Utvärderingsmodeller vid offentlig upphandling

SIPU, Distans (+1 orter)
Längd
2 dagar
Pris
11 500 SEK exkl. moms
Nästa kurstillfälle
7 oktober, 2024 (+2 kursstarter)
Utbildningsform
Onlineutbildning, Företagsanpassad utbildning
Längd
2 dagar
Pris
11 500 SEK exkl. moms
Nästa kurstillfälle
7 oktober, 2024 (+2 kursstarter)
Utbildningsform
Onlineutbildning, Företagsanpassad utbildning
Från 11 500 SEK exkl. moms / person

Kursbeskrivning

Utvärderingsmodeller vid offentlig upphandling

Under denna utbildning får du chansen att lära dig den praktiska tillämpningen av olika utvärderingsmodeller. Du får även ta del av metoder för att anpassa dina egna tilldelningskriterier och poängskalor för att sätta fokus på de viktigaste aspekterna i dina upphandlingar.

Tre skäl att gå utbildningen:

 • Bli bekväm med matematiken bakom olika utvärderingsmodeller vid offentlig upphandling.
 • Få koll på för- och nackdelar med utvärderingsmodellerna och gör rätt val för dina upphandlingar.
 • Säkerställ bättre anbud och vinnare med lämpliga tilldelningskriterier och poängskalor.

Lär dig använda utvärderingsmodeller vid offentlig upphandling och säkerställ bra upphandlingar

Att skapa utvärderingsmodeller som på ett lämpligt sätt kombinerar kvalitet och pris är ett av den offentliga upphandlingens mest utmanande arbetsmoment. Samtidigt är det en av upphandlingens viktigaste delar. Under utbildningen lär du dig om den praktiska tillämpningen av olika utvärderingsmodeller vid offentlig upphandling. Målet är att du ska kunna välja lämpliga utvärderingsmodeller för dina upphandlingar – som säkerställer affärsmässiga anbud och rätt vinnare.

Kommande kursstarter

Välj mellan 2 kursstarter

7 oktober, 2024

 • Onlineutbildning
 • Distans

Kontakta oss för mer information

 • Företagsanpassad utbildning
 • Sverige

Målgrupp

Utbildning för dig som är:

upphandlare, inköpare, kravställare, inköpschef, upphandlingschef eller i någon annan roll behöver kunskap om utvärderingsmodeller vid offentlig upphandling.

Utbildningen riktar sig främst till dig som har erfarenhet av att göra eller medverka vid upphandlingar.

Kursinnehåll

Tilldelningskriterier, utformning och poängskalor

 • Konsten att utforma tilldelningskriterier
 • Viktning av tilldelningskriterier
 • Hur kan subjektiva bedömningar hanteras?
 • Intervjuer och jurybedömningar

Olika utvärderingsmodeller

 • Prispåslagsmodellen och prisavdragsmodellen, t.ex. mervärdesmodellen
 • Att omvandla pris till poäng – relativmodell
 • Tilläggsmodellen i ett antal varianter
 • Genomgång och beskrivning av ett  enkelt arbetsverktyg för tilläggstalsmodellen

Pris som tilldelningskriterium

 • Att skapa förutsättningar för ett heltäckande utvärderingspris
 • Livscykel- och totalkostnads perspektiv
 • Så hanterar du taktisk prissättning

Utbildningens fokus är på själva utvärderingsmodellerna men den behandlar även tilldelningskriterier och utvärdering i allmänhet. Du får ett utmärkt tillfälle att bli bekant med de modeller som gås igenom, samtidigt som du får möjlighet till erfarenhetsutbyte med övriga deltagare och utbildningsledaren. Under utbildningen varvas föreläsningar och teoretiska genomgångar med ett flertal gedigna övningar.

Upplägg

Tider:

Dag 1 9.00-15.00
Dag 2 9.00-15.00

Utvärderingsmodeller som säkrar affärsmässiga utvärderingar och rätt vinnare

Välformulerade tilldelningskriterier, poängskalor och pedagogiska utvärderingsmodeller kan göra underverk för att säkerställa affärsmässiga anbud och bra anbudsvinnare. Under utbildningen får du chansen att lära dig den praktiska tillämpningen av olika utvärderingsmodeller vid offentlig upphandling för att lyckas med dina affärer. Du får även ta del av metoder för att anpassa dina egna tilldelningskriterier och poängskalor för att sätta fokus på de viktigaste aspekterna i dina upphandlingar. Relevant rättspraxis kommer att behandlas.

Digitalt klassrum – med känslan av att du är på plats

Gå en hel utbildning och tillgodogör dig viktig kompetensutveckling utan att behöva resa! Som deltagare är du uppkopplad till ett digitalt klassrum där du följer föreläsningar, kan ställa frågor och diskutera med utbildningsledare och andra deltagare.

Vi på SIPU visar dig vägen till det digitala klassrummet och hjälper dig med eventuella ljud/bild-inställningar för att du ska kunna vara med på bästa sätt. I våra digitala klassrum har du självklart lika bra möjlighet att delta interaktivt som i fysiska klassrum. Du kommer att kunna ställa dina frågor till våra ledande experter och och andra deltagare via både chat-funktion och mikrofon. När det tillämpas kommer du kunna delta i reflektionsövningar och gruppuppgifter i det digitala klassrummet eller i separata digitala grupprum, där du kan dela och skapa material tillsammans med andra.

Vid bokning kommer du att få ytterligare instruktioner och inloggningsuppgifter.

Kursledare

Magnus Nilsson är inköps- och upphandlingskonsult med över 20 års erfarenhet av offentlig upphandling. Magnus hjälper upphandlande myndigheter i alla delar av inköps- och upphandlingsverksamheten, bl.a. genom att utforma strategier, ta fram hjälpmedel, ge rådgivning och genomföra upphandlingar.

Han är även en mycket erfaren utbildningsledare. Magnus har tidigare arbetat på den dåvarande tillsynsmyndigheten Nämnden för offentlig upphandling och Region Jämtland Härjedalen, samt deltagit i flera svenska och internationella utredningar och arbetsgrupper om offentlig upphandling.

Intresseanmälan

Beställ information

Fyll i formuläret för att få mer information om Utvärderingsmodeller vid offentlig upphandling, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
SIPU
Convendum
Fleminggatan 18
112 26 Stockholm

SIPU

Vi skapar utbildningar för dig inom offentlig och privat sektor – utifrån ditt behov av kompetensutveckling. Med en omfattande utbildningskatalog, framförallt för offentlig sektor, genomför vi cirka 300 utbildningar om året. Vi har över 45 års erfarenhet som utbildningsleverantör. Utbildningarna genomförs...

Läs mer om SIPU och visa alla utbildningar.

Highlights