Visa utbildning.se som: Mobil

Topp 20: hetaste kompetenserna för kommunikatör 2021

Det har blivit dags att utse de hetaste kompetenserna för kommunikatörer. Vi har granskat marknaden i syfte att kartlägga vilka kompetenser och egenskaper som arbetsgivare främst söker efter hos dig som vill arbeta som kommunikatör 2021.

Söker du jobb inom kommunikation? Eller Kanske vill du jobba som informatör, med marknadsföring eller som PR-specialist? En rykande färsk undersökning för året 2021 där vi har granskat 318 annonser för kommunikatörer och sammanställt årets 20 hetaste kompetenser för kommunikatörer.

Årets undersökning har många likheter med tidigare års undersökningar. På en stadig första plats kommer examen, en viktig kompetens att ha om du vill jobba som kommunikatör. På andraplats ser vi driven, en egenskap många arbetsgivare värdesätter. Strax därefter kommer sociala medier, en kompetens som inte kvalade in på listan förra året. Idag är kunskap inom sociala medier en viktig parameter inom kommunikation och PR och det är därför ofta bra om du har erfarenhet av sociala medier. 

Läs mer om arbetsmarknaden och utbildningar lite längre ner i undersökningen.

Topplista – de 20 hetaste kompetenserna för kommunikatörer 2021

 • Examen 36.5%
 • Driven 28.6%
 • Sociala medier 22.0%
 • Positiv 16.7%
 • Nyfiken 14.8%
 • Flexibel 14.5%
 • Social 14.2%
 • Strukturerad 13.8%
 • Självständig 13.5%
 • Kreativ 12.9%
 • Strategisk 12.6%
 • Pedagogisk 11.9%
 • Detaljmedveten 11.9%
 • Initiativtagande 8.5%
 • Episerver 8.5%
 • Effektiv 7.2%
 • Projektledning 6.9%
 • Lyhörd 6.9%
 • Office-paketet 6.6%
 • Ansvarsfull 6.0%

Nu och då 

Många kompetenser från tidigare undersökningar har hängt kvar även detta år.  Men många förändringar kan hända under ett år, observera att kompetens inom sociala medier inte fanns med på förra årets lista för att göra en stark comeback på tredje plats i år med hela 22%. Dock verkar de centrala parametrarna inom yrkes som kommunikatör stanna kvar- att vara driven, nyfiken, flexibel, strukturerad och strategisk.

Arbetsmarknad och löneprognos

Möjligheterna till jobb för blivande kommunikatörer bedöms som små till  medelstora för kommande åren. Storstäderna har fler möjligheter, men generellt är det tuff konkurrens om jobben. Däremot ser det ljusare ut för de kommande fem åren med stora möjligheter till arbete år 2026. 

Lönen baseras på flera faktorer, i stor utsträckning  baseras lönen på utbildning, och erfarenhet, men det kan  skilja sig beroende på arbetsgivare. Snittlönen för en kommunikatör  inom den offentliga sektorn ligger på 36 000 kronor per månad. Lönen är cirka   8% högre inom den privata sektorn med en månadslön på cirka 40 000 kronor.


Utbildningar inom kommunikation

Det finns olika vägar till yrket, du kan bli kommunikatör antingen genom att gå en universitetsutbildning eller yrkeshögskoleutbildning, med vissa privata alternativ. 

För att öka dina möjligheter som kommunikatör rekommenderar vi att du specialiserar dig. Lär dig exempelvis webbstatistik som gör att du kan sticka ut som expert på effektiva marknadsaktiviteter och mäta vad som sker på företagets webbplatser. Ett annat förslag är att bli UX-designer. Som UX-designer arbetar du med att designa en bra upplevelse för användarna av företagets webbplats samtidigt som du  analyserar målgrupperna och deras behov. En ytterligare viktig kunskap att behärska som UX-designer är olika redigeringsverktyg (ex. InDesign, Photoshop m.fl.)

Du kan hitta fler YH- och universitetsutbildningar här:


Frågor?

Vi på utbildning.se vill att alla ska hitta rätt utbildning och vi gör därför kontinuerligt undersökningar som är relevanta för din karriär och utveckling. Har du frågor,  eller vill du veta mer om oss och våra undersökningar och kanske få hjälp att hitta din utbildning? Vi finns här för dig. Du är välkommen att kontakta oss på:  info@utbildning.se.

Källa: Arbetsförmedlingen och SCB

Senast uppdaterad: 23 nov 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-12-04

Topp 20: hetaste kompetenserna för kommunikatörer 2019

2019 var ett bra år för heta kompetenser, men vi har fortfarande en undersökning kvar efter denna. Vi tog oss igenom 180 annonser med kommunikatörer, informatörer och PR-människor för att ge dig årets färskaste kompetenser.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-25

Topp 15: hetaste kompetenserna inom HR 2021

Vilka kompetenser är mest eftersökta hos ny personal inom HR? utbildning.se har gjort en ny undersökning kring vilka kompetenser som man främst söker för rekrytering inom HR. Totalt har 653 platsannonser granskats för att ta reda på vilka egenskaper som arbetsgivare främst söker efter hos kandidater inom HR 2021. De fem kompetenser som toppar listan är driven, social, nyfiken, flexibel och positiv ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-01-30

Topp 20: hetaste kompetenserna för kommunikatörer 2018

Kreativa och utbildade kommunikatörer efterfrågas! Under november 2018 granskade vi arbetsmarknaden för kommunikatörer och har sammanställt årets upplaga av heta kompetenser kommunikatörer i en saftig topp: 20 lista. Examen toppar, årets lista överlägset, som så småningom följt av kreativ straxt därefter kommer att vara driven.

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!