24 sep 2021

Vidareutbildning för hovmästare

Vidareutbildning för hovmästare

Som hovmästare tar du emot restauranggäster när de kommer och placerar dem vid bordet, delar ut menyn och vinlistan och ger råd om vin och maträtter. Du ansvarar även för arbetet med den övriga restaurangpersonal flyter bra. Hovmästare arbetar främst på större och mer exklusiva restauranger.

Förslag på vidareutbildning för dig som hovmästare

Som hovmästare är det viktigt att du är social och serviceinriktad, då arbetet innebär mycket kontakt med restaurangbesökarna. Vill du utveckla din servicekänsla finns det ett brett utbud av kurser inom kundservice och kundbemötande som bland annat kan hjälpa dig att bli bättre på att bemöta besvärliga kunder. Som hovmästare är det även viktigt att du är  flexibel och har god samarbetsförmåga, då du arbetar nära övrig restaurangpersonal.

Eftersom du som hovmästare har en ledande roll i egenskap av arbetsledare för serveringspersonalen kan en ledarskapskurs vara en bra idé. Det finns exempelvis kurser i att leda utan att vara chef som kan göra dig till en bättre ledare. Kurser i teambuilding kan även hjälpa till att stärka arbetsgruppen och få er att arbeta mer sammansvetsat.

Hovmästare har ofta hektiska och långa arbetsdagar och det är därför viktigt att du kan arbeta effektivt under tidspress. Kurser i personlig effektivitet och stresshantering kan hjälpa dig att jobba mer fokuserat och effektivt och samtidigt behålla ditt lugn mitt i stormen.

Många hovmästare avancerar i karriären genom att bli restaurangchef. Som restaurangchef har man budgetansvar samt ansvar för inköp och rekrytering av serveringspersonal. Siktar du på att bli restaurangchef kan ett bra första steg vara ett gå ett ledarskapsprogram. Om du nyligen tagit dig an en chefsroll på din arbetsplats finns det ledarskapsutbildningar som riktar sig mot just nya chefer.

Att tänka på om du vill vidareutbilda dig

Arbetar du som hovmästare och vill kompetensutveckla dig? En bra början kan då vara att ta upp frågan med din chef. Ett tips är också att ta reda på om din arbetsplats har en policy för kompetensutveckling. Om det finns en policy för kompetensutveckling kan det  innebära att du kan får möjlighet att ta ledigt från arbetet ett par dagar för att vidareutbildas eller att din arbetsgivare betalar för utbildningen. Ett alternativ kan vara att gå en distansutbildning som går att kombinera med ditt arbete. Idag finns ett allt större utbud av distansutbildningar, så kallad e-learning.

Ibland kan det vara svårt att bestämma sig för vilken vidareutbildning som passar just dig. Särskilt med tanke på hur många olika typer av kurser det finns att välja bland. Börja med att fundera över vilka kunskapsluckor du har och inom vilka områden du skulle kunna bli ännu bättre. Hör med din chef, kollegor eller andra inom samma bransch. Kanske har de tips på utbildningar som de deltagit i någon kurs eller seminarium som skulle kunna vara givande även för dig?

Framtidsutsikter

Enligt sajten Framtid.se har sysselsättningen inom restaurangbranschen de senaste åren ökat och arbetslösheten minskat. Under det kommande åren väntas dock efterfrågan minska. Genom att vidareutbildas kan du som hovmästare behålla din konkurrenskraft på den hårda arbetsmarknaden.

Relaterade yrken


« Tillbaka till alla yrken inom hotell, restaurang & turism
« Tillbaka till Karriärguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.

Senast uppdaterad: 24 sep 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-09-24

Vidareutbildning för frisör

Frisörens arbete kräver att du är lyhörd inför kundens önskemål och att du har en god känsla för stil, form och proportioner. Arbetet kan vara både fysiskt och psykiskt krävande, det är vanligt att frisörer får problem med rygg och nacke men det är också vanligt att frisörer upplever stress då salongens kunder är för få.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-22

Vidareutbildning för banktjänsteman

Idag ställs allt högre krav på banktjänstemäns kompetens rörande fonder och aktier. För att kunna ge råd till privatpersoner om hur de ska agera på aktiemarknaden är det viktigt att du har koll på finansmarknaden och vet hur du kan tolka och analysera den. Här kan du läsa mer om vilka möjligheter till vidareutbildning det finns för banktjänstemän.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-11-27

Så effektiviserar du din inkorg

Inkorgen – så viktig, men ack så tidsödande. Eller, måste den vara det? Med rätt knep har du möjlighet att omvandla din inkorg från ett tidskrävande stressmoment till en effektiv hjälpreda i din arbetsdag. Vi har samlat fem tips som kan hjälpa dig på vägen till en effektivare arbetsdag! Att mötas av en överfull inkorg kan upplevas som överväldigande och stressande.

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!