27 sep 2021

Vidareutbildning för kockar

Vidareutbildning för kockar

Det är vanligt att kockar arbetar inom hotell- och restauranger men det finns även kockar som arbetar på fartyg, i storkök, provkök eller inom livsmedelsindustrin. En stor del av kockens arbete handlar om att förbereda och planera maten, exempelvis genom att hacka och skala grönsaker eller baka bröd.

Kockens arbete genomförs ofta i team och det är viktigt att du är duktig på att samarbeta och att du kan göra flera saker på samma gång. Kockens arbetstider kan variera och det är inte ovanligt att kockar arbetar på kvällar och helger, vilket ställer krav på din flexibilitet.

Förslag på vidareutbildning för dig som kock

Det är väldigt viktigt att du som kock har kunskap om hälsa och hygien och att du vet hur du ska hantera livsmedel på ett hygieniskt sätt. Du bör dessutom vara duktig på att planera din tid och hålla dig lugn även i stressiga situationer. Om du känner att du skulle kunna bli bättre på att hantera stress finns det flera lämpliga kurser inom exempelvis stresshantering och personlig effektivitet.

I större kök är det vanligt att det finns en arbetsledare som leder de övriga anställda i köket. Om du vill ta ett större ansvar på din arbetsplats eller ta steget mot en arbetsledarroll kan du välja att läsa en ledarskapsutbildning. Du kan välja att antingen läsa ett längre och mer omfattande ledarskapsprogram eller en kortare ledarskapskurs där du får möjlighet att fokusera på en särskild del av ledarskapet, exempelvis coachande ledarskap eller konflikthantering.

Om du som kock har en egen restaurang bör du ha koll på lagar gällande bokföring, redovisning och arbetsrätt. Tänk på att regler och lagar ständigt förändras, vilket innebär att du måste vidareutbildas kontinuerligt för att hålla dina kunskaper aktuella.

Att tänka på om du vill vidareutbilda dig

Om du som kock funderar på att vidareutbildas är ett första steg att ta upp frågan med din chef. Ta inledningsvis reda på om det finns en policy för kompetensutveckling på din arbetsplats. Om det finns en policy för kompetensutveckling på din arbetsplats kan denna innebära att din arbetsgivare står för utbildningens kostnad eller att du får möjlighet att vara ledig ett par dagar för att utbildas.

För att hitta rätt utbildning för dig kan du börja med att kartlägga dina egna kunskapsluckor och fundera över vilka områden i ditt arbete du kan bli ännu bättre. Är du osäker på vilken utbildning du ska välja kan du höra med dina kollegor, kanske har de tips på utbildningar de tror skulle passa dig.

Framtidsutsikter

Enligt Arbetsförmedlingens yrkeskompass kommer kockar möta en god arbetsmarknad både på lång och på kort sikt. Antalet restaurangbesök beräknas öka, vilket gör att efterfrågan på kompetenta kockar ökar.

För kockar med lång erfarenhet av yrket och med kunskap för planering och organisation i köket ser framtiden ännu ljusare ut än för nyutexaminerade. För kockar som vill bli mer konkurrenskraftiga på arbetsmarknaden är vidareutbildning en väg att gå. Tänk på att det är viktigt att vidareutbildas kontinuerligt under hela karriären.

Relaterade yrken


« Tillbaka till alla yrken inom hotell, restaurang & turism
« Tillbaka till Karriärguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.

Senast uppdaterad: 27 sep 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-09-24

Vidareutbildning för informatörer

En informatör arbetar med kommunikation i företag, myndigheter eller organisationer. Detta kan innebära dels den interna kommunikationen med övrig personal och dels extern kommunikation gentemot till exempel kunder och de målgrupper som företaget har. En informatörs arbete är ofta fokuserat på varumärkesbyggande, relationer samt att nå arbetsplatsens uppsatta må.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-13

5 tips – så får du chefen att betala din vidareutbildning

Idag råder det hård konkurrens på arbetsmarknaden. Om du är ute efter att få utökade arbetsuppgifter eller bli befordrad kan vidareutbildning hjälpa dig på vägen. Vi har sammanställt 5 tips för dig som vill ta upp frågan om kompetensutveckling med din chef.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-22

Vidareutbildning för butikschef

Det är viktigt att du som butikschef eller försäljare dagligvaror har god social förmåga, då du möter olika sorters kunder varje dag, du kommer även få frågor som du förväntas kunna svara på. Det är ibland otydligt vad det finns för regler kring kompetensutveckling då detta skiljer sig mycket från arbetsplats till arbetsplats.

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!