Visar 1-6 av 6 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
  • = Ackrediterad utbildning enligt ID06
Visar 1-6 av 6 träffar

Kvarts är en av jordens vanligaste mineraler och finns överallt omkring oss. Från tegel och betong till porslin och glas. Men framförallt finns kvarts i byggmaterial och är i sig inte giftigt. Det kan däremot vara farligt att andas in kvartsdammpartiklar. Det är framförallt långvarigt utsättande för kvartsdamm som kan orsaka skada på lungor.

Riskerna för att andas in dammet är som störst vid rivningsarbeten, slipning, schaktning, sopning och håltagning. För att minimera riskerna för dig som arbetar med moment där damm kan förekomma finns det skarpa arbetsmiljöregler på området, Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd om kvarts – stendamm i arbetsmiljön (AFS 2015:2).

Vem bör gå en säkerutsutbildning om kvartsdamm?

Utbildningen är inte bara till för dig som utför arbeten som kan orsaka dammbildning, utan det är också krav att den som leder dessa arbeten har rätt utbildning. Eftersom arbeten med sten och betong är allomstädes, gäller kravet i princip de allra flesta inom byggbranschen.

Men det är inte bara byggbranschen som omfattas. Även personer som arbetar inom sten- och gruvindustrin  utsätts regelbundet för kvarts- och stendamm, och omfattas därför av kunskapskraven. 

Vad får du lära dig?

Utbildningarna inom kvartsdamm bygger på Arbetsmiljöverkets föreskrifter 2015:2. Under en kurs för du bland annat lära dig:

  • Vad är kvartsdamm
  • Lagar och regler
  • Skyddsåtgärder och skyddsutrustning
  • Hälsorisker och riskbedömning
  • Begräsning av damm
  • Arbetsrutiner och dokumentation
  • Ansvar och krav på arbetsgivare
Så här går du vidare

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Jämför utbildningar
Jämför utbildningar
Håll dig uppdaterad
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få utbildningsförslag, inspiration och aktuell information – direkt till din inkorg. 📨
Reportage
”En bra arbetsmiljö går hand i h...

Att en god arbetsmiljö är viktigt är något de flesta idag skriva under på. Däremot är det kanske inte alltid lika solklart vad som egentligen utgör en god arbetsmiljö, hur man uppnår en sådan samt varför man egentligen ska göra det.

Läs mer