Topp 20: hetaste kompetenserna för ingenjörer 2021

Nu är det ingenjörernas tur för Heta kompetenser 2021! Året börjar lida mot sitt slut, vilket betyder ett nytt år med nya undersökningar. Låt oss innan dess titta på det hetaste kompetenserna för ingenjörer år 2021! Ingenjörerna är bland de sista i år igen innan vi är klara med årets undersökningar av Heta kompetenser 2021.

Nu är det ingenjörernas tur för Heta kompetenser 2021! Året börjar lida mot sitt slut, vilket betyder ett nytt år med nya undersökningar. Låt oss innan dess titta på det hetaste kompetenserna för ingenjörer år 2021!

Ingenjörerna är bland de sista i år igen innan vi är klara med årets undersökningar av Heta kompetenser 2021. Vad säger årets undersökning, och har det hunnit ändra sig från när undersökningen gjordes 2019?

Vi har granskat  ca 4979 platsannonser för ingenjörer och kommit fram till följande topp fem kompetenser: Driven, nyfiken, sammarbetsvillig, flexibel och social. Det vi kan se i år är att de mjuka värdena ligger i toppen medan examen har tappat förstaplatsen från förra undersökningen.

Topplista – 20 hetaste kompetenserna för ingenjörer 2021

 

1.Driven 29,9%
2. Nyfiken 14,8%
3. Samarbetsvillig 13,4%
4. Flexibel 11,8%
5. Social 11,7%
6. Ansvarsfull 11,5%
7. Strukturerad 11,4%
8. Examen 11,2%
9. Detaljmedveten 10,4%
10. Projektledning 10,2%
11. Självständig 9,8%
12. Pedagogisk 9,6%
13. Positiv 8,4%
14. Självsäker 7,8%
15. CAD 6,9%
16. Analytisk 6,7%
17. Problemlösare 6,2%
18. Budgetansvar 5,9%
19. Lyhörd 5,2%
20. Strategisk         4,9%    

Nu och då

Vad säger då årets lista i jämförelse med 2019? Den är sig ganska lik i år som 2019 men vissa kompetenser har bytt plats med varandra. Det som skiljer sig mest är att examen har tappat första platsen. En förklaring för detta skulle kunna vara, precis som vi nämnde under 2019 års rapport, att bristen inom branschen gör att arbetsgivarna är mer öppna för att anställa mer nyexaminerade personer men att man måste vara driven och nyfiken för att lära sig mer.

Arbetsmarknad, lön och utbildning

Ingenjörers snittlön ligger på 43000kr i månaden. Som alltid när det kommer till lönestatistik finns det många faktorer som påverkar om du ligger under eller över medel.

Ingenjör är ett eftertraktat yrke bland arbetsgivarna och över hela Sverige är konkurrensen om jobben liten vilket innebär goda möjligheter till jobb framöver. Det är en arbetstagares arbetsmarknad, men innan du kan välja och vraka behöver du en utbildning.

Det finns flera olika program för ingenjörer från den skyddade titeln civilingenjör till andra typer av ingenjörer, från bygg till IT. De flesta universitets- och högskoleprogram är närmare fem år medan yrkesutbildningar brukar vara två till tre år beroende på institution. Stor del av YH-utbildningarna spenderas ute på arbetsplats.

Frågor

Som alltid jobbar vi hårt för att ge dig det bästa innehållet och undersökningarna vi bara kan. Har du frågor till oss eller vill du bara säga hej, kan du göra det via denna mejladress: info@utbildning.se.

Källa: Arbetsförmedlingen och SCB.

 

Simon Bergström

Simon Bergström

Digital Analytics Specialist (Visa mer)
Simon jobbar som Digital Analytics Specialist på utbildning.se, med ett fokus på att hjälpa alla i Sverige att hitta rätt kompetensutveckling som tar dem ännu längre i karriären. Simon bor och är uppväxt i Stockholm där han även studerade till Digital Marknadsstrateg på yrkeshögskolan Nackademin. Hans fokus på utbildning.se är att skriva artiklar till serien Heta kompetenser där du kan läsa om de 20 mest eftertraktade egenskaperna och kompetenser en rekryterare söker efter i en anställd för ett specifikt yrke. Utöver att skriva artiklar för heta kompetenser jobbar Simon bland annat med Google Ads, analys, spårning och SEO. (Mindre)

Om

Simon jobbar som Digital Analytics Specialist på utbildning.se, med ett fokus på att hjälpa alla i Sverige att hitta rätt kompetensutveckling som tar dem ännu längre i karriären. Simon bor och är uppväxt i Stockholm där han även studerade till Digital Marknadsstrateg på yrkeshögskolan Nackademin. Hans fokus på utbildning.se är att skriva artiklar till serien Heta kompetenser där du kan läsa om de 20 mest eftertraktade egenskaperna och kompetenser en rekryterare söker efter i en anställd för ett specifikt yrke. Utöver att skriva artiklar för heta kompetenser jobbar Simon bland annat med Google Ads, analys, spårning och SEO.

Annonser