Visa utbildning.se som: Mobil
Sök utbildning
Sök arrangör
ÄmnenVälj ett ämne, t.ex. Juridik
PlatsVälj en plats, t.ex. Lund
Du kan förfina sökningen i nästa steg
Sök utbildning
Sök arrangör
Populära ämnen
Teknik
Ledarskap
Vård
Ekonomi
Arbetsmiljö
Distans
Rikstäckande
Populära platser
Stockholm
Göteborg
Malmö
Örebro
Västerås

Topp 20: hetaste kompetenserna för kommunikatör 2021

Det har blivit dags att utse de hetaste kompetenserna för kommunikatörer. Vi har granskat marknaden i syfte att kartlägga vilka kompetenser och egenskaper som arbetsgivare främst söker efter hos dig som vill arbeta som kommunikatör 2021.

Söker du jobb inom kommunikation? Eller vill du jobba som informatör, med marknadsföring eller som PR-specialist? Då är den här sidan för dig: En rykande färsk undersökning för året 2021 där vi har granskat 318 annonser för kommunikatörer och sammanställt de 20 mest efterfrågade kompetenserna. 

Årets undersökning har många likheter med tidigare års undersökningar. På en stadig första plats kommer examen, en viktig kompetens att ha om du vill jobba som kommunikatör. På andraplats ser vi driven, en egenskap många arbetsgivare värdesätter. Strax därefter kommer sociala medier, en kompetens som inte kvalade in på listan förra året. Idag är kunskap inom sociala medier en viktig parameter inom kommunikation och PR och det är därför ofta bra om du har tidigare erfarenhet.

Topplista – de 20 hetaste kompetenserna för kommunikatörer 2021

 • Examen 36.5%
 • Driven 28.6%
 • Sociala medier 22.0%
 • Positiv 16.7%
 • Nyfiken 14.8%
 • Flexibel 14.5%
 • Social 14.2%
 • Strukturerad 13.8%
 • Självständig 13.5%
 • Kreativ 12.9%
 • Strategisk 12.6%
 • Pedagogisk 11.9%
 • Detaljmedveten 11.9%
 • Initiativtagande 8.5%
 • Episerver 8.5%
 • Effektiv 7.2%
 • Projektledning 6.9%
 • Lyhörd 6.9%
 • Office-paketet 6.6%
 • Ansvarsfull 6.0%

Nu och då 

Många kompetenser från tidigare undersökningar har hängt kvar även detta år. Men observera att kompetens inom sociala medier inte fanns med på förra årets lista men ligger på tredje plats i år. Dock verkar de centrala parametrarna som kommunikatör stanna kvar: att vara driven, nyfiken, flexibel, strukturerad och strategisk.

Arbetsmarknad och löneprognos

Möjligheterna till jobb för blivande kommunikatörer bedöms som små till medelstora i nära framtid. Storstäderna har fler möjligheter, men generellt är det tuff konkurrens om jobben. Däremot ser det ljusare ut för de kommande fem åren med stora möjligheter till arbete år 2026. 

Lönen baseras på flera faktorer, främst på utbildning, och erfarenhet, men det kan  skilja sig beroende på arbetsgivare. Snittlönen för en kommunikatör inom den offentliga sektorn ligger på 36 000 kronor per månad. Lönen är cirka åtta procent högre inom den privata sektorn med en månadslön på cirka 40 000 kronor.


Utbildningar inom kommunikation

Det finns olika vägar att ta för dig som vill bli kommunikatör. Du kan antingen läsa en  universitetsutbildning, yrkeshögskoleutbildning eller privata alternativ. 

För att öka dina möjligheter som kommunikatör är det en fördel att specialisera sig. Lär dig exempelvis att analysera statistik som gör att du kan sticka ut som expert på effektiva marknadsaktiviteter och mäta vad som sker på företagets webbplatser. Ett annat alternativ är att bli en vass skribent som enkelt kan målgruppsanpassa tonaliteten. Det viktigaste är att du specialiserar dig på något du känner glädje inför. Det ska ju trots allt vara din vardag. 

Här hittar du utbildningar till kommunikatör:


Frågor?

Vi på utbildning.se vill att alla ska hitta rätt utbildning och vi gör därför kontinuerligt undersökningar som är relevanta för din karriär och utveckling. Har du frågor eller vill du veta mer om oss och våra undersökningar? Vi finns här för dig. Du är välkommen att kontakta oss på:  info@utbildning.se.

Källa: Arbetsförmedlingen och SCB

Senast uppdaterad: 15 mar 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-01-30

Topp 20: hetaste kompetenserna för kommunikatörer 2018

Kreativa och utbildade kommunikatörer efterfrågas! Under november 2018 granskade vi arbetsmarknaden för kommunikatörer och har sammanställt årets upplaga av heta kompetenser kommunikatörer i en saftig topp: 20 lista. Examen toppar, årets lista överlägset, som så småningom följt av kreativ straxt därefter kommer att vara driven.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-12-13

Topp 20: hetaste kompetenserna för ingenjörer 2021

Nu är det ingenjörernas tur för Heta kompetenser 2021! Året börjar lida mot sitt slut, vilket betyder ett nytt år med nya undersökningar. Låt oss innan dess titta på det hetaste kompetenserna för ingenjörer år 2021! Ingenjörerna är bland de sista i år igen innan vi är klara med årets undersökningar av Heta kompetenser 2021.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-25

Topp 15: hetaste kompetenserna inom HR 2021

Vilka kompetenser är mest eftersökta hos ny personal inom HR? utbildning.se har gjort en ny undersökning kring vilka kompetenser som man främst söker för rekrytering inom HR. Totalt har 653 platsannonser granskats för att ta reda på vilka egenskaper som arbetsgivare främst söker efter hos kandidater inom HR 2021. De fem kompetenser som toppar listan är driven, social, nyfiken, flexibel och positiv ...
Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!