspekterna fungerar som de ska. Det kan även förekomma en del fibersvetsning. Fibersvetsning är en mer praktisk aspekt av den aktuella installationen mellan kabeln och signalstationen.

Tjänsten kan ta dig till många olika plaster och på så sätt har du ett rörligt och aktivt jobb. Ena stunden lägger du kablar till nybyggnationer i stan, andra stunden kanske du är ute på landet och förser landsbygden med snabbare internet.

Fibertekniker är ett yrke för den som är teknikintresserad och vill en ha tekniskt krävande roll men som samtidigt är ombytlig och social.

Kompetensutveckling för dig som fibertekniker

Främst riktar sig kurserna till dig som redan jobbar med fiberoptik eller på andra sätt kommer i kontakt med ämnet. Det finns några alternativ för dig som är intresserad av grunderna, men främst handlar kurserna om utveckling inom befintlig yrkesroll eller bransch.

Det finns kurser som kan anpassas efter vad du eller dina anställda behöver lära sig inom fiberoptik. Anordnaren kan också bistå med lokal för utbildning, de kan även komma direkt till er arbetsplats. Detta är ett bra alternativ för företag som har svårt att släppa iväg sina anställda i någon längre utsträckning.

Självfallet finns det också klara utbildningsprogram för dig som individ. Vanligtvis är utbildningarna på 1-3 dagar, men nya kurser kommer och går med tiden.

Innehållet i fiberteknikkurser

Innehållet beror på kursens inriktning. Vissa kurser riktar sig mer mot de tekniska aspekterna och hur fiberoptik fungerar. Medan andra kurser fokuserar mer på installationer. Vad behöver du och ditt företag? Tänk efter noga, speciellt om du vill att företaget ska betala din utbildning!

Nedan följer några av de viktigaste punkterna från utbildningar inom fiberteknik.

  • Vad är WDM, PTP, och PON?
  • Fibermätning.
  • Service av olika fibertjänster.
  • Kabelläggning, teknik och skarvning.
  • Val av utrustning och kablar.
  • Nät och noder.
  • Modern nätbyggnad.

Bli snabb som ljuset och med fokus av en laser med en fiberteknikerutbildning!

Så här går du vidare

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Jämför utbildningar
Jämför utbildningar
Håll dig uppdaterad
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få utbildningsförslag, inspiration och aktuell information – direkt till din inkorg. 📨
Mer inom området