30 nov 2018

Topp 20: hetaste kompetenserna för marknadsförare 2018

Heta kompetenser marknadsföring

Marknadsförare förespråkas! Under oktober har utbildning.se granskat 444 jobbannonser för att ge dig de mest eftertraktade egenskaperna för marknadsförare 2018. 

Ingen kompetens oavsett yrkeskategori tycks vara så viktig som att vara driven på den svenska arbetsmarknaden. Den är konsekvent i topp och så är fallet även bland marknadsförare. Men den kniper dock bara andra platsen för marknadsförare. Viktigaste kompetensen för marknadsförare 2018 blev istället en annan klassiker – examen! Det verkar ha blivit allt viktigare för arbetsgivarna att potentiella jobbkandidater har en eftergymnasial examen. Efterfrågan har klättrat stadigt från föregående års undersökning, då kompetensen endast knep en åttonde plats.

Andra egenskaper som blivit viktigare i arbetsgivarnas ögon är kunskaper i Adobe-paketet, som från att lägga sig prick i mitten rusar upp mot en fjärde plats. Även ansvarsfull klättrar ordentligt och går från plats 20 till plats 8! Kompetenser som är mindre efterfrågade än tidigare år är Sökmotoroptimering (SEO) som går från 12:e till 14:e plats samt kunskaper om Sociala medier, som halkar ner från bronsplatsen till en stadig mittenplats i listan.

 

Topplista – 20 hetaste kompetenserna för Marknadsförare

 

1. Examen  42,1 %     
2. Driven  34,2 %
3. Strukturerad  20,5 %
4. Adobe-paketet  18,9 %
5. Positiv  18,9 %
6. Kreativ  18,5 %
7. Sociala medier   18,0 %
8. Ansvarsfull  15,3 %
9. Detaljmedveten  15,3 %
10. Självständig  14,9 %
11. Initiativtagande  13,3 %
12. Nyfiken  11,9 %
13. Flexibel  11,7 %
14. SEO  10,8 %
15. Office-paketet  10,4 %
16. Analytisk  10,1 %
17. Pedagogisk  9,7 %
18. God skribent  9,0 %
19. Samarbetsvillig  9,0 %
20. Projektledning   7,2 %

 

Nu och då

En majoritet av kompetenserna återfinns på årets lista, men straxt under hälften är nya. Att vara en skicklig skribent, initiativtagare, positiv, pedagogisk är några av nykomlingarna. Relationsskapande, utåtriktad, strategisk och resultatinriktad har fallit bort helt. Relationsskapande pockar dock på topplistan men hamnar straxt utanför årslistan för 2018.

Extroverta och tekniska egenskaper är en trend vi tycks se gå uppåt inom många yrkeskategorier. Det verkar som det blir allt viktigare att vara positiv och samarbetsvillig, hellre än analytisk och introvert. Det ska tilläggas att mer introverta egenskaper återfins på topplistan, men premieras inte lika mycket som i tidigare års undersökningar.
 

Arbetsmarknad

Du som är hemmaboende i Stockholm kan känna dig extra trygg. I Stockholm råder extremt lite konkurrens om specialistroller inom marknadsföring med god balans de kommande 5 åren. I resterande delar av landet är det balans på de flesta ställen med några undantag: Jämtland, Västmanland, Östergötland och Skåne där konkurrensen är hårdare. Fördelningen mellan könen för marknadsföringsjobb är i dagsläget 48 % kvinnor och 52 % män.

 

Utbildning och lön

För att komma in i en mer dedikerad marknadsföringsroll behöver du oftast har lite kött på benen sen innan. Utbildning är väldigt vanligt som krav. Utbildningar finns i alla möjliga former; från folkhögskola, YH, högskola/universitet till kortare specialistutbildningar som vi tillhandahåller på vår plattform.

Med en hög snittlön på 39 400 är marknadsföringsyrket ett välbetalt sådant. Din lön avgörs förstås på flera olika faktorer, men ovanstående är medellönen för alla marknadsförare.

 

Heta kompetenser

Hösten är igång och kring de sista veckorna i oktober började vi kartlägga de hetaste kompetenserna inom marknadsföring, marknadsanalys och marknadsundersökning. Vi granskade exakt 444 platsannonser. Syftet med vår serie "heta kompetenser" är att kontinuerligt kartlägga de mest essentiella egenskaperna inom några av Sveriges mest eftertraktade yrkesgrupper. Under den första delen av året har vi kikat på bland annat: chefer, förskollärare och senast projektledare. Men vi kommer också att hinna med kommunikatörer och ingenjörer innan årsslut.

 

Frågor

utbildning.se vibrerar för kompetensutveckling. Flera gånger per år gör vi undersökningar kring utveckling, arbetsmarknad och det som rör din karriär. Vill du veta mer om oss, vår plattform eller våra undersökningar är du hjärtligt välkommen att kontakta oss, till exempel via mejl: info@utbildning.se.

 

Källa: Arbetsförmedlingen & Statistiska Centralbyrån.

Senast uppdaterad: 30 nov 2018

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-25

Topp 15: hetaste kompetenserna inom HR 2021

Vilka kompetenser är mest eftersökta hos ny personal inom HR? utbildning.se har gjort en ny undersökning kring vilka kompetenser som man främst söker för rekrytering inom HR. Totalt har 653 platsannonser granskats för att ta reda på vilka egenskaper som arbetsgivare främst söker efter hos kandidater inom HR 2021. De fem kompetenser som toppar listan är driven, social, nyfiken, flexibel och positiv ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-04-19

Photoshop, InDesign eller Illustrator - vilket program ska du välja?

Bland de mest använda programmen i det exklusiva Adobe-paketet hittar vi Photoshop, Indesign och Illustrator. De är alla tre effektiva produktionsverktyg med olika funktioner och oändliga möjligheter! Men vilket av dem passar just ditt syfte? Photoshop är ett fantastiskt verktyg – om du använder det rätt!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-11-08

Topp 20: hetaste kompetenserna för säljare 2019

Då var det dags igen heta kompetenser är i farten. Denna gång är det säljarna som hamnar under förstoringsglaset då vi tar ansats för att kartlägga de hetaste kompetenserna för säljare 2019. Vi ser en kompetens hoppa från plats tjugo till plats ett, men vilken och varför?

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Håll dig uppdaterad
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få utbildningsförslag, inspiration och aktuell information – direkt till din inkorg. 📨