Vidareutbildning för politiker

Det är viktigt att du som politiker är förtroendeingivande och att du kan presentera din åsikt på ett övertygande sätt. Om du som politiker skulle vilja bli bättre på att övertyga dina åhörare kan en kurs inom presentationsteknik eller retorik vara något för dig.

Vidareutbildning för politiker

Som politiker kan du arbeta som kommunpolitiker, landstingspolitiker eller rikspolitiker. Det finns också politiker som har en annat huvudsakligt arbete men är verksam som politiker på fritiden. Som kommunpolitiker arbetar du med frågor som rör kommunen du är verksam i medan landstingspolitiker har förtroendeposter i landsfullmäktige. Rikspolitiker är verksamma inom Sveriges riksdag. Vanligtvis har kommunpolitiker och landstingspolitiker en annan huvudsaklig sysselsättning och arbetar med politik på fritiden.

Förslag på vidareutbildning för dig som politiker

Det är viktigt att du som politiker är förtroendeingivande och att du kan presentera din åsikt på ett övertygande sätt. Om du som politiker skulle vilja bli bättre på att övertyga dina åhörare kan en kurs inom mötesteknik, presentationsteknik eller retorik vara något för dig.

Som politiker bör du även ha goda kunskaper inom juridik och ekonomi. Du bör också vara en god ledare. Om du skulle vilja förbättra dina ledaregenskaper finns det en mängd olika ledarskapsutbildningar som kan vara lämpliga för dig. Du kan välja att antingen läsa ett längre och mer omfattande ledarskapsprogram eller en kortare ledarskapskurs där du får möjlighet att fokusera på exempelvis konflikthantering eller coachande ledarskap. Det är också viktigt att du har kunskaper inom etik, verksamhetsutveckling och affärsmannaskap samt att du har goda språkkunskaper. Utöver svenska och engelska kan det vara bra att behärska ytterligare språk. 

Du som politiker behöver kunna prioritera, planera och arbeta under hård press. Om du skulle vilja bli utveckla din förmåga att strukturera ditt arbete och hantera stressiga perioder på jobbet kan en kurs inom personlig effektivitet eller stresshantering passa dig.

Att tänka på om du vill vidareutbilda dig

Om du som politiker vill satsa på vidareutbildning är ett första steg att ta upp frågan med din närmaste chef. Ta inledningsvis reda på om det finns en policy för kompetensutveckling. Om det finns en policy för kompetensutveckling på din arbetsplats kan det innebära att du får utbildningen finansierad av din arbetsgivare eller att du får möjlighet att vara ledig ett par dagar för att utbildas.

När du ska välja vilken utbildning du ska satsa på kan du börja med att fundera över vilka områden i ditt arbete du skulle kunna bli ännu bättre. Hör också med dina kollegor, kanske har de tips på utbildningar de tror skulle kunna passa dig.

[Facebook:recommend]

« Alla yrken A–Ö
« Tillbaka till alla yrken inom administration och juridik
« Tillbaka till Karriärguidens startsida


Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.


Annonser