Utbildning till besiktningsman

Behöver du besiktiga din egen kunskap?

Som besiktningsman har du ett viktigt ansvar i att se till att minimera risken för skador, såväl för andra människor som för egendom. Med en besiktningsutbildning fördjupar du din kunskap och kan förbereda dig på en eventuell certifiering.
Visar 1-25 av 25 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-25 av 25 träffar

Mer om att vara besiktningsman 

En besiktningsman kan behövas vid flera olika tillfällen och för olika typer av objekt. Det kan till exempel behövas för fordon, företag och vid byggen. På denna sida har vi bland annat samlat utbildningar för dig som arbetar med besiktning av entreprenader. Som certifierad besiktningsman är din uppgift att bedöma om arbetet utförts kontraktsenligt av entreprenaden.

Det finns olika steg i en besiktning, en av de mest förekommande är slutbesiktningen – som görs när ett arbete är färdigställt och redo att lämnas över från entreprenören. Detta sker för att kontrollera att arbeten som skett har utförts enligt avtal mellan beställare och entreprenör.

De andra vanliga besiktningarna som kan göras är:
Förbesiktning: används för att minimera risken att en notering om åtgärd görs. Detta kan till exempel vara aktuellt om en del av en byggnad ska brukas innan hela byggnanden är färdigställd.
Särskild besiktning: kan göras om du påträffar ett fel efter slutbesiktningen. En besiktningsmann genomför en särskild besiktning om felet inte kan vänta till 2-årsbesiktningen.
Efterbesiktning: sker om en besiktningsman har noterat ett fel som kräver åtgärd innan entreprenaden kan godkännas. Efterbesiktningen sker efter att felet har åtgärdats.

Varför bör man gå en utbildning för att bli besiktningsman

Det finns ett behov av utbildade och certifierade besiktningsmän. Genom att slutföra en utbildning har du de rätta förutsättningarna för att klara provet för att bli certifierad. Du kommer även veta vad som förväntas av dig i din yrkesroll som kontrollansvarig eller besiktningsman.

En utbildning är intressant för dig som vill öka din kunskap om vad som är aktuellt vid en besiktning. Utbildningen kan bland annat vara intressant för dig som arbetar som byggherre, projektledare eller entreprenör.

Certifiering
För att bli certifierad besiktningsman (CBM) för entrepenader krävs att du har teknisk grundkunskap (godkänd ingenjörsexamen eller likvärdig utbildning), yrkeserfarenhet, samt kunskap om de olika lagar och bestämmelser som gäller. Certifieringen är femårig, dessutom krävs en årlig rapportering.

Vanligt innehåll i en utbildning för att bli besiktningsman

Det finns både grundläggande/förberedande kurser och uppdateringskurser. Det som en utbildning vanligtvis tar upp är bland annat:

  • Föreberedelse och praktiskt genomförande
  • Juridiska konsekvenser (entreprenadjuridik)
  • Rollen och ansvaret som besiktningsman/kontrollansvarig 
  • Reglerna som styr en besiktning

Ett vanligt upplägg

Plats: En utbildning för att bli besiktningsman är främst öppen. Den sker därför oftast på plats i utbildarens lokaler.
Format: När du går en utbildning för att bli besiktningsman är upplägget oftast att teori varvas med praktiska övningar.
Tid: Längden på en utbildning är oftast 1 dag till några dagar, beroende på utbildningens omfattning.

Så här går du vidare

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Jämför utbildningar
Jämför utbildningar
Håll dig uppdaterad
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få utbildningsförslag, inspiration och aktuell information – direkt till din inkorg. 📨
Reportage
Arbetsledning Steg 1 –SIFU

– Jag fick med mig nya användbara verktyg från kursen som jag kommer kunna ha med mig livet ut – enkla, men väldigt effektiva, berättar Mikael Lahti.

Läs mer
SIFU

”Nu kan jag se och lösa problem jag tidigare inte ens visste fanns. Mitt arbete har blivit effektivare och mycket roligare!" berättar Timmy Rudegran.

Läs mer
 Byggarbetsmiljösamordnare (BAS)...

Läs om vad Mikael och Jimmy tycker om kursen Byggarbetsmiljösamordnare (BAS) P och U - Grundkurs som de gick på SIFU.

Läs mer
Vad är arbetsmiljö och varför sk...
Branschutbildarna

Arbetsmiljö är allt, ja allt, runtom dig på din arbetsplats. Allt från kollegans härskartekniker till din ergonomiska stol. Arbetsmiljön är avgörande för hur du trivs och presterar på ditt jobb. Och eftersom att du jobbar en stor del av av din vakna tid är väl det ändå ganska så viktigt?

Läs mer