22 nov 2022

Topp 20: hetaste kompetenserna för ekonomer 2022

Ekonomer, se hit! Vilka kompetenser kommer du som söker jobb inom ekonomi behöva för att briljera på din nästa arbetsintervju? utbildning.se har granskat över 1600 jobb och listat de 20 viktigaste kompetenserna för ekonomer inför 2022.

I årets kartläggning ser vi att de topp tre viktigaste kompetenserna är att vara detaljmedveten, driven och flexibel. Även om de flesta kompetenserna har stannat kvar på listan sedan förra årets undersökning kan vi fortfarande se en hel del förändringar. Bland annat kan vi se att en stor del av jobbannonserna (26.1%) nu efterfrågar flexibilitet som en av de tre viktigaste kompetenserna, till skillnad från förra året då flexibilitet låg längre ner på listan. Att just denna kompetens klättrat upp på listan ser vi visserligen inte som förvånande med tanke på de nya kraven som ställs med distansarbete och digital anpassning. Däremot finner vi det mer förvånande att Office-paketet, som tidigare legat på en stadig andraplats numer hamnat längst ned på listan. Vi välkomnar även nykomlingar som prestigelös och lyhörd till listan. 

Kan jag bli en eftertraktad kandidat? 

För att bli en eftertraktad kandidat är det bra om du, förutom relevant utbildning, även visar att du är en driven och detaljmedveten person. Att du bör vara noggrann och grundlig är viktigt eftersom du ofta arbetar med siffror och andra parametrar som kräver en viss stringens. Är du dessutom nyfiken, strukturerad och analytisk med ett intresse för ekonomi och en förståelse för ekonomiska samband kan du med goda chanser bli en eftertraktad kandidat! 

Topplista – Topp-20 hetaste kompetenserna för ekonomer 2022

1. Detaljmedveten  30,9%
2. Driven 28,9%
3. Flexibel 26,1%
4. Strukturerad 25,0%
5. Nyfiken 22,2%
6. Pedagogisk 22,2%
7. Självständig 21,6%
8. Samarbetsvillig 17,4%
9. Analytisk 17,1%
10. Positiv 16,9%
11. Ansvarsfull 16,7%
12. Prestigelös 12,5%
13. Budgetansvar 12,2%
14. Social 11,7%
15. Självsäker 11,0%
16. Stresstålig 10,3%
17. Kreativ 9,6%
18. Strategisk 9,4%
19. Lyhörd 8,0%
20. Office-paketet 7,4%

Heta kompetenser

Kartläggningen genomfördes i januari 2022 för att ge en tydlig översikt inför kommande året. Covid-19 har under de senaste två åren helt klart påverkat arbetsmarknaden men det har även öppnat upp för flera nya möjligheter. De yrken som vi kartlagt i denna undersökning är bland annat controllers, redovisningsekonomer, revisorer, ekonomiassistenter, finansanalytiker, investeringsrådgivare och löne- och personaladministratörer. Vi har också tittat på mäklare inom finans, nationalekonomer, makroanalytiker, skattehandläggare och traders- och fondförvaltare. 

Arbetsmarknaden, lön och utbildning  

Trots nya möjligheter och en aningen mer stabil arbetsmarknad idag, fortsätter vi påverkas av covid-19. Det är därför inte lika enkelt som tidigare att förutse hur efterfrågan inom yrket kommer att se ut framöver. Vi kan däremot se att för controllers är arbetsutsikterna fortsatt goda inom de närmsta åren. För exempelvis banktjänstemän, finansanalytiker och även ekonomiassistenter bedöms det dock vara fortsatt hög konkurrens om jobben. 

Arbete inom ekonomi är relativt spritt vilket gör att det är svårt att sätta en medellön på yrket som helhet. Tittar man exempelvis på controller ligger medellönen på 46.800 kronor i månaden medan redovisningsekonomers medellön beräknas ligga på ungefär 39.000 kronor i månaden. Revisorers medellön ligger snäppet högre än redovisningsekonomerna på ungefär 43.900 kronor i månaden och en ekonomiassistents medellön ligger på runt 31.400 kronor i månaden. 

För dig som redan är utbildad, oavsett om du är auktoriserad revisor eller junior ekonomiassistent, finns det en mängd olika kurser att läsa. Hela utbildningsprogram, så som ekonomprogrammet, erbjuds på de flesta svenska universiteten och högskolorna.

Frågor

Vi på utbildning.se älskar kompetensutveckling och vill vara det självklara valet när du ska hitta rätt utbildning. Om du har några frågor är du välkommen att höra av dig till oss på info@utbildning.se.

Källa: Arbetsförmedlingen och SCB

Senast uppdaterad: 22 nov 2022
Wilma Abrahamsson Hjärne
Digital Content Specialist

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2022-04-12

Vad är kompetensutveckling?

På utbildning.se kan du som letar kompetensutveckling hitta det du söker. Vi har samlat över 8 000 utbildningar från Sveriges största utbildningsföretag inom de flesta yrkeskategorier. Undrar du vad kompetensutveckling betyder? Här förklarar vi begreppet.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-11-24

Topp 20: hetaste kompetenserna för chefer 2020

Är du chef eller någon som funderar på söka en chefstjänst? Se hit! Vi på utbildning.se har på nytt granskat nuvarande platsannonser för chefer och verksamhetsledare, och sammanställt en topplista över 2020:s mest önskvärda kompetenser för chefer!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-04-21

5 utbildningar för din personliga utveckling

Att gå en utbildning för din personliga utveckling kommer att ge dig fördelar både privat och professionellt. Vi har listat de bästa utbildningarna här! 

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Håll dig uppdaterad
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få utbildningsförslag, inspiration och aktuell information – direkt till din inkorg. 📨