Visa utbildning.se som: Mobil
Inspirationstips för ledare

Bästa inspirationskällorna för ledare – böcker, bloggar & poddar

I den här artikeln tipsar vi om de främsta böckerna, poddarna, bloggarna och tidningarna om ledarskap. Det finns ingen mening med att uppfinna chefshjulet alldeles själv. Hitta inspiration och lär dig av proffsen.

Det har skrivits ett otal böcker inom ämnet ledarskap och bokhyllorna svämmar över av alltifrån memoarer från framgångsrika företagsledare till ledarskapsböcker från riktiga såväl som självutnämnda experter. Här har vi försökt plocka russinen ur kakan och presenterar en lista på fem böcker som informerar, inspirerar och förhoppningsvis hjälper dig formera din egen ledarskapsstil. Vi har även samlat tidningarna som ger dig omvärldskoll, bloggarna som inspirerar och ledarskapspoddarna som djupdyker på temat ledarskap. Inspireras du hellre under en utbildning hittar du alla kurser inom ledarskap här.

Den här artikeln ingår i vår serie, Ledarskapsguiden

 

Ledarskapsböckerna som alla chefer bör läsa

On becoming a leader – Warren Bennis

En klassiker inom ledarskapslitteraturen som diskuterar ledarskapet med avstamp från exempel ur verkligheten. Bennis avfärdar de många självhjälpsliknande ledarskapsböckerna som finns därute och hävdar bestämt att vägen till ett framgångsrikt ledarskap både är lång och kantad med utmaningar. Han använder sig frekvent av olika anekdoter för att understryka bokens lärdomar. Boken tar en bred ansats och tar upp teman som organisationsteori, självledarskap och hur man får andra människor att följa dig.

Start with Why: How Great Leaders Inspire Everyone to Take Action

Simon Sinek är en av vår tids mest kända ledarskapsföreläsare och hans TED Talks har setts av miljontals människor världen över. Är det en fråga som Sinek är besatt av, så är det av frågan varför. De flesta människorna kan svara på vad de gör och hur de gör det, färre kan svara på varför de gör det. Sinek introducerar ett koncept som han kallar för den gyllene cirkeln. Den består av tre ringar, med frågorna: vad, hur och varför i varsin ring. I boken visar Sinek hur de allra mest framgångsrika människorna och organisationerna alltid tar avstamp i sitt varför innan de tar sig an de två andra frågorna.

The 7 Habits of Highly Effective People

Har du alltid undrat hur vissa människor har tid att balansera jobb, fritid och familj? Stephen Covey går igenom 7 grundläggande tankesätt som hjälper dig strukturera ditt liv. Boken tar upp teman som prioriteringar, proaktivitet samt vikten av att verkligen lyssna och ta sig tid att fundera. En del av Coveys vanor må verka simplistiskt presenterade vid första anblick, men tillsammans bildar de en solid helhet efter vilken du kan strukturera ditt eget liv och dina egna vanor.

When – the Scientific Secrets of Perfect Timing av Daniel Pink

Många ledarskapsböcker tar avstamp i frågorna hur, vad och varför. Daniel Pink gör något så ovanligt som att formera en hel bok kring frågan: När?. Boken handlar om timing och tar ett vetenskapligt angreppssätt för att ta reda på när vi ska ta olika beslut. Pink visar med mängder av exempel ur verkligheten på hur stor inverkan timing har i våra liv.

Thinking fast or slow – Daniel Kahneman

Daniel Kahneman är en psykolog och nationalekonom som tilldelades Nobelpriset i ekonomi för sin forskning om beslutsfattande och beteendeekonomi. I sin bok Tänka, snabbt och långsamt visar Kahneman de många genvägar som den mänskliga hjärnan tar varje dag och som vi inte är medvetna om. För många är det ett uppvaknande att läsa om de många sätt som vår hjärna missleder oss dagligen. Det som gör den här boken så läsvärd är blandningen av ögonöppnande exempel och strategier för hur vi kan försöka undvika de fallgropar som hjärnan skapar åt oss.

 Tips på ledarskapsböcker

Ledarskapspoddar – för ledare om ledarskap

Ledarskap med Magnus och Kim

En podcast av Magnus Gnisterhed och Kim Karhu, två ledarskapstränare som delar med sig av strategier och tips för hur du kan växa som ledare. Teman som avhandlas är allt från konflikthantering till hur man sätter mål samt psykologin bakom ledarskapet. Podden har kilat stadigt ända sedan 2015 och har i dagsläget över 100 fullspäckade avsnitt om ledarskap.

