Visar 1-25 av 29 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
  • = Ackrediterad utbildning enligt ID06
Visar 1-25 av 29 träffar
1
2

Mer om säkra lyft

Vid arbete med lyft krävs rätt kunskap och kompetens för att kunna förhindra att farliga situationer och arbetsskador uppstår. Enligt Arbetsmiljöverkets föreskrift AFS 2006:5 ”Användning av lyftanordningar och lyftredskap” är det arbetsgivarens ansvar att arbetstagaren har rätt teoretisk och praktisk kunskap. Arbetstagaren ska ha kunskap om hur ett arbete planeras och genomförs på säkraste sättet. Med en utbildning inom säkra lyft får du lära dig vilka metoder du ska använda dig av. Du får även kunskap om olika risker samt ökad kontroll över arbetet med lyftanordingar. Det kan betyda att du får lära dig allt från att kommunicera på rätt sätt till att dokumentera och föra journal över underhåll och tillsyn av redskapen. 

Varför bör man gå en utbildning i säkra lyft?

En säker arbetsplats kräver att dess medarbetare känner till de lagar och föreskrifter som reglerar användandet av lyftanordningar och lyftredskap. Genom att gå en utbildning i säkra lyft har du och din arbetsgivare säkerställt att Arbetsmiljöverkets föreskrift efterlevs och att kunskapen även finns dokumenterad. Efter genomförd utbildning kan du även känna dig mer trygg i din arbetsroll. 

säkra lyft kursVem är den här typen av utbildning till för?

Denna utbildning är till för dig som arbetar som bland annat lastkopplare, kranförare och signalman. Den vänder sig även till arbetsledare och skyddsombud som planerar arbetet med och runt lyftanordningar. 

Vanligt innehåll för utbildning inom säkra lyft

  • Regler och förordningar
  • Riskbedömning och ansvar
  • Belastningsgränser
  • Signalering och kommunikation
  • Rätt lyftredskap för uppgiften
  • Planering av lyftarbete
  • Kontroll, underhåll och tillsyn

Ett vanligt upplägg

Plats: En utbildning i säkra lyft är främst öppen eller företagsanpassad. Den sker därför oftast antingen på plats i utbildarens lokaler eller hos ert företag. En del av utbildningarna går även att läsa på distans genom e-learning vilket betyder att du kan läsa på valfri plats.

Format: När du går en utbildning i säkra lyft är upplägget oftast att teori varvas med gruppövningar/praktiska övningar.

Tid: Längden på en utbildning i säkra lyft är oftast från en halvdag till ett par dagar beroende på utbildningens omfattning.

Så här går du vidare

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Relaterade kategorier
Jämför utbildningar
Håll dig uppdaterad
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få utbildningsförslag, inspiration och aktuell information – direkt till din inkorg. 📨
Reportage
En bra utbildningspartner helt e...

– Jag upplever JA Kompetens som väldigt professionella och lätta att samarbeta med, berättar Henrik Nilsson, Kompetensutvecklare på K-rauta Sverige.

Läs mer
”En bra arbetsmiljö går hand i h...

Att en god arbetsmiljö är viktigt är något de flesta idag skriva under på. Däremot är det kanske inte alltid lika solklart vad som egentligen utgör en god arbetsmiljö, hur man uppnår en sådan samt varför man egentligen ska göra det.

Läs mer