Att tvista i hovrätt

Fakultetskurser, i Stockholm
Längd
6 timmar
Pris
8 900 SEK exkl. moms
Nästa kurstillfälle
29 november, 2024 se detaljer
Utbildningsform
Öppen utbildning
Språk
Svenska
Längd
6 timmar
Pris
8 900 SEK exkl. moms
Nästa kurstillfälle
29 november, 2024 se detaljer
Utbildningsform
Öppen utbildning
Språk
Svenska
Från 8 900 SEK exkl. moms / person

Beskrivning av: Att tvista i hovrätt

Är hovrättsprocessen bara en upprepning av tingsrättsprocessen? Eller kan du använda regler och strategier för att förhindra att processen bara blir en repris? Och vad bör du tänka på vid tingsrätten för att säkra framgång i hovrätten?

Under den här dagen får du en genomgång av reglerna för hovrättsprocessen i dispositiva tvistemål och ett mer praktiskt perspektiv på ombudets roll i hovrätten. Hela processen kommer att gås igenom: från hur överklagandet bör vara utformat, bestämmelserna om prövningstillstånd till huvudförhandlingen och hur du kan hantera bevisningen.

Syftet med kursen är att skapa större trygghet i regelverket men även i de praktiska frågorna, hur man faktiskt gör eller borde göra. Föreläsarna har relevanta erfarenheter av tvistemålsprocessen i hovrätten från domar- och ombudsperspektiv. Tid kommer att ges till frågor och diskussion.

Kommande kursstarter

1 tillgänglig kursstart

29 november, 2024

  • Öppen utbildning
  • Stockholm
  • Svenska

Målgrupp

Kursen vänder sig till advokater, biträdande jurister och övriga jurister som önskar få ökad förståelse för hur processen i hovrätten går till. Även de som efter flera års verksamhet önskar få en genomgång av rättsreglerna på området har stort utbyte av kursen.

Kursinnehåll

  • Vilka beslut och domar kan överklagas?
  • Hur går processen rent faktiskt till i hovrätten för överklagade beslut respektive domar, samt något om referentens och beredningschefens roll.
  • Överklagandet - Hur ska det vara utformat, formellt, materiellt och stilistiskt? När begärs ersättning för kostnader? Skälen för prövningstillstånd
  • Ändring av yrkanden och grunder och möjligheterna att åberopa nya bevis
  • Tingsrättsprocessens relevans för hovrättsprocessen
  • Tredskande motpart i hovrätten
  • Sammanträde för muntlig förberedelse i hovrätten?
  • Förlikningsfrågan
  • Huvudförhandlingen (hanteringen av tingsrättens dom. Muntlig sakframställning. Särskilt om möjligheterna till tilläggs-/omförhör. Syn. Frågor utanför bevistema. Plädering).

Föreläsare

Fanny Gleiss Wilborg är advokat och arbetar med uppdrag som skiljedomare. Fanny är specialiserad inom processrätt, skiljeförfaranden och kommersiella domstolstvister. Hon har mycket stor erfarenhet som skiljedomare, både som ensam skiljedomare, partsutsedd och ordförande i svenska och internationella tvister. Hon har tidigare tjänstgjort som domare i domstol under nästan 10 år, senast som chefsrådman vid Södertörns tingsrätt och dessförinnan som rådman vid Nacka och Stockholms tingsrätt. Hon föreläser regelbundet inom tvistemålsprocess och skiljedomsrätt för bl.a. Advokatsamfundet. Fanny är också medförfattare till böckerna Tvistemålsprocessen I och II.

Golshanak Fatahian är hovrättsassessor från Svea hovrätt. Hon arbetar nu som rättssakkunnig vid Justitiedepartementet. Hon har arbetat som tingsfiskal på Södertörns tingsrätt och genomfört notarietjänstgöring på Stockholms tingsrätt och Justitiekanslern. Innan dess arbetade hon på EU-enheten på Justitiedepartementet. Hon föreläser om tvistemålsprocessen i hovrätt och har tidigare undervisat i EU-rätt på juristlinjen på Stockholms universitet. 

Plats

Funckens gränd 1 i Gamla stan, Stockholm

Investering

I kursavgiften ingår frukost, lunch, fika och kursdokumentation. Moms tillkommer.

Examen, diplom m.m.

Vid förhinder kan platsen överlåtas till annan inom samma företag/organisation.
Våra kurser följer det som framgår av Advokatsamfundets riktlinjer 2.1 för professionell vidareutbildning.
Kursintyg erhålls efter genomförd utbildning.

Intresseanmälan

Beställ information

Fyll i formuläret för att få mer information om Att tvista i hovrätt, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Fakultetskurser
Funckens gränd 1
103 11 Stockholm

Fakultetskurser

Fakultetskursers uppdragsutbildning kom igång 1984 vid Juridiska institutionen, Stockholms universitet. Fakultetskurser är idag en väl etablerad utbildningsleverantör av fortbildning inom samtliga rättsområden. Verksamheten har två huvudinriktningar med dels öppna kurser i form av interaktiva seminarier och dels uppdragsutbildningar med skräddarsydda program. Kurserna...

Läs mer om Fakultetskurser och visa alla utbildningar.

Highlights

Plats

Funckens gränd 1 i Gamla stan, Stockholm