Visar 1-14 av 14 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-14 av 14 träffar

En entreprenadbesiktning är en kontroll där en besiktningsman säkerställer att en entreprenad, oftast ett bygg- eller anläggningsprojekt, är professionellt utförd enligt avtal och följer svenska branschregler och lagar. Det finns många olika typer av projekt där en entreprenadbesiktning är relevant, från ett mindre förrådshus till stora industrianläggningar. Det finns olika former av entreprenadbesiktningar som görs vid olika tillfällen och skeden i ett byggprojekt. Några exempel är: 

 • Förbesiktning 
 • Slutbesiktning
 • Efterbesiktning
 • Särskild besiktning
 • Statusbesiktning
 • Normerande besiktning
 • Garantibesiktning, även kallad §59-besiktning eller tvåårsbesiktning
 • Överbesiktning

Till vem riktar sig en utbildning i entreprenadbesiktning? 

En utbildning inom entreprenadbesiktning riktar sig till dig som ska ta ett uppdrag som besiktningsman eller på annat sätt vara inblandad i besiktningar. Utbildningen passar dig som redan är yrkesverksam och har viss erfarenhet som exempelvis entreprenör, projektledare, kontrollansvarig, besiktningsman eller beställare. 

Hur fungerar en entreprenadbesiktning? 

Beställaren av ett projekt utser en besiktningsman som ska vara opartisk och ha rätt erfarenhet för att utföra den aktuella entreprenadbesiktningen. Det vill säga, besiktningsmannen behöver vara insatt i både den typen av projekt som besiktningen gäller samt relevanta lagar och föreskrifter. 

Som besiktningsman under en entreprenadbesiktning behöver du vara kunnig inom flera områden, bland annat juridik, entreprenadjuridik, avtalstolkning och det tekniska området entreprenaden tillhör. Om det gäller ett större projekt kan flera besiktningsmän behövas för att kontrollera olika områden, då tillsätts en besiktningsgrupp. 

Det finns olika typer av besiktningar beroende på vilken typ av projekt som ska besiktigas och vilka krav och föreskrifter som gäller. Flera olika områden kan granskas i en entreprenadbesiktning. Om besiktningsmannen upptäcker ett fel kan entreprenören välja ett agerande: förbättra, reparera eller ersätta/kompensera i relation till felet/skadan. En entreprenadbesiktning är en viktig del i upprättandet av ett projekt då man där ser till att eventuella brister upptäcks och åtgärdas av rätt part i rätt tid. 

Vad innehåller en utbildning i entreprenadbesiktning? 

Under en utbildning i entreprenadbesiktning får du lära dig mer om relevanta lagar och föreskrifter som gäller under en besiktning samt hur du kan utföra den i praktiken. Utbildningen kan innehålla till exempel: 

 • Juridik (AB, ABT, ABK, ABS, konsumenttjänstlagen och avtalslagen)
 • Metodik
 • Genomgång av mallar och exempel
 • Praktiska övningar

Utbildningens upplägg 

Utbildningarna är ungefär 1–2 dagar långa och ges både på plats och online. Efter utbildningen kan du få göra en tentamen, därefter kan du ansöka om certifiering hos ett certifieringsföretag. Om du vill ta en certifiering kan det vara bra att stämma av med ett certifieringsföretag om vad som gäller innan du påbörjar utbildningen. 

Så här går du vidare

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Jämför utbildningar
Håll dig uppdaterad
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få utbildningsförslag, inspiration och aktuell information – direkt till din inkorg. 📨
Reportage
 Byggarbetsmiljösamordnare (BAS)...

Läs om vad Mikael och Jimmy tycker om kursen Byggarbetsmiljösamordnare (BAS) P och U - Grundkurs som de gick på SIFU.

Läs mer
SIFU

”Nu kan jag se och lösa problem jag tidigare inte ens visste fanns. Mitt arbete har blivit effektivare och mycket roligare!" berättar Timmy Rudegran.

Läs mer
Arbetsledning Steg 1 –SIFU

– Jag fick med mig nya användbara verktyg från kursen som jag kommer kunna ha med mig livet ut – enkla, men väldigt effektiva, berättar Mikael Lahti.

Läs mer
En bra utbildningspartner helt e...

– Jag upplever JA Kompetens som väldigt professionella och lätta att samarbeta med, berättar Henrik Nilsson, Kompetensutvecklare på K-rauta Sverige.

Läs mer