Visa utbildning.se som: Mobil
Skapa din egen ledarskapsstil

Hur du skapar din egen ledarskapsstil

Att skapa din egen ledarskapsstil är inte nödvändigtvis så komplicerat som du kanske tror. Egentligen är det en kombination av hur du är som människa och hur du leder i rollen som chef. Men för att utveckla din egen stil har vi gjort en checklista som hjälper dig utforma din alldeles egen ledarskapsstil.

Den här artikeln ingår i vår serie, Ledarskapsguiden

Vad är en ledarskapsstil?

Som chef ansvarar du för att med ditt ledarskap inspirera och motivera dina anställda till att prestera på bästa möjliga sätt. Hur du väljer att göra detta, är det vi kallar för en ledarskapsstil. Exempel på detta kan vara hur du hanterar konflikter, hur du väljer att motivera dina kollegor, hur du prioriterar och så vidare. Din ledarskapsstil är en slags mall som du grundar ditt ledarskap på.

Men, mer än bara en mall – en ledarskapsstil är också något mer personligt. Säkerligen har du själv haft ett par chefer i din karriär, som ingen varit den andra lik. Detta beror på att ledarskapet är något som baseras otroligt mycket på vem du är som person. Ledarskapsstilen är med andra ord den du är och hur du aktivt väljer att leda. Du kan läsa mer om olika typer av ledarskapsstilar i den här artikeln.

Vilken ledare vill du vara?

Det kanske låter som en enkel fråga, men det är den kanske viktigaste att besvara för att kunna forma din egen ledarstil. Genom att sätta upp en tydlig målbild har du större chans att bli den ledaren du vill vara. Det är svårt att planera en resa utan en destination.

Ser du dig själv som den stödjande ledaren som investerar mycket tid och kraft i sina medarbetare? Då kanske du ska satsa på att utveckla en coachande ledarskapsstil. Eller känner du att du inte riktigt blir tagen på allvar alla gånger? Kanske behöver du då  jobba mer med att utveckla din auktoritära sida. Det är genom att ställa dig själv frågor om ditt ledarskap som du som lättast kan ringa in vad det är du behöver jobba på.

Din egen ledarskapsstil – checklista!

Här är en checklista på saker du kan tänka på i skapandet av din egen ledaridentitet.

 • Ha ett tydligt svar på frågan: “Varför vill du vara ledare?”
  Det kan tyckas vara en elementär fråga, men om du inte har ett glasklart svar till dig själv om varför du vill ta på dig det enorma ansvar som det ofta innebär att vara ledare – då är det dags att komma på ett. Svaret på denna fråga är första steget till att bygga en autentiskt ledarskapsstil som utgår ifrån vem du är som person och vem du vill vara som ledare.

 • Fundera kring dina kärnvärden
  I din roll som ledare bör du bära med dig några ledord som din personliga bibel. Det är dessa ledord som ska genomsyra ditt ledarskap och det är dessa ledord som ska vara självklara när man tänker på din ledarskapsstil. Se dig själv som ett varumärke och välj två till tre ledord som ska symbolisera din ledarskapsstil. På så sätt bygger du upp en tydlighet och självklarhet i din ledarskapsstil som skapar trygghet hos de du leder.

 • Ta hjälp av din omgivning
  Har du frågat dina chefer, dina vänner eller kollegor om hur de ser på dig som ledare? Faktum är att bilden av dig kanske är mycket närmare ditt mål än vad du själv tror. Du ska givetvis inte låta dig styras alltför mycket av andra, men vi människor tenderar att vara våra egna värsta kritiker. Därför kan det vara nyttigt att stämma av med omgivningen hur du uppfattas, på gott och ont.

 • Prova dig fram
  Japp, så enkelt är det ibland. Som vi sa redan i början: en ledarskapsstil är ditt sätt att vara och agera på. Det är svårt att veta vad som ger bästa resultatet om du inte just provar dig fram!

 • Tänk på vilka du leder
  Du bör nog inte använda dig av samma ledarstil om du håller i lekstunden för en förskoleklass som du hade använt i en workshop för auktoriserade revisorer. Anpassa ditt ledarskap efter gruppen du leder och ha i åtanke hur ditt ledarskap passar in i gruppdynamiken. En ledare som inte anpassar sig efter sin grupp kommer ha svårt att leda över huvud taget.

 • Uppfinn inte hjulet
  Måhända ett slitet uttryck, men eftersom den slår huvudet på spiken så slänger vi oss med den här. Det finns otaliga redan utstakade ledarskapsstilar att utgå ifrån, du behöver inte skapa en helt ny. Det viktigaste är att du utgår ifrån en stil som rimmar väl med din egen personlighet.

 • Gå en ledarskapsutbildning
  Det finns alltid hjälp att få, vare sig detta är via en mentor eller en ledarskapsutbildning. Hör och häpna att vi på utbildning.se rekommenderar en utbildning. Men skämt åsido, det är en av de största utbildningskategorierna i Sverige av en anledning. Det kan vara svårt att hitta rätt grepp som ledare själv och ibland behöver man hjälp.

Hela ledarskapsguiden hittar du här

Senast uppdaterad: 20 nov 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-11-20

Bra ledarskap – vad innebär det att vara en bra ledare?

Vad som definierar ett bra ledarskap skiljer sig åt beroende på vem du frågar. I vissa studier påstås det att ett resultatorienterat ledarskap är det enda rätta, medan andra hävdar att relationsorienterade ledare är de mest framgångsrika. Tittar man på många av de TED-talks om ledarskap som finns där ute, verkar istället visionen vara det viktigaste en ledare kan tillföra.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-11-20

Vad är ledarskap?

Vad är ledarskap? Det kan tyckas vara självklart att det handlar om att leda och skapa struktur, och så är det nog. Vårt mål med denna artikel är att visa dig olika sätt att tänka på ditt eget ledarskap och uppmuntra dig att hämta inspiration från andra typer av ledarskap.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-05-28

Kvinnligt och manligt ledarskap – myt eller sanning?

Det finns en bild av att det råder skillnad mellan manligt och kvinnligt ledarskap. Den manliga ledaren beskrivs som trovärdig, beslutsam och auktoritär medan den kvinnliga ledaren skildras som anpassningsbar, konsensussökande och fokuserad på relationer snarare än mål. Men stämmer verkligen detta?

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!