Vidareutbildning för kommunikationschef

Vidareutbildning för kommunikationschef

En komunikationschef ansvarar för det budskap som företaget sänder ut både internt och externt. Kommunikationsavdelningar återfinns inom en mängd olika branscher och beroende på avdelningens storlek varierar arbetsuppgifterna. När arbetsplatsen har en stor kommunikationsavdelning är det vanligt att kommunikationschefen har en mer utpräglad ledarskapsroll medan det på mindre avdelningar är vanligt att kommunikationschefen själv genomför olika slags kommunikationsaktiviteter.

Kommunikationschefen ansvarar ofta för att följa upp och analysera olika kampanjer och se över det budskap som sänds ut i olika kanaler. I takt med den digitala utvecklingen ställs krav på att kommunikationschefen har en god teknisk kunskap och känner till olika plattformar som kan användas för att sprida budskapet.

Förslag på vidareutbildning för dig som kommunikationschef

För kommunikationschefer som vill utvecklas i sin yrkesroll finns en mängd olika utbildningar att välja bland. Du som kommunikationschef kan välja att öka dina kunskaper om hur sociala medier, exempelvis Facebook, LinkedIn, Twitter, Youtube och Instagram, kan användas på ett strategiskt sätt. Du kan även läsa en utbildning inom skrivande för att kunna skapa framgångsrika texter och pressmeddelanden som är anpassade efter målgrupp eller lära dig mer om hur sökmotoroptimering och Google Analytics fungerar.

För kommunikationschefer som vill bli bättre på att leda arbetsgruppen finns en mängd olika ledarskapsprogram och utbildningar som kan gynna din karriär. Du kan exempelvis välja att utveckla ditt coachande ledarskap eller bli bättre på att hantera konflikter på arbetsplatsen.

Som kommunikationschef behöver du ha goda kunskaper inom PR, marknadsföring och kommunikation. Det kommer ständigt nya program och kommunikationskanaler, vilket innebär att du behöver vidareutbildas kontinuerligt för att hålla dina kunskaper aktuella.

Att tänka på om du vill vidareutbilda dig

Det är viktigt att du som kommunikationschef är kreativ, kan förmulera dig i tal och skrift, har goda ledaregenskaper och kan strukturera ditt arbete på ett framgångsrikt sätt. Om du som kommunikationschef vill vidareutbildas kan ett första steg vara att lyfta frågan med din närmaste chef. Kanske har din arbetsplats en policy för kompetensutveckling som innebär att du får din utbildning betald av arbetsgivaren eller att du har möjlighet att ta ledigt från arbetet för att vidareutbildas.

För att utbildningen ska bli så lyckad som möjligt är det viktigt att du tänker igenom vilka områden du skulle kunna bli bättre på. Om du är osäker på vilken slags utbildning som passar dig bäst kan du fråga dina kollegor eller din chef om de har tips och råd. Kanske har de deltagit i en utbildning som var givande och som skulle passa även dig.

Framtidsutsikter

Kommunikationschefer kan ha olika slags bakgrund, vanligt är att de utbildade inom kommunikation, ekonomi eller journalistik. Att utbilda sig till informatör eller kommunikatör på högskola eller universitet är vanligt idag och enligt Arbetsförmedlingens yrkeskompass råder det hård konkurrens om jobben som kommunikationschef både på fem och tio års sikt.

Möjligheterna att byta arbetsplats eller ta sig an mer avancerade arbetsuppgifter ökar om du har lång erfarenhet och bred kompetens. På grund av den tekniska utvecklingen krävs det att du som kommunikationschef håller dig uppdaterad genom vidareutbildning kontinuerligt under hela din karriär.

Relaterade yrken


« Tillbaka till alla yrken inom kultur, media och design
« Tillbaka till Karriärguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.

Senast uppdaterad: 27 sep 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-09-27

Vidareutbildning för naprapat

Som naprapat har du i ditt dagliga arbete frekevent kontakt med människor, vars besvär i nacke och rygg du behandlar med hjälp även manuella behandlingsmetoder såsom manipulation, mobilisering, triggerpunktsbehandling, stretching och klassisk massage. En annan viktig del av arbetet som naprat är att förebygga vanliga besvär genom rehabilitering, träningslära och ergonomi.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-27

Vidareutbildning för politiker

Det är viktigt att du som politiker är förtroendeingivande och att du kan presentera din åsikt på ett övertygande sätt. Om du som politiker skulle vilja bli bättre på att övertyga dina åhörare kan en kurs inom presentationsteknik eller retorik vara något för dig.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-04

Vidareutbildning för traders och fondförvaltare

Utöver att du som fondförvaltare förväntas ha koll på utvecklingen på marknaden bör du för att förstå finansmarknaden även ha god analytisk och kommunikativ förmåga. Känner du att du skulle kunna bli bättre på att kommunicera finns det ett brett utbud av utbildningar som kan hjälpa dig, vare sig det handlar om skriftlig eller muntlig kommunikation.

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!