22 nov 2022

Säkra lyft – får du rätt utbildning av din arbetsgivare?

Att arbeta med lyftanordningar innebär ett stort ansvar både för dig själv men också för dina kollegor och medarbetare. Oavsett om du redan arbetar med lyftanordningar eller planerar att arbeta med det i framtiden har vi samlat det du behöver veta om säkra lyft.

För att arbeta med lyftanordningar är det viktigt att du har rätt kunskap och kompetens för att kunna förhindra farliga situationer eller arbetsskador. Det är vanligt att skador och olyckor sker bland annat vid koppling av laster, vid personlyft eller vid uppställning av mobila maskiner – några av de mest förekommande arbetsuppgifterna.

Det är därför upp till din arbetsgivare att säkerställa att du har de kunskaper som krävs – men ju mer du kan om dina rättigheter desto lättare blir det för dig att själv säkerställa din och dina kollegors säkerhet.

Vad säger lagen?

En säker arbetsplats kräver att medarbetare känner till de lagar och regler som finns kring användandet av lyftanordningar och lyftredskap. Enligt Arbetsmiljöverkets föreskrift AFS 2006:5 “Användning av lyftanordningar och lyftredskap” bär din arbetsgivare ansvar för att du som arbetstagare har rätt kunskap inom lyftanordningar, både teoretiskt och praktiskt. Med rätt kompetens blir det enklare för dig att utföra ditt arbete. För dig som arbetsgivare blir det mer ekonomiskt då dina anställda kan utföra arbetet mer effektivt och tryggt.

Gå en utbildning i säkra lyft

Rättigheter och skyldigheter

Du som arbetar med lyftanordningar har rätt att känna dig trygg med de kunskaper du har. Du förväntas veta hur arbetet planeras och genomförs på ett så säkert sätt som möjligt. Din arbetsgivare ska alltid ha dokumentation på att du har rätt kunskaper för säker användning av den utrustning du förväntas använda. Kraven på genomförd utbildning inom säkra lyft gäller både dig som är fastanställd på ett företag ochr dig som arbetar som till exempel inhyrd arbetskraft. 

Vad innebär en utbildning i säkra lyft?

Genom att gå en utbildning inom säkra lyft får du först och främst lära dig vilka metoder du bör använda dig av. Du får även lära dig mer om olika risker inom arbetet med lyftanordningar, men även hur du får ökad kontroll över ditt arbete. Du får exempelvis lära dig hur du kommunicerar, dokumenterar och journalför underhåll och tillsyn av de olika redskapen. 

Vanligt förekommande innehåll i en utbildning inom säkra lyft kan vara:

  • Regler och förordningar
  • Riskbedömning och ansvar
  • Belastningsgränser
  • Signalering och kommunikation
  • Rätt lyftredskap för uppgiften
  • Planering av lyftarbete
  • Kontroll, underhåll och tillsyn

Hur vet jag om jag bör gå en utbildning i säkra lyft? 

En utbildning i säkra lyft passar dig som arbetar eller som kanske ska börja arbeta som lastkopplare, kranförare, signalman eller i en roll där du på något vis hanterar och transporterar olika material med hjälp av kran och travers. Det passar även för dig som arbetar med att dirigera till exempel kranförare.

För dig som är arbetsledare eller skyddsombud och planerar arbetet med och runt lyftanordningar kan det även vara fördelaktigt att gå en utbildning i säkra lyft. 

Hitta en utbildning inom säkra lyft som passar dig

Senast uppdaterad: 22 nov 2022
Wilma Abrahamsson Hjärne
Digital Content Specialist

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-05-31

Vad är arbetsmiljö och varför ska du bry dig?

Arbetsmiljö är allt, ja allt, runtom dig på din arbetsplats. Arbetsmiljö är hissmusiken i receptionen, din rätt till fikapaus, din ergonomiska stol och bullret från byggarbetsplatsen bredvid. Det är kollegans härskartekniker, det är dina möjligheter till utveckling i tjänsten och den lite för dunkla belysningen vid ditt skrivbord. Så, varför ska du bry dig om arbetsmiljö?

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-06-16

Arbetsmiljö

Ett stort område inom HR är arbetsmiljö. Och vad är det? Svaret på det är allting som påverkar dig på din arbetsplats - både fysiska och psykosociala faktorer. Det kan handla om ljud, luft, möbler, ledarskap, stressnivå, gemenskap osv. Arbetsmiljö handlar om att ha en frisk arbetsplats där man inte blir skadad eller mår dåligt. Här hittar du utbildningar inom arbetsmiljö.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-05-24

Arbetsmiljöguiden

En god arbetsmiljö är nyckeln till en sund och produktiv arbetsplats.  Med koll på lagen och med rätt verktyg kan företag utvecklas och nå sina mål på ett effektivt sätt – med medarbetarnas hälsa och glädje i behåll. Låter det som en utopi? Det behöver det inte vara. I denna guide har vi samlat allt du behöver veta för att ta er dit. 

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!