Visa utbildning.se som: Mobil

Har covid-19 påverkat dina planer på att läsa en utbildning? Svara på vår korta undersökning och hjälp oss att hjälpa dig!

Vidareutbildning för fritidspedagog

Vidareutbildning för fritidspedagog

Ofta arbetar fritidspedagogen med barn mellan sex och tolv år på öppen fritidsverksamhet eller fritidshem. Det finns även fritidspedagoger som arbetar inom skolan med äldre barn och ungdomar eller vid ett sjukhus barnavdelning. Andelen fritidspedagoger som arbetar inom privat fritidsverksamhet har ökat men majoriteten av fritidspedagogerna är kommunalt anställda.


Förslag på vidareutbildning för dig som fritidspedagog


Det är viktigt att du som fritidspedagog är empatisk och tycker om att arbeta med barn och ungdomar. Arbetet som fritidspedagog består till stor del av att stödja barnens utveckling, både genom kreativa fritidsaktiviteter men även genom att tillföra kunskaper inom exempelvis samhällskunskap och språk. Genom vidareutbildning inom pedagogik kan du bli ännu bättre på att stötta barnen och ungdomarna du arbetar med i deras lärande. Eftersom konflikter kan uppstå mellan barnen är det bra att du som fritidspedagog även har kunskap om konflikthantering.

För fritidspedagoger som vill ta sin karriär till nästa nivå och arbeta som ledningsansvariga eller rektorer passar exempelvis vidareutbildning inom ekonomi, personalplanering och ledarskap.

Arbetet som fritidspedagog kan vara stressigt och ofta är barngrupperna stora. Genom vidareutbildning inom stresshantering kan du lära dig att hantera din egen stress och hjälpa dina kollegor om du märker att de är stressade i arbetet.

Idag används ofta datorer eller surfplattor i undervisningen och många barn och ungdomar använder sig av sociala medier. För fritidspedagoger som skulle vilja lära sig mer om digital teknik och sociala medier finns en mängd olika kurser för kompetensutveckling inom detta.

Att tänka på om du vill vidareutbilda dig

Om du som fritidspedagog vill satsa på vidareutbildning är ett första steg att ta upp frågan med din närmaste chef. Ta inledningsvis reda på om din arbetsplats har en policy för kompetensutveckling. Om det finns en policy för kompetensutveckling kan denna innebära att arbetsgivaren står för utbildningens kostnad eller att du får ta ledigt ett par dagar för att vidareutbilda dig. Fundera även över vilken slags leveransmetod som fungerar bäst för dig.

När du ska bestämma dig för vilken slags vidareutbildning som passar dig bäst bör du först fundera över vilka områden du skulle kunna bli ännu bättre på. Är du osäker på vilken utbildning som skulle passa dig kan du fråga dina kollegor om de har tips om utbildningar de tidigare deltagit i som varit bra och som skulle kunna passa även dig.

Framtidsutsikter

Enligt Arbetsförmedlingens yrkeskompass bedöms arbetsmarknaden för fritidspedagoger som mycket god på både på fem och tio års sikt. Detta eftersom antalet barn väntas fortsätta öka samtidigt som allt färre väljer att utbilda sig till fritidspedagog.

Det finns inget krav på att du som fritidspedagog ska ha legitimation men med en högskoleexamen ökar dina möjligheter att få jobb. Genom vidareutbildning kan du som fritidspedagog öka din konkurrenskraft på arbetsmarknaden. Kompetensutveckling för dig som fritidspedagog kan också innebära att du kan ta dig an nya och mer avancerade arbetsuppgifter.


« Tillbaka till alla yrken inom pedagogik
« Tillbaka till Karriärguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.

Senast uppdaterad: 18 okt 2018

Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!