Vidareutbildning för köks- och restaurangbiträde

Vidareutbildning för köks- och restaurangbiträde

Köks- och restaurangbiträden jobbar i restaurangkök med att förbereda mat, lägga upp mat, ta betalt i kassan, plocka disk och servera gäster. Även att städa och diska ingår i arbetsuppgifterna. För många är jobbet som köks- eller restaurangbiträde ett sätt att komma in i branschen och många går sedan vidare till olika andra yrken inom restaurang och storhushåll. Ett bra sätt för dig som köks- och restaurangbiträde som vill ta nästa steg i karriären är att vidareutbildas för att bygga på din kompetens och göra dig mer attraktiv på arbetsmarknaden.

Förslag på vidareutbildning för dig som köks- och restaurangbiträde

Som köks- och restaurangbiträde är dina arbetspass ofta långa och hektiska. Det är därför viktigt att du kan arbeta effektivt även under tidspress. Kurser i personlig effektivitet och stresshantering kan hjälpa dig att jobba mer fokuserat och effektivt och behålla ditt lugn även när det stormar som mest.

Som köks- och restaurangbiträde  är det viktigt att du är social och serviceinriktad, då arbetet innebär en hel del kontakt med gästerna. Känner du att din servicekänsla skulle kunna finslipas, eller skulle du behöva bli bättre på att hantera besvärliga gäster? Då finns ett brett utbud av kurser inom kundservice och kundbemötande.

Kurser i teambuilding kan även hjälpa till att stärka arbetsgruppen och få er att arbeta mer sammansvetsat och som ett enhetligt team. Om du som köks- och restaurangbiträde siktar mot en ledande roll på din arbetsplats kan kurser inom ledarskap vara något för dig. Du kan välja att antingen fokusera på ett av ledarskapets många delar, exempelvis coachande ledarskap eller konflikthantering, eller läsa ett längre och mer omfattande ledarskapsprogram.

Att tänka på om du vill vidareutbilda dig

Arbetar du som köks- och restaurangbiträde och vill kompetensutveckla dig? En bra början kan då vara att ta upp frågan med din chef. Ett tips är också att ta reda på om din arbetsplats har en policy för kompetensutveckling. Om det finns en policy för kompetensutveckling kan det  innebära att du kan får möjlighet att ta ledigt från arbetet ett par dagar för att vidareutbildas eller att din arbetsgivare betalar för utbildningen.

Ett alternativ kan vara att gå en distansutbildning som går att kombinera med ditt arbete. Idag finns ett allt störr eutbud av distansutbildningar, så kallad e-lerarning.

Framtidsutsikter

Arbetsförmedlingen bedömer i sin prognoss yrkeskompassen att det blir hård konkurrens om jobben för köks- och restaurangbiträden både på fem och tio års sikt. Det beror delvis på att befolkningen ökar och fler konkurrerar om de olika tjänsterna. Det kommer dock att finnas ett större behov av köks- och restaurangbiträden inom offentlig sektor, till exempel på skolor och sjukhus.


« Tillbaka till alla yrken inom hotell, restaurang & turism
« Tillbaka till Karriärguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


  Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

  Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

  Hur funkar det?

  Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

  This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
  Fyll i

  Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.

  Senast uppdaterad: 27 sep 2021

  Du kanske också är intresserad av:

  Senast uppdaterad: 2021-09-22

  Vidareutbildning för brandman

  En brandman arbetar förebyggande med att hindra att bränder uppstår och med att begränsa skadorna på människor, miljö och egendom när olyckan väl är framme. Brandmän kan arbeta i utryckningstjänst men även inom företag som bedriver en riskfylld verksamhet och därmed behöver ha en egen brandförsvarsorganisation eller på flygplatser. En stor del av brandmannens arbete går ut på att förbereda sig för ...
  Läs mer
  Senast uppdaterad: 2021-09-24

  Vidareutbildning för försäkringsförmedlare

  För att kunna ge bra råd till kunder bör försäkringsförmedlare först och främst ha koll på försäkringsbranschen och vilka olika försäkringar som erbjuds av olika försäkringsbolag. En försäkringsutbildning blir ett effektivt sätt att utveckla de nödvändiga kunskaper som behövs för att kunna sköta ditt arbete på ett produktivt och framgångsrikt sätt.

  Läs mer
  Senast uppdaterad: 2021-09-27

  Vidareutbildning för psykoterapeut

  Som psykoterapeut blir du aldrig fullärd. I och med att det hela tiden dyker upp nya terapiformer, inriktningar och metoder finns det alltid något nytt du kan fördjupa dig inom. Exempelvis har Motiverande samtal (MI) de senaste åren blivit en allt vanliga terapiform.

  Läs mer
  Så fungerar utbildning.se

  Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


  Beställ information eller boka direkt


  Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

  Nyhetsbrev
  Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!