Gör vår undersökning om kompetensutveckling för chansen att vinna en helt gratis utbildning från Keystone Production!

Vidareutbildning för fotograf

Om du som fotograf vill bli mer konkurrenskraftig på den hårt utsatta arbetsmarknaden är det bra att vidareutbildas och antingen bredda dina kunskaper eller specialisera dig inom ett särskilt område.

Vidareutbildning för fotograf

Som fotograf kan du välja att arbeta inom reklam- och mediebranschen, mot konsumenter, övriga uppdragsgivare eller privatpersoner. Det är vanligt att fotografer frilansar eller arbetar som egenföretagare.

Förutom ett öga för form och färg är det viktigt att du som fotograf är lyhörd och förstår de krav som formuleras av kunden. Beroende på din inriktning kan uppdragen och arbetstiderna variera. Fotografer kan arbeta med exempelvis skolfotografi, reklamfotografi, konstfotografi, filmfotografi eller dokumentärfotografi. Gemensamt för alla inriktningar är att du bör vara kreativ, serviceinriktad och kunna planera din tid på ett bra sätt. Det är inte ovanligt att fotografer arbetar på obekväma arbetstider såsom helger och kvällar.

Förslag på vidareutbildning

Om du som fotograf har ett eget företag är det viktigt att du har goda kunskaper inom bland annat redovisning, bokföring och fakturering för att undvika kostsamma misstag. Om du som egenföretagare vill öka din möjlighet att få fotouppdrag är det också bra att öka dina kunskaper inom marknadsföring. Du kan välja att läsa en utbildning inom exempelvis sociala medier, marknadsföring, PR eller digital kommunikation.

Det finns flera avancerade utbildningar som riktar sig till dig som använder dig av kamera i ditt dagliga arbete. Utbildningarna kan handla om allt från juridiken kring publicering av bilder till hur du kan ta ännu bättre bilder.

Att arbeta som fotograf kan vara stressigt och du behöver kunna lägga upp din arbetsdag på ett bra sätt så att du hinner med alla dina arbetsuppgifter. Om du känner att du skulle kunna bli bättre på att hantera stressiga situationer och planera din tid bättre kan du välja att läsa en utbildning inom stresshantering eller personlig effektivitet.

Att tänka på om du vill vidareutbilda dig

Är du osäker på vilken utbildning som passar dig bäst kan du diskutera frågan med dina vänner eller kollegor om de har tips på vilket område inom yrket du skulle kunna bli ännu bättre på. Om du har en fast arbetsgivare kan du inledningsvis ta upp frågan med din chef. Ta reda på om din arbetsplats har en policy för kompetensutveckling. Om din arbetsplats har en policy för kompetensutveckling kan denna innebära att du får utbildningen finansierad av arbetsgivaren eller att du får möjlighet att ta ledigt ett par dagar för att utbilda dig. Fundera även över vilket upplägg som passar din situation bäst. Har du möjlighet att delta i traditionell klassrumsundervisning eller passar e-learning bättre?

Framtidsutsikter

Enligt Arbetsförmedlingens yrkeskompass råder det mycket hård konkurrens om arbeten för fotografer i hela landet. Något lättare är det för fotografer som inriktat sig mot rörlig bild.

Många väljer att utbilda sig inom bildkommunikation eller fotografi och det finns ett överskott av fotografer. För att öka dina möjligheter att få uppdrag är det ofta nödvändigt att ha ett stort kontaktnät. Om du som fotograf vill bli mer konkurrenskraftig på den hårt utsatta arbetsmarknaden är det bra att vidareutbildas och antingen bredda dina kunskaper eller specialisera dig inom ett särskilt område.

[Facebook:recommend]

« Tillbaka till alla yrken inom kultur, media och design
« Tillbaka till Karriärguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.


Annonser

Du kanske också är intresserad av: