Utbildningar inom fastighetsteknik

Lär dig konsten att hålla fastigheter vid liv

Vill du lära dig hur du sköter driften, underhållet och optimeringen av en fastighets tekniska system? Gå en utbildning inom fastighetsteknik och lär dig allt du behöver veta för att hålla fastigheterna i gott skick.
Visar 1-23 av 23 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-23 av 23 träffar

Som fastighetstekniker ansvarar du för drift, skötsel och underhåll av en fastighets tekniska system. Det innefattar bland annat värme- och ventilation, fjärrvärme, fläktar och elanläggningar. Du ser helt enkelt till att det går att leva i våra hus och hem, men även på arbetsplatser och skolor.

Som fastighetstekniker ansvarar du bland annat för den dagliga driften och ser till att fastighetens tekniska system underhålls och fungerar. I arbetet ingår även att arbeta med energieffektivisering av fastighetens värme- och ventilationssystem. 

Med den senaste tidens tekniska landvinningar finns det många automatiska system som sköter de olika systemen. Det gäller således att du har god teknisk kunskap för att kunna serva, felsöka och optimera systemen.

Vad får jag lära mig?

Om du utbildar dig till fastighetstekniker kommer du få lära dig allt om hur du håller igång en fastighets olika tekniska system. Vanligt innehåll i utbildningen är bland annat:

  • Ventilationsteknik
  • Värmesystem
  • Installationsteknik
  • Elsäkerhet
  • Styr och reglerteknik
  • Byggnadsteknik
  • Fjärr-, närvärme- och värmepumpsystem
  • Solenergianläggninar
  • Driftoptimering
  • Övervakning och besiktning
  • Inneklimat
  • Energideklaration, energieffektivitet och energibesparing

Det finns även kompetenshöjande utbildningar i fastighetsteknik för dig som redan arbetar med fastigheter. Det kan bland annat gälla dig som jobbar som fastighetstekniker och vill fördjupa dina kunskaper eller personer som arbetar i fastighetsbranschen och som vill lära sig mer om den tekniska driften av en fastighet.

Fastighetsteknik är ett område där det händer mycket nytt och det gäller att gå utbildningar för att hålla sig uppdaterad om nya tekniker och system för att hänga med i utvecklingen.

Vanliga kompetenshöjande kurser är bland annat:

  • Grundläggande fastighetsteknik
  • Drift av värmeinstallationer
  • Praktisk elteknik
  • Styr- och reglerteknik
  • Kyl- och värmepumpteknik
  • Fastighetsekonomi
  • Fastighetsautomation



Vem bör gå en utbildning till fastighetstekniker?

En utbildning i fastighetsteknik passar dig som är intresserad av teknik och IT. Du bör även tycka om kreativ problemlösning och vilja jobba med både praktiska och teoretiska arbetsuppgifter. Men framförallt är det viktigt att du tycker om tekniskt arbete då det är en stor del av yrkesrollen. 

Skillnaden på fastighetstekniker, fastighetsskötare och fastighetsförvaltare?

Som fastighetstekniker har du fokus på fastighetens tekniska system. Det skiljer sig från en fastighetsskötare som framförallt sysslar med den dagliga skötseln av fastigheten, vilket kan innefatta bland annat snöröjning, trappstädning, skötsel av grönytor och enklare reparationer. 

Det skiljer sig även från fastighetsförvaltare som har det övergripande ansvaret att utveckla, bevara och förbättra fastigheten. Det kan bland annat handla om att sköta upphandling, ekonomisk förvaltning och planlägga reparationer och underhåll. 

Ofta är det fastighetsförvaltaren som har personalansvar för fastighetsskötarna och fastighetsteknikerna. 

Så här går du vidare

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Jämför utbildningar
Jämför utbildningar
Håll dig uppdaterad
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få utbildningsförslag, inspiration och aktuell information – direkt till din inkorg. 📨
Reportage
 Byggarbetsmiljösamordnare (BAS)...

Läs om vad Mikael och Jimmy tycker om kursen Byggarbetsmiljösamordnare (BAS) P och U - Grundkurs som de gick på SIFU.

Läs mer
Vad säger kursdeltagarna?
Advantum Kompetens

Advantum Kompetens har under årens lopp arbetat i snart sagt alla branscher och företag samt inom kommuner, landsting och statliga verk. Kursdeltagarna ger i snitt utbildningen 4,6 i helhetsomdöme på en 5-gradig skala! Vad säger då kursdeltagarna?

Läs mer
SIFU

”Nu kan jag se och lösa problem jag tidigare inte ens visste fanns. Mitt arbete har blivit effektivare och mycket roligare!" berättar Timmy Rudegran.

Läs mer
Ida utbildade sig till sitt dröm...
Cady Utbildningar

Idas framtida vision var att arbeta som HR-specialist, här berättar hon hur hon utbildade sig till sitt drömyrke på distans. Läs hela intervjun här!

Läs mer