16 jun 2020

7 tips – Så blir du befordrad

Går du runt och väntar på att chefen ska inse att du förtjänar den där befordran? Då kan du få vänta länge, så se till att göra något åt saken! Följ dessa 7 råd för att försäkra dig om att du verkligen dyker upp på chefens radar.

Hitta kurser i personlig utveckling

1. Säg ja, men bara om du faktiskt kan leverera

Alla älskar ju en ja-sägare, men det kan bli riktigt frustrerande om man litar på att du tar dig an ett projekt och att det sedan inte blir klart för att ”du har inte haft tid”. Det blir också jobbigt för dig att känna dig otillräcklig som inte hinner med eller blir tvungen att göra ett halvdant jobb. Se till att du vet att du har tid att prestera så att både du och din chef blir nöjda innan du tackar ja. På så sätt blir din chef och dina kollegor trygga i att du alltid levererar när du tar dig an ett projekt.

2. Våga säg emot

Att alltid hålla med chefen gör dig inte till en självklar favorit. Om du tycker annorlunda än din chef eller en kollega, våga säg till! Med det sagt, försök att inte skjuta ner idéer utan att också komma med ett eget förslag. Det är lätt att hitta fel, det är mycket svårare att kläcka en ny idé. Så om du påpekar ett problem, se till att också komma med en lösning.

3. Skippa inte teamaktivitererna

Det är självklart att man inte alltid kan vara med, men visa att du i alla fall önskar att du kunde delta på den där team-aktiviteten. Chefer gillar anställda som upplevs tycka om sin arbetsplats, och en arbetsplats är ju uppbyggd av dess anställda. Bara för att det inte står i jobbeskrivningen är det inte oviktigt. Att visa vilken härlig person du är även utanför dina arbetssysslor kan öka dina chanser att bli övervägd för den där befordran.

4. Dölj inte att du gjort fel

Försök aldrig dölja att du gjort fel. Svälj stoltheten och berätta – snabbt efterföljt av hur du tänker fixa det. Du framställs i sämre dager om du döljer ett misstag som sedan kommer fram. Det kan få din chef att ställa sig frågan; “Vad mer har hen dolt för mig?”. Alla gör fel och du kommer alldeles säkert att göra fler misstag under din karriär, det är okej! Så länge du visar att du kan hantera att göra fel, att du är en do:er som gör det bästa av situationen och framförallt lär dig av dina misstag.

5. Var ödmjuk – en balansgång

Att arrogans och självförtroende är olika saker har man ju hört. Detsamma gäller även åt andra hållet. Att vara ödmjuk och att aldrig ta åt dig äran är inte heller likställt. Om du ständigt gör dig mindre än vad du är och skyller dina prestationer på tur eller tillfällighet kommer din chef aldrig bli övertygad om att du är redo för nästa steg i karriären. Det är ju inte heller speciellt roligt att vara grym på sitt jobb i smyg. Kom ihåg att du är ensam ansvarig för att dina prestationer syns och hörs, lär dig att skryta med stil!

6. Spara svaren

Det sägs att ”det är bättre att fråga två gånger för mycket än en gång för lite”. Detta är ju ofta sant, men det kan bli irriterande snabbt när du uppenbarligen inte försöker lägga vad din chef säger på minnet. Vila inte i att hen alltid har svaret om du frågar. Var inte rädd för att fråga, men se till att visa att du tar till dig av svaren!

7. Fråga vad som krävs

Det både enklaste och svåraste tipset –  säg rakt ut att du vill befordras! Antingen vet du redan att du är precis vad chefen söker för den där lediga positionen, eller så frågar du vad du behöver göra för att nå dit. På så vis kommer chefen ha dig i åtanke när hen tänker på potentiella kandidater.

Behöver du lite extra hjälp på traven? Testa att gå en kurs!

 Hitta kurser i personlig effektivitet

Senast uppdaterad: 16 jun 2020

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-05

Vidareutbildning för yrken inom kultur, media & design

Jobbar du inom media och är på jakt efter en vidareutbildning? Oavsett om du vill gå en kurs för att utvecklas i din nuvarande yrkesroll eller om du vill bygga på din kompetens för att kunna ta nästa steg i karriären så finns det en utbildning för dig!  Att hitta rätt i utbildningsdjungeln som finns idag är dock inte helt rätt.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-27

Vidareutbildning för pilot

Som pilot är det viktigt att du har en god samarbetsförmåga och vet hur du ska hantera stress på bästa sätt. Om du som pilot känner att du skulle kunna bli ännu bättre på att hantera stress kan du välja att läsa en utbildning inom exempelvis personlig effektivitet eller stresshantering.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-11-05

Att jobba med migrän – så får du hjälp

Migrändrabbade bemöts ofta med skepsis av sin omgivning, inte minst på arbetsplatsen. Men det finns hjälp att få och goda exempel på bra arbetsplatser.

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!