Mitt Ledarskap Podden

I denna podcast får du lyssna till olika chefers berättelser om just deras resa. Genom berättelserna får du höra olika perspektiv och erfarenheter om hur det är att leda. Cheferna delar med sig av felsteg som kanske kan hjälpa dig att undvika samma fallgropar. De intervjuade kommer från stora företag som IKEA, Ericsson och Sweco. Podden leds av ledarskapskonsulten Per Falk.

På jobbet-podden

En podd med och av Kristina Vallin och Johan Segergren som enligt dem själva är för dig som är en modern och utvecklingsorienterad ledare. Podden gästas ofta av spännande och kunniga människor med djupdyk i intressanta ämnen inom alltifrån hur du hanterar ett drev, till prestationsångest och att leda Generation Y.

 Tips på ledarskapspoddar

De största ledarskapsbloggarna

Ledarnas Chefsblogg

En blogg som startades av Ledarna där skribenterna alla jobbar på fackförbundet. På bloggen kan du läsa om tankar kring ledarskap, karriär, lön, jämställdhetsfrågor och andra aktuella ämnen. Utgångspunkten är att innehållet ska vara anpassat till dig som är chef och att du ska kunna ta med dig något matnyttigt från varje inlägg. Om det så är ett konkret verktyg eller en tankeväckande insikt.

Harvard Business Review

Harvard Business Review är egentligen ett magasin som skrivs av akademiker för företagsledare. Men deras hemsida har på ett ungefär samma upplägg som en blogg med djuplodande artiklar av riktigt kunniga experter. Det är en bred samling alster som kommer upp dagligen, inom alltifrån ledarskap till kommunikation. Vill du få en bred palett är detta bloggen för dig.

Astrakan Ledarblogg

Astrakans ledarblogg är sprängfylld med matnyttiga och djupgående artiklar samt krönikor. Den blandar tänkvärda artiklar om hur ni kan kalkylera era möteskostnader och konsten att säga nej, med konkreta tips och metoder som Pomodorotekniken i sex steg och hur man sätter mål.

 

Tidningar för chefer – som ser till att du har koll

Chef

Chef är en tidskrift om ledarskap som kommer ut en gång varje månad och haussar sig själva som den största ledarskapstidningen i Sverige. Och det är inte utan kött på benen. Varje månad når dem över 450 000 chefer med deras innehåll. Tidskriften genomför kontinuerligt djupgående intervjuer och reportage och följer även upp de senaste trenderna inom ledarskapsområdet.

Fokus

Fokus är ett veckoligt nyhetsmagasin som skriver om nyheter, kultur, politik och ekonomi. Enligt dem själva ligger deras fokus på innehåll. Innehåll som gör dig smartare utan att du vet det. I tidningen hittar du analyser och intervjuer inom deras utvalda ämnesområden. En tidning som gör det viktiga jobbet att se till att du har koll på din omvärld.

Branschtidningar

Ett mer generellt tips än de övriga i listan. Men att ha koll på det senaste inom branschen är ett måste för de allra flesta chefer. Det finns en uppsjö av olika tidningar fokuserade på olika områden, alltifrån logistiksektorn till arbetsterapeut-branschen. Hitta branschtidningen som är aktuell för dig och se till att skaffa dig en prenumeration.

 

Hela ledarskapsguiden hittar du här

Senast uppdaterad: 20 nov 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-11-20

Bra ledarskap – vad innebär det att vara en bra ledare?

Vad som definierar ett bra ledarskap skiljer sig åt beroende på vem du frågar. I vissa studier påstås det att ett resultatorienterat ledarskap är det enda rätta, medan andra hävdar att relationsorienterade ledare är de mest framgångsrika. Tittar man på många av de TED-talks om ledarskap som finns där ute, verkar istället visionen vara det viktigaste en ledare kan tillföra.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-11-20

Hur du skapar din egen ledarskapsstil

Att skapa din egen ledarskapsstil är inte nödvändigtvis så komplicerat som du kanske tror. Egentligen är det en kombination av hur du är som människa och hur du leder i rollen som chef. Men för att utveckla din egen stil har vi gjort en checklista som hjälper dig att ikläda dig din alldeles egen ledarskapsstil.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-06-12

Ledarskapsguiden

Välkommen hit! Om du har funderingar om ledarskap vågar vi bestämt påstå att du är på rätt plats. Detta är nämligen utbildning.se:s omfattande ledarskapsguide. En omsorgsfull samling av nyttig kunskap för dig som vill växa som ledare.

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!