Gör vår undersökning om kompetensutveckling för chansen att vinna en helt gratis utbildning från Keystone Production!

Nå framgång i brottmålsprocessen – med fokus på huvudförhandling vid tingsrätt och hovrätt

BG Institute, i Stockholm (+1 orter)
Längd
Heldag
Pris
9 900 SEK exkl. moms
Nästa kurstillfälle
19 februari, 2025 (+2 kursstarter)
Utbildningsform
Öppen utbildning, Onlineutbildning
Längd
Heldag
Pris
9 900 SEK exkl. moms
Nästa kurstillfälle
19 februari, 2025 (+2 kursstarter)
Utbildningsform
Öppen utbildning, Onlineutbildning
Från 9 900 SEK exkl. moms / person

Kursbeskrivning

Att påverka domstolen är en färdighet som inte bör underskattas. Med kunskap om brottmålsprocessen och verktygen för påverkan ökar dina chanser att vinna gehör för din talan.

Denna kurs har fokus på huvudförhandlingen i brottmål, som kan delas upp i tre skeden: sakframställningen, bevisupptagningen och pläderingen. Tyngdpunkten i kursen ligger på tingsrättsprocessen men även hovrättsprocessen omfattas. Kursen behandlar hur man lämpligen kan agera i olika hänseenden, med utgångspunkt från syftet att vinna domarens gehör för sin talan. Åklagarens gärningspåstående är brottmålets kärna. Gärningsbeskrivningen är det nav som huvudförhandlingen cirkulerar runt. Som försvarare bör man veta vilka krav som kan ställas på åklagarens gärningspåstående och hur man kan agera för att påverka domstolens prövningsutrymme. Inget präglar domarens vardag så mycket som bevisvärdering. Självklart finns det ett stort intresse att försöka påverka domarens funderingar och tankar kring vilka slutsatser som ska dras av processmaterialet. För att kunna göra det måste man veta hur bevisvärdering går till i praktiken. Ett viktigt syfte med kursen är därför att förbättra deltagarnas förmåga att dissekera, analysera och värdera bevismaterialet, samt med utgångspunkt från detta påverka domstolens ställningstagande. Som deltagare får du kunskap om
  • Vilka krav som kan ställas på åklagarens gärningspåstående
  • Brottmålsprocessens ramar när huvudförhandling hålls vid tingsrätten
  • Brottmålsprocessens ramar när målet fortsätter i hovrätten
  • Hur en strukturerad bevisvärdering görs
  • Försvararens roll under sakframställan och bevisupptagningen
  • Hur en plädering kan utformas för att vinna domarens intresse
Målgrupp Advokater och andra jurister som processar i brottmål.

Kommande kursstarter

Välj mellan 2 kursstarter

19 februari, 2025

  • Öppen utbildning
  • Stockholm

19 februari, 2025

  • Onlineutbildning
  • Distans

Kursledare

Catharina Månsson är rådman vid Lunds tingsrätt. Hon är även ämnesansvarig i straffrätt i Domstolsakademin inom Sveriges domstolar. Som ämnesansvarig har hon ansvar för utformningen av Domstolsakademins straffrättsliga kurser för ordinarie domare. Tidigare har hon arbetat bl.a. som hovrättsråd i Hovrätten över Skåne och Blekinge och som rådman vid Kristianstads tingsrätt. Sedan 2013 är hon huvudförfattare till boken Studier rörande påföljdspraxis. Hon är också medförfattare till boken Studier rörande allmän straffrättspraxis. Hon har mångårig erfarenhet som föreläsare i straffrätt.

”Catharina Månsson är med all sin kunskap härlig att lyssna till och fantastiskt genomarbetat kursmaterial där Månsson till och med har koll på alla sidnummer även i den digitala ”kurspärmen”! Toppenföreläsare som ger oss en toppenkurs!” – Sofia Möller, Advokat Sofia Möller AB.

 

Intresseanmälan

Beställ information

Fyll i formuläret för att få mer information om Nå framgång i brottmålsprocessen – med fokus på huvudförhandling vid tingsrätt och hovrätt, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämpas.
BG Institute
Humlegårdsgatan 14
114 46 Stockholm

BG Institute – Sveriges ledande leverantör av juridiska utbildningar!

BG Institute har Sveriges största utbud av juridiska kurser för flera branscher och anlitar de främsta föreläsarna. Vi riktar oss till dig som kommer i kontakt med juridiska frågeställningar och genomför kontinuerligt omfattande kundundersökningar för att alltid erbjuda det bästa...

Läs mer om BG Institute och visa alla utbildningar.

Highlights