27 sep 2021

Vidareutbildning för kommunikatörer

Vidareutbildning för kommunikatörer

Kommunikatören arbetar med att förmedla arbetsplatsens budskap både externt och internt. Arbetet handlar ofta om att bygga relationer och öka kännedomen om varumärket. Det är viktigt att kommunikatören kan arbeta strategiskt och vet vilket budskap som ska publiceras i vilken kanal. Idag använder kommunikatörer ofta sociala medier i sitt arbete, vilket ställer krav på kommunikatörens digitala kompetens. I många fall arbetar kommunikatören också med att ta fram bilder, statistik och analysera arbetsplatsens kommunikationsaktiviteter.

Förslag på vidareutbildning för dig som kommunikatör

För kommunikatörer som vill utvecklas i sin yrkesroll finns en mängd utbildningar att välja mellan. Kommunikatörer som vill vidareutbildas kan välja att bli bättre på att använda sociala medier som Twitter, Facebook, LinkedIn, Youtube och Instagram på ett mer strategiskt sätt. Om du arbetar med bilder är det viktigt att ha kunskaper inom de vanligaste Adobeprogrammen som används för bildredigering. Tänk på att programmen ständigt utvecklas, vilket innebär att du behöver utbilda dig kontinuerligt under hela din karriär.

Det kan vara bra för kommunikatören att läsa en utbildning inom copywriting för att på ett bättre sätt kunna anpassa texten efter målgrupp och kanal.Texter som publiceras på den egna webbplatsen kan dessutom behöva sökmotoroptimeras, vilket ställer krav på att du som kommunikatör förstår hur du skriver texter som är SEO-anpassade. Även kurser inom PR och onlinemarknadsföring kan vara gynnsamma för din karriär. 

Som kommunikatör kan du dra stor nytta av att bli bättre på att använda Google Analytics. Google Analytics används ofta av kommunikatörer för att följa upp statistik gällande besökare, vilka sidor som är populära samt varifrån trafiken kommer. Det finns många olika utbildningar inom digital kommunikation där du kan lära dig mer om hur du kan jobba med webbstatistikverktyg.

Om du som kommunikatör vill ta större ansvar på din arbetsplats eller vill bli kommunikationschef kan kurser inom ledarskap vara något för dig. Du kan välja att antingen rikta in dig på exempelvis coachande ledarskap eller läsa ett längre och mer omfattande ledarskapsprogram.

Att tänka på om du vill vidareutbilda dig

Det är viktigt att du som kommunikatör är duktig på att strukturera ditt arbete, är kreativ och är duktig på att uttrycka dig i både skrift och tal. Eftersom kommunikatörens arbete ofta bedrivs i grupp är det också viktigt att du har en god samarbetsförmåga. Om du vill vidareutbildas som kommunikatör är det ett bra första steg att ta reda på om din arbetsplats har någon policy för kompetensutveckling. Om det finns en policy kan detta innebära att du exempelvis har möjlighet att läsa en utbildning på arbetstid eller att arbetsgivaren står för utbildningens kostnad.

När du ska välja utbildning är det bra att först se över vilka kunskapsluckor du har och var du skulle kunna bli ännu bättre. Är du osäker på vilken utbildning som skulle kunna vara aktuell för dig kan du höra om dina kollegor har tips på någon utbildning de tidigare deltagit i som var lärorik. Kanske har din chef också tips på utbildningar som skulle kunna komplettera dig i din yrkesroll.

Framtidsutsikter

Många väljer att utbilda sig till kommunikatör på universitet och högskolor samtidigt som personer med annan utbildningsbakgrund, exempelvis ekonomer och journalister, konkurrerar om jobben.

Enligt Arbetsförmedlingens yrkeskompass råder det hård konkurens på arbetsmarknaden för kommunikatörer både på en längre och på en kortare sikt. Eftersom den digitala utvecklingen går fort är det viktigt att du som kommunikatör hänger med i nya trender och håller dig uppdaterad genom vidareutbildning under hela din karriär.

Relaterade yrken


« Tillbaka till alla yrken inom kultur, media och design
« Tillbaka till Karriärguidens startsida
« Alla yrken A–Ö


Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.

Senast uppdaterad: 27 sep 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-09-22

Vidareutbildning för agronomer

Eftersom agronomer ofta arbetar med olika former av rådgivning och konsultation – exempelvis för att sprida kunskap och ge råd om nya tekniker och metoder i lantbruket – är det viktigt att du som agronom är skicklig på att uttrycka dig, såväl muntligt som skriftligt.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-09-27

Vidareutbildning för kronofogde

Som kronofogde har du i ditt arbete mycket kontakt med privatpersoner, företag och andra myndigheter. Eftersom de människor som personer som du som kronofogde kommer i kontakt med ofta befinner sig i svåra situationer är det viktigt att du som kronofogde har god empatisk förmåga och kompetens att bemöta människor på ett professionellt sätt.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-03-19

Nyckeln till en lyckad exportsatsning

Är ditt företag på väg att göra en satsning inom export och import? Att vara dåligt förberedd kan få dyra och allvarliga konsekvenser. Vi reder ut vad du bör ha koll på, vilka vanliga misstag du ska undvika och delar med oss av expertens 5 bäst tips!

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!