Visar 1-4 av 4 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-4 av 4 träffar

Mentorsprogram för både mentorer och adepter

Ett mentorsprogram handlar i många fall om hur du ska lyckas iklä dig rollen som mentor. Men det är också ganska vanligt att mentorsprogram fokuserar på dig som är mentor men också dig som är adept.

Du som är på jakt efter en mentor bör därför kolla noggrant ibland mentorsprogrammen för att säkerställa att utbildningen är till för dig. I listan över denna text kan du hitta flera mentorsprogram från ett urval av utbildare från hela Sverige.

Om du hittar ett mentorsprogram som verkar intressant kan du enkelt göra en intresseanmälan som går direkt till anordnaren. Du kan till och med boka utbildningen direkt om du vill det!

 

Adept

Vad är en adept? En adept är en person som lånar erfarenheter och visdom från en annan person som har mycket erfarenhet och vetande inom ett visst område som adepten vill bemästra.

Att vara adept betyder absolut inte att du behöver vägledning eller att på något sätt är svag. Att vara adept är att ödmjukt och tacksamt få ovärderliga råd om hur du ska lyckas på ett område som din mentor redan har gjort. Som adept behöver du aldrig känna dig i en lägre ställning oavsett förutsättningar. Om din mentor får dig och känna dig underlägsen eller svag så är hen inte en bra mentor!

Det är snarare du som är i fokus, du som ställer kraven och din mentor är till för dig. Vägledning, bollplank och generella råd för hur du ska gå tillväga för att nå dina mål. Mål som du kanske satt tillsammans med din mentor eller som du själv har satt.

Utmaningar för dig som adept.

 • Att hitta rätt mentor för dig och dina förutsättningar.
 • Att kunna ta till sig den visdom som du får och göra något praktiskt av den i ditt eget liv.
 • Att ha disciplinen att förverkliga dina mål.
 • Att kunna verbalisera vad du vill ha ut av mentorskapet.

 

Mentor

En mentor är en informell lärare. Någon som kan hjälpa och vägleda dig när något är svårt, du förfinar en person på samma gång som du förfinar ditt ledarskap. Oftast relaterat till ett yrke, förmåga eller något annat mer praktiskt. Men exakt hur personlig du ska vara beror helt på er relation och vad du vägleder inom.

Som mentor behöver du verkligen kunna vad du påstår. Du behöver inte vara felfri, men att du sitter på relevanta erfarenheter och mycket kunskap inom de områden som du ska vägleda inom är av absolut essens! Om en adepts viktigaste uppgift är att förlita sig på din erfarenhet så är din att alltid ha genuin trovärdighet.

Mentorn har på så sätt ett lika stort och kanske ibland större ansvar än sin adept. Här följer några utmaningar för dig som mentor.

 • Att skapa en trovärdig relation till en främmande människa.
 • Åldersskillnader, kön eller kulturella skillnader som kan göra det svårare för dig som mentor att knyta an till din adept.
 • Att hålla en balans i er relation – vad är för personligt och vad är inte?
 • Att alltid ge relevant, trovärdig feedback och råd.
 • Att hantera situationer när du faktiskt inte vet vad som är bäst och rätt.

 

Vem behöver en mentor?

Så vem behöver en mentor? De allra flesta skulle säkert någon gång under livet uppskatta att ha en mentor.

Mentorskap handlar om att få dig att tänka i nya banor och se saker från nya perspektiv. Att skapa möjligheter där det annars tidigare har känts som övermäktiga motgångar. Det är inte alltid så enkelt att veta vad man ska göra, vart man ska börja. Du som är ny inom en viss bransch, starta eget eller bara är ung och inte riktigt vet vilken riktning i livet som är rätt för dig. Alla dessa är bra anledningar att söka lite stöd hos en mentor.

Det behöver inte alltid vara så officiellt, ibland handlar det kanske om att ställa frågan: -’vill du bli min mentor?’

Mentorsprogram för adepter och mentorer

Som alltid när det kommer till utbildning finns det många vägar att gå. Kanske behöver du en mentor redan där? Vi på utbildning.se gör vad vi så länge för att hjälpa dig hitta rätt program för dig!

Många utbildningar är som nämnt i början till för både mentorer och adepter. Det är förstås den viktigaste frågan du behöver besvara. Letar du efter en adept eller en mentor? Hur ni sedan kopplas samman kan t.ex. vara via tester, intervjuer eller olika möte, det är helt beroende på utbildningsanordnaren. Vilken roll du än har, se till att du får en mentor/adept som passar dig!

Här är några av de kunskaper som brukar dyka upp i de olika mentorsprogrammen.

 • Matchning med mentor/adept.
 • Ett antal bestämda träffar med din mentor/adept under en viss tid.
 • Nätverkande.
 • Personlig utveckling.

Med rätt mentor kan du bli nästa Yoda!

Så här går du vidare

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Jämför utbildningar
Håll dig uppdaterad
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få utbildningsförslag, inspiration och aktuell information – direkt till din inkorg. 📨