Vidareutbildning för agronom

Eftersom agronomer ofta arbetar med olika former av rådgivning och konsultation – exempelvis för att sprida kunskap och ge råd om nya tekniker och metoder i lantbruket – är det viktigt att du som agronom är skicklig på att uttrycka dig, såväl muntligt som skriftligt.

Vidareutbildning för agronom

Om du har examenstiteln agronom har du en bred arbetsmarknad och du kan vara verksam inom flertalet olika områden: ekonomi, husdjur, landsbygdsutveckling, livsmedel och mark/växt. Exempel på yrkestitlar för en agronom är djurskyddshandläggare, växtodlingsrådgivare eller produktutvecklare.

Agronomers kompetens används bland annat för att informera och ge rådgivning inom ett brett spektrum av verksamheter: lantbrukets organisationer och företag, på konsultföretag, i kommuner och länsstyrelser samt inom myndigheter som Jordbruksverket, Livsmedelsverket, Naturvårdsverket och Sida. Dessutom arbetar många agronomer med forskning, utveckling och undervisning på universitet och forskningsinstitut. En del agronomer driver även egna lantbruksföretag.

Eftersom agronomer ofta arbetar med olika former av rådgivning och konsultation – exempelvis för att sprida kunskap och ge råd om nya tekniker och metoder i lantbruket – är det viktigt att du som agronom är skicklig på att uttrycka dig, såväl muntligt som skriftligt, så att folk förstår dig och ditt budskap verkligen når fram, samtidigt som du inger förtroende. Känner du att du skulle behöva utveckla din kommunikativa förmåga finns ett brett utbud av kurser inom retorik, presentationsteknik och kommunikation att välja bland.

Eftersom agronomen i sin rådgivande funktion även gör en del gårdsbesök, håller i kurser, föreläsningar med mera kan det även vara en kurs inom pedagogik där du kan lära dig instruera på ett framgångsrikt sätt och skapa engagemang hos åhörarna.


Förslag på vidareutbildning för dig som agronom


Det finns fem inriktningar för agronomer: ekonomi, husdjur, landsbygdsutveckling, livsmedel och mark/växt. Vilken inriktning man har påverkar naturligtvis vilka arbetsuppgifter man får och såldes även vilken vidareutbildning du som agronom kan tänkas ha behov av för att utvecklas i sin yrkesroll. På utbildning.se hittar du vidareutbildningar inom såväl ekonomi och försäljning som livsmedelshantering. På Sveriges Lantbruksuniversitets hemsida hittar du mer information om de olika agronominriktningarna och vilken typ av utbildning som krävs.

Att tänka på om du som agronom vill vidareutbilda dig

Om du som agronom vill vidareutbilda dig är en bra början att kartlägga de områden du skulle kunna bli bättre på, gärna i samrådan med din chef. Är du osäker på vad du skulle kunna förbättra kan du höra med dina kollegor eller din chef. Kanske kan de ge dig konkreta tips på kurser de själva läst och tycker var bra eller föreslå vilka områden du skulle kunna utveckla?

Hör även med din chef om din arbetsplats har en policy för kompetensutveckling. Om en sådan finns kan det innebära att arbetsgivaren står för utbildningskostnaden eller att du får ta ledigt från arbetet för att vidareutbilda dig.


Behöver du hjälp att hitta vidareutbildning?

Berätta för oss vad du letar efter, så hjälper vi dig hitta rätt!

Hur funkar det?

Efter att du skickat in din förfrågan tar vi genom intresseanmälningar kontakt med de utbildare som bäst matchar dina önskemål. Du får en bekräftelse direkt till din mail och inom 1–2 dagar kontaktar utbildningsarrangörerna dig med all information du behöver för att eventuellt gå vidare och boka utbildningen. Vi hör av oss till dig om vi behöver kompletterande uppgifter. 

This field is used for controlling automatic form submits. Please leave it blank:
Fyll i

Vår utbildningsrådgivning är kostnadsfri och inte bindande.


Annonser

Du kanske också är intresserad av